Vizesiz Avrupa seyahatinde kriz

Türklerin Schengen bölgesi ülkelere vizesiz seyahat etmelerini sağlayacak vize muafiyeti sürecinde "terör tanımı" nedeniyle çıkan anlaşmazlık, Türkiye ile AB arasında kriz sinyali vermeye başladı.

AB'den terör tanımı konusunda gerekli yasal düzenlemenin yapılması konusunda mesaj verilirken, Türkiye’den de terör örgütleriyle mücadelenin sürdüğü bir dönemde bu şarta uyulmayacağı yönünde önemli açıklamalar yapıldı.

VİZE SERBESTLİĞİ YOL HARİTASI

AB Komisyonu’nun Vize Serbestisi Yol Haritası uyarınca hazırlanan üçüncü vize ilerleme raporu 4 Mayıs’ta açıklandı. Bu kararla ilgili olarak Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Haber, dün bir bilgilendirme toplantısı yaptı. Haber’in, sözleri önemli. Çünkü Haber, AB’nin Ankara'daki büyükelçisi konumunda.

AB delegasyonu Başkanı, vize muafiyeti konusundaki şartları; pasaportların AB üyesi ülkelerin standardına getirilmesi, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve Terörle Mücadele Kanununun AB standartlarına uyumlu hale getirilmesi, Europol ile operasyonel işbirliği anlaşması ve AB ülkeleri ile adli işbirliği yapılması konularında da yasal sürecin tamamlanması olarak sıraladı.

Haber, "Terör tanımının AB standartları ile uyumlu olarak gözden geçirilerek revize edilmesi gerekiyor. Bu konuda konuşmak zorundayız. Bu konuda açıklamalarımız olacak. Rapor, tamamen açık ve net. Bu konuda bir çözüm bulmalıyız" dedi.

BAKAN BOZKIR’IN AB TEMASLARI

AB Bakanı Volkan Bozkır, salı günü Strazburg'a giderek, AP Başkanı Martin Schulz, Avrupa Halk Partisi Grubu Başkanı Manfred Weber, Sosyalist ve Demokrat Grubu Başkanı Gianni Pittella, Türkiye'nin Dostları Grubu ve kararda etkili olabilecek parlamenterlerle görüşecek.

Bozkır, bu temaslarının ardından da Brüksel'de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte "Quartet" toplantısına katılacak. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve genişlemeden sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn ile görüşecek. Vize muafiyeti parlamento ve konsey aşamasından geçtikten sonra yürürlüğe gireceği için bu temaslar önem taşıyor. Ancak bu süreç çerçevesinde "terör tanımı" şartının sorun olma potansiyeli taşıması dikkat çekti.

SİYASİ SIĞINMA TALEBİ KAYGILARI VAR

Volkan Bozkır, daha önce şu açıklamada bulunmuştu:

"AB’nin 2002’de yayınladığı çerçeve karara Türkiye’deki terörle mücadele tanımının uydurulması konusu var. Terör ve terörist tanımının daha da daraltılması isteniyor. Terörle mücadele kanununda değişiklik yaptık. Kamu güvenliğini tehdit bakımından yakın ve açık tehlike kavramını kanuna koyduk. Avrupa standartlarında ortak bir ifade. Bunun gibi Avrupa tabirlerinde olup da Türkiye’de olmayan bazı kelime değişikliği düşüncesi var. Biz de diyoruz ki; bugünkü ortamda Türkiye’de bununla ilgili bir şey yapmak uygun değil. Her gün şehitlerimiz var, bu kadar mücadele yaparken biz bunu gündeme getirirsek tam tersine, ileri boyutlarda reaksiyonla karşılanır. Şart olarak koymuyorlar. “Olsa iyi olur” diyorlar. Buradaki amaçları terörle mücadele değil, geri kabuller başladığında veya vize kalktığında Türkiye’den gidecek olanların Avrupa’daki terör tanımlarının geniş kapsamından yararlanıp siyasi iltica talebinde bulunabilir endişesinde ısrar ediyorlar."

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN SON SÖZÜ SÖYLEDİ

Bu konuda son noktayı ise bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şu sözleriyle ortaya koydu:

"Şu anda Avrupa Birliği vize için terörle mücadele yasasını değiştireceksiniz diyor. Siz Avrupa Parlamentosu yanında çadır kuran teröristlere müsaade ediyorsunuz. Bu zihniyetini neden değiştirmiyorsunuz? Teröristlere çadır kurduracaksın, bunu demokrasi adına yaptığını söyleyeceksin, bize de vize için terör yasasını değiştirin diyeceksin. Biz yolumuza gidiyoruz sen yoluna git kiminle anlaşabiliyorsan anlaş."

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Bu basit testi çözün, 'içine kapanık mısınız, dışa dönük mü' öğrenin
Bu basit testi çözün, 'içine kapanık mısınız, dışa dönük mü' öğrenin