TGC 78. Kuruluş Yıl Dönümünü kutluyor

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nden yapılan yazılı basın açıklaması:

Türkiye’nin en büyük gazetecilik meslek örgütü olan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 78. Yılında üyelerinin ve basın meslek örgütü temsilcilerinin katılacağı bir toplantı düzenliyor.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Kuruluşu’nun 78. yılını bir toplantı ile kutluyor. Kuruluş Yıl Dönümü Toplantısı 10 Haziran 2024 Pazartesi günü saat 14.00’de TGC Burhan Felek Konferans Salonu’nda yapılacak. 

10 Haziran 1946’da kurulan ve ilk Başkanı Sedat Simavi olan Cemiyet, 3 bin 750 üyesi ile ülkenin en büyük gazetecilik derneği olma özelliği taşıyor. Bağımsız bağlantısız gazetecilik anlayışı ile yola çıkan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü alanında engellerin ortadan kaldırılması, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için görev yapan gazetecilerin özlük haklarının korunması için çalışıyor.

78. Kuruluş Yıl Dönümü nedeniyle düzenlenen toplantı Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Munyar’ın konuşmasıyla başlayacak. Toplantının açılışında PEN Yazarlar Derneği Başkanı Zeynep Oral, Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Adnan Özyalçıner, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş, DİSK Basın İş Genel Başkanı Turgut Dedeoğlu ve Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk söz alacak.

BİRİNCİ OTURUMUN KONUSU GAZETECİLİĞİN GÜNCEL SORUNLARI

Toplantı iki oturumdan oluşacak. Birinci oturumda Gazeteciliğin Güncel Sorunları ele alınacak. Toplantının moderatörlüğünü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş üstlenecek.

Oturumda TGC Meslek İlkelerini İzleme Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Giritli İnceoğlu “Hak Haberciliği, Yeni Medya ve Etik” sorunlarını, gazeteci-yazar Prof. Dr. Haluk Şahin “Gazetecilik ve Yapay Zeka” ve TGC Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük “Dijital Telif, Etki Ajanlığı ve Dezenformasyon” konularında konuşacak.

İKİNCİ OTURUMDA GAZETECİLİĞİN GELECEĞİ ELE ALINACAK

İkinci oturumun moderatörlüğünü ise TGC Başkan Vekili ve NOW TV Haber Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk üstlenecek. Gazeteciliğin Geleceği konulu oturumda Birgün Gazetesi Genel Yayın Koordinatörü İbrahim Varlı, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mine Esen, Medyascop Haber Müdürü Göksel Göksu ve TV 100 Haber Koordinatörü Mustafa Aşcıoğlu yer alacak.

TÜRKİYE GAZETECİLER CEMİYETİ’NİN TARİHÇESİ

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 1946 yılından bu yana hizmet veren, her siyasi görüşten 3 bin 750 gazetecinin üye olduğu kamuya yararlı bir meslek örgütüdür.

Kurucu Başkanı Sedat Simavi’dir. Sedat Simavi’yi izleyen başkanlar ise sırasıyla Burhan Felek, Cevat Fehmi Başkut, Burhan Felek ikinci dönem, Nezih Demirkent, Necmi Tanyolaç, Nail Güreli, Orhan Erinç, Turgay Olcayto ve Vahap Munyar'dır.

TGC, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü alanında engellerin ortadan kaldırılması, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için görev yapan gazetecilerin özlük haklarının korunması için çalışıyor. Bağımsız ve bağlantısız gazetecilik hedefiyle, gazetecilerin evrensel değerlerle mesleklerini yapabilmesi için düzenli olarak meslek içi eğitim seminerleri düzenliyor. Bugüne kadar 81 ilde 9 bini aşkın gazeteciye yerel medya seminerleriyle meslek içi eğitim verildi. Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri, Sedat Simavi Ödülleri, Basın Özgürlüğü Ödülleri, Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri’yle gazetecileri ödüllendiriyor. Hak ihlaline uğrayan üyesi gazetecilere hukuk danışmanlığı veriyor.

Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünü olumsuz etkileyen tüm yasal değişikliklerle ilgili rapor hazırlıyor,  Cumhurbaşkanlığına TBMM’ye, partilere sunuyor. Gazetecilere yönelik haksız gözaltı, tutuklama,  şiddet gibi olaylarda haksızlığı görünür kılmak için düzenli toplantılar düzenliyor.

Gazeteciliğin yol haritası olan Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'ni hazırlayan TGC bildirgeye uygun gazetecilik yapılması için çalışıyor. Üyelerinin ve gazetecilerinin işverenleriyle ilgili davalarında bilirkişi olarak görüş bildiriyor.

Basın Kartları Komisyonu ve Basın İlan Kurumu’ndaki temsilcileriyle gazetecilerin yaşadığı sorunların çözümü için mücadele ediyor. Sürekli Basın Kartı sahibi gazetecilere Gri Pasaport verilmesi için aracılık ediyor.  Üyelerine Uluslararası Basın Kartı veriyor. 30 ilde temsilciliği bulunuyor.

TGC, 1988 yılında basının hafızası olan ülkenin ilk Basın Müzesi’ni kurdu. İstanbul Fatih Çemberlitaş’da kurulan Müze 30 bini aşkın gazetecilik ve iletişimle ilgili kitaplarının yer aldığı kütüphanesi, basın tarihinin en önemli gazetecilerinin anı eşyaları ve baskı makineleriyle büyük ilgi görüyor.

Kocaeli’nin Darıca ilçesinde 1993 yılında yaptırdığı ve 24 yıl gazetecilere hizmet veren huzurevi ise depreme dayanıklı olmadığı için yıktırıldı. TGC’nin aynı yerde bağışlarla gazeteciler için yeni bir huzurevi yaptırmak için başladığı çalışmalar sürüyor.

 

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti

Türkocağı Caddesi No.1

Cağaloğlu-İstanbul

0212 513 83 00

cemiyet@tgc.org.tr

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Zeki insanların en belirgin 6 özelliği
Zeki insanların en belirgin 6 özelliği