Günümüzde pek çok insan yemek öğünleri dışında rasgele beslenmektedir. Bu tür beslenenlerde öğünler atlanmakta atıştıtirmalık türü besin maddeleri ile kompanze edilmektedir.
ABD den 2015 yılında gelen bir araştırmaya göre oradaki insanlar günün 24 saati beslenmektedir.
Sadece sabah 01.00 ile 06.00 arasında alınan kalori değeri en düşük bulunmuş.
AHA (American Heart Assosiation =Amerikan kalp birliğinden) bir ekip ocak 2017 de yayınladıkları bir araştırmada bu konudaki literatürü ayrıntılı incelemişler. Fokuslarına özellikle rasgele beslenmenin kalp damar sağlığına olan etkilerini almışlar.
Dr. Marie-Pierre St-Onge (Colombia Üniversitesi New York) liderliğindeki bu ekip bu yayınların ışığında rasgele beslenmenin ileride gelişebilecek Tip 2 Diyabet, Kalp damar hastalığı ve aşırı şişmanlığa zemin oluşturduğunu görmüşler. Pek çok epidemiyolojik araştırmada kahvaltı etmeme ile şişmanlık arasında bir doğru orantı görülmüş.
Bu gözlem araştırmalarında düzenli kahvaltı yapanlarda kilo alma, aşırı şişmanlığa yatkınlık daha az görülmüş. Her gün düzenli kahvaltı yapanlarda kalp damar hastalıkları için risk faktörlerinde de iyiye gidiş görülmüş, örneğin bu kışlerde kötü kolesterol yüksekliği (LDL) , iyi kolesterol (HDL) düşüklüğü, veya kan basıncı yüksekliği daha az görülmüş.
Kahvaltı yapmayanlarda beslenme öncesi ve sonrası şeker yüksekliğinde aşırı oynamalar görülmüş hatta birkaç ayın şeker ortalamasını gösteren bir kan değeri olan HBA1c değerlerinde de yükseklik görülmüş. Fakat kahvaltı etme kilo verme açısından etkili olmamış. Özet olarak kahvaltı etmenin şeker/insülin metabolizması için önemi büyük ve gün içi beslenme ritmimize olumlu katkıları vardır.
Arada oruç tutar gibi diyet yapmanın kilo kontrolü, insülin rezistansına ve de trigliserit kolesterolün düşmesine olumlu etkisi vardır. Fakat malesef ki bu tür oruç tutar gibi yapılan diyetlerin diğer kolesterol değerlerine (LDL, HDL, total Kolesterol) herhangi bir olumlu etkisi yoktur.
Pek çok araştıma geç yemek yiyenlerde kalp damar hastalıkları için önemli risk fakörlerinde ve de aşırı şişmanlıkta anlamlı bir artış göstermiştir.
Araştırmacılar bu geç saatin sınırının sayısal olarak belirlendiği yeni araştırmaların yapılması gereğini vurguluyorlar.
Özetle düzensiz saatlerde , rasgele olan beslenmenin kilo kontrolüne, kalp ve metabolik sistemimize zararları çok büyüktür. Hekimlerin hastalarını düzenli, sağlıklı, dengeli beslenme konusunda uyarmaları çok önemlidir.
Kıssadan hisse:
-Kahvaltı mutlaka yapılmalı ve gün içi düzenli aralıklarla sağlıklı dengeli beslenmeli.
-Kaloriden zengin olan besinlerin mümkünse daha erken saatlerde tüketilmesine dikkat edilmeli.
- Geceleri geç saate mümkünse yemek yememeli.
Yorum Yaz
Yorumunuz alındı!
Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.