Yüksel TOPALOĞLU

Her şeyin teorisi

24.04.2015 11:16
Parçacık fiziğinde sicim teorisi adı verilen ve hatırı sayılır bir kuramcı kesiminin desteklediği yeni bir görüşe göre, bir atomun milyar kere, milyar kere, milyarda birinden daha küçük bir boyutunda bir sicim titreşir.

Bizler, sicimin titreyişini madde parçacıkları olarak algılarız. Madde parçacıkları olarak algıladığımız bu titreşimler atomu, madde kütlelerini, canlı varlıkları, gezegenleri, galaksileri ve evrende gördüğümüz her şeyi oluşturur. Evren, sicimin titreşimlerinden başka bir şey değildir. Sicim titrer, biz ona evren deriz.

Bir keman düşünün. Kemanın teli her titreştiğinde başka bir nota, başka bir melodi çıkar. Notanın ve melodinin kemanın telinden ayrı bir varlığı yoktur. Telin titreşimleri kulağımıza melodi olarak yansır. Sicim teorisi tam da bunu söyler. Titreşen teli melodi olarak algıladığımız gibi, titreşen sicimi de evren olarak algılarız.

Basit gözüktüğü kadar kapsayıcı olan bu teoriye her şeyin teorisi de denir. Bu teoriye olan ilgi, evrenin basit bir ilke üzerinde kurulu olmasının akla çok yatkın gözüküyor olmasıyla da ilişkili olsa gerektir.

Doğa bilimlerindeki her şeyin teorisini kabaca anlamış bulunuyoruz. Peki, toplum bilimlerinde her şeyin teorisi adını verebileceğimiz bir teori var mıdır?

Yazının devamı için tıklayınız

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.