Temiz enerji ve iklim gündemi ENSİA ile COP31'de
Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA), 9-20 Kasım tarihleri arasında Antalya’da düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 31’inci Taraflar Konferansı’nda (COP31) iki kritik oturuma ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.
Türkiye’nin üretim yetkinliğini, enerji dönüşümündeki rolünü ve iklim politikalarının temiz enerji sektörü açısından taşıdığı önemi uluslararası platforma taşımayı amaçlayan oturumlara katılımcıların yoğun ilgi göstermesi bekleniyor. 10 Kasım ve 13 Kasım tarihlerinde yapılacak oturumlarda, iklim değişikliğiyle mücadelede temiz enerji sanayisinin katkısı ile düşük karbonlu ekonomiye geçişin üretim, yatırım ve ticaret üzerindeki yansımaları değerlendirilecek.
ÜRETİMDEN İKLİM LİDERLİĞİNE
10 Kasım Salı günü, 11.15–12.00 saatleri arasında Mavi Alan 3’üncü Hol’de gerçekleştirilecek “Üretimden İklim Liderliğine: Türkiye’nin Temiz Enerji Dönüşümündeki Rolü” başlıklı oturumda, Türkiye’nin temiz enerji alanındaki üretim birikimi ve teknolojik yetkinlikleri, iklim hedeflerine katkısı çerçevesinde ele alınacak.
ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı ve AHA Teknoloji Yönetim Kurulu Üyesi Elvan Aygün Anbar’ın moderasyonunda gerçekleşecek oturumda ENSİA Onursal Başkanı ve EnConIQ Kurucusu Alper Kalaycı, ENSİA Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve XGEN Energy Yönetici Ortağı Murat Çekirdek, VAT Energy CEO’su Altuğ Karataş ve Atlas Advanced Technology Satış Müdürü Anna Efe konuşmacı olacak.
İKLİM POLİTİKALARINDAN TİCARETE
ENSİA ev sahipliğindeki ikinci oturum ise 13 Kasım Cuma günü, 11.15–12.00 saatleri arasında “İklim Politikalarından Ticarete: SKDM, Emisyon Ticaret Sistemi ve Temiz Enerji Sektörü” başlığı ile COP31 Türkiye Yeşil Alan’da düzenlenecek.
Derneğin kurumsal üyesi şirketlerin üst yöneticilerinin katılacağı oturumda, iklim politikalarının sanayinin rekabetçiliği ve uluslararası ticaret üzerindeki etkileri ele alınacak.
Moderasyonunu ENSİA Genel Sekreteri Hazal Coşkun’un üstleneceği oturumda konuşmacı olarak TAI Dynamics Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Sarıçiçek, ÜNSPED Denetim ve İş Geliştirme Direktörü Gamze Satoğlu, Xeden Energy Kurucusu Mahmut Aydın ve Onur Enerji Kurucusu Onur Günduru yer alacak.
COP31 Konferansı’na ilişkin değerlendirmelerde bulunan ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Elvan Aygün Anbar, COP31’in Türkiye’nin temiz enerji alanında tüm dünyanın dikkatini çeken üretim ve teknoloji yetkinliğini uluslararası kamuoyuyla buluşturan bir zemin olduğunu belirtti.
BAKAN MURAT KURUM’A TEŞEKKÜR
ENSİA’nın gerçekleştireceği oturumlarda, temiz enerji sektörüne ilişkin çözüm önerilerini uluslararası gündeme taşımayı hedeflediklerine işaret eden Anbar, “Üretimden iklim politikalarına uzanan bu buluşmaların, sektörler arasında ortak bir anlayış geliştirilmesine ve yeni iş birliklerine zemin hazırlamasını önemsiyoruz. Türkiye’nin temiz enerji kümesi olarak bu büyük dönüşümün paydaşı olmayı sürdüreceğiz. Ülkemizin teknoloji geliştiren, üreten ve yön veren ülkeler arasındaki konumunu güçlendirmek için çalışacağız.”
Her iki oturumda temiz enerji dönüşümünün üretimden teknolojiye, karbon yönetiminden ticarete uzanan boyutlarını ortak bir gündemde buluşturmayı hedeflediklerine dikkat çeken Anbar, şu değerlendirmeyi yaptı:
“ENSİA olarak sektörümüzün saha deneyimini ve çözüm önerilerini COP31 platformuna taşıyarak Türkiye’nin temiz enerji ekosisteminin uluslararası görünürlüğüne ve yeni iş birliklerinin geliştirilmesine katkı sunmayı amaçlıyoruz. Türkiye’nin temiz enerji sanayisi, mühendislik birikimi, üretim yetkinliği ve uluslararası iş birlikleriyle bu dönüşüme katkı sunabilecek güçlü bir potansiyele sahip. Bu potansiyeli daha yüksek katma değere, kalıcı rekabet gücüne ve somut emisyon azaltımına dönüştürmeliyiz. Sanayimizin bu dönüşüme hazırlanmasında temiz enerjiye erişim, enerji verimliliği ve teknolojik gelişim belirleyici olacak. COP31 Başkanlığı’nı üstlenen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat Kurum’a bize bu fırsatı sunduğu için ayrıca teşekkürlerimizi iletiyoruz.”
Yorum Yaz
Yorumunuz alındı!
Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.