Türkiye'de göktaşı arayışları başladı! Tanesi 68 bin dolar

Geçtiğimiz Çarşamba günü Türkiye 'ye meteor düştüğü bildirildi. Görüntüler sonrası vatandaşlar harekete geçti ve meteoru aramaya başladı.

Tanesi 68 bin dolardan gidiyor: Türkiye 'de göktaşı arayışları başladı.

Geçtiğimiz 27 Mayıs günü Türkiye 'de çekilen görüntüler heyecanlandırdı. Akşam saat 20.30 'da meydana gelen olayda gök yüzünde bir parlaklık görüldü. Ağrı , Van, Trabzon, Erzincan, Artvin ve Erzurum şehirlerinden görülen parlaklık cep telefonu kameralarına kaydedildi. 

Cep telefonlarına yansıyan görüntüler sonrası bazı kişiler göktaşı ve meteor aamaya çıktı. 

Göktaşı aramaya başlayan kişilerden bir grup, Trabzon'un Düzköy ilçesinde arazi ve ormanlık alanlarda arama yaptı ama bir şey bulamadı.

Trabzon'un Sürmene ilçesi Oylum Mahallesi'nde yaşayan Recep Doğan isimli kişi, basın mensuplarına yaptığı açıklamada , bundan 20 yıl önce ilçenin Pınarbaşı mevkiinde bulduğu ve ilk başlarda şarapnel parçası olduğunu düşünerek sakladığı 5 kilo 400 gram ağırlığındaki taş parçasının, geçmişte düşen bir meteor parçası olabileceğini söyledi. 

Taş üzerinde analiz yapmak için bir uzmana ulaşmak istediğini söyleyen bu kişi, "Taşı bulduğum yerin herhangi bir volkanik bölge veya madeni cevher gibi bir özelliği yok. Etrafında bir taş ocağı da yok. Bahçedeydi ve ağır olduğu için şarapnel parçası olabileceğini düşünerek duvarının yanında bırakmıştım.

Taşın üzerindeki spiral şeklindeki gözenekler ve oksitlenme, taşın meteor olabileceği ve yanarak düştüğü izlenimi veriyor. Çevrede de buna benzer ve bu ağırlıkta herhangi bir taş yok. O yüzden meteor olabileceğini düşündüm." dedi. 

Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Mineraloji ve Petrografi Anabilim Dalı öğretim üyesi Profesör İbrahim Uysal, Türkiye Meteor Takip Sistemleri Projesi yürütücüsü ve Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doçent Ozan Ünalan ile birlikte, görüntüleri incelediğini ve taşın düştüğü yeri tespit etmeye çalıştığını ifade etti. 

Saniyede 20-30 km hızla hareket eden göktaşının yangığını belirten  Uysal, "Düşen gök cisimlerinin dış kabuğunda yanma izi, pürüzsüz ve yuvarlak şeklinde bir kabuk görüyoruz. Bu kabuk aslında arazide bulduğumuz cisimlerin ibaresi. Şu an çok popüler bir konu oldu. Her gök taşı düşmesinde o bölgedeki insanlar, buldukları taşları 'meteor mudur' diye bize getirip sormaya çalışıyor. Özellikle bu tarz olaylardan sonra bunun ibaresini alan insanlar, buldukları taşların dış kabuğunda yanma izi görüyorsa bunu değerlendirmeli. Her bulunan kayacın bize getirilip, ‘bu meteor mu’ denmesi hem bizim zamanımızı alıyor hem kendileri için masraf oluyor. Bunun önüne geçilmesi için ön tespit yapılmasında fayda var." dedi.

NEREYE DÜŞTÜ?

Uysal açıklamasının devamında  "Rize, Artvin, Gürcistan tarafına hatta denize bile düşmüş olabilir. Bunu bulan şahısların en kısa zamanda küçük bir parçasını bize göndermeleri çok önemli." dedi.

68 BİN DOLAR

Geçtiğmiz yıl tarlasında bir göktaşı bulan kişi, 68 bin dolar fiyat verildiğini ancak taşı satmadığını söyledi.

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

TÜM YORUMLAR (1 adet)
Hüseyin yalçınkaya
09.07.2020 01:22
Bende var yetkililerden yardım istiyorum satabilmek için kimse ses çıkarmıyo abiler ablalar kim ilgileniyorsa lütfen ben bir engelliyim satıp kendime ev ve kardeşime ev almak için uğraşıyorum lütfen yardım edin
 
  Ünlü isimlerin Sosyal Medya üzerinden verdikleri ayarlar!
Ünlü isimlerin Sosyal Medya üzerinden verdikleri ayarlar!