Taksi plakası ne kadar kaç para | 2019 güncel taksi plakası fiyatları

UBER davasının sonuçlanacağı iddiasıyla yükselen taksi plakası fiyatları, davanın ertelenmesiyle sert düşüş yaşadı. Peki taksi plakası ne kadar? İşte 2019 yılı güncel taksi plakası fiyatları...

Taksi plakası ne kadar? Ticari taksi plakası kaç para? 2019 güncel taksi plakası fiyatlarıyla ilgili bilgileri haberimizde bulabilirsiniz...

Ticari taksi plaka fiyatlarında birden bire sert yükselişler yaşandı. Uber’in Türkiye’de yasaklanmasına ilişkin davanın öncesinde İstanbul taksi plakalarında yüzde 30’a varan primlenme gerçekleşmişti.

GALERİCİLERİN KOMİSYONU: TEK BİR SATIŞTAN 200 BİN LİRA

Dava öncesinde yaklaşık 1.3 milyon lira civarında el değiştiren taksi plakalarının fiyatları dava günü son yılların en yüksek seviyesi olan 1.675.000 liraya kadar çıktı.

İstanbul’da bulunan bazı galericiler plaka satışındaki komisyonlarını 200 bin lira olarak belirledi ve 1.475.000 liradan aldıkları plakaları 1.675.000 liradan internet sitelerinde açıkladığı fiyatlardan satışa sundular.

Ancak Uber davasına ilişkin bilirkişi heyeti raporunun mahkemeye ulaşmaması nedeniyle dava 3 Temmuz 2019 tarihine ertelendi.

Taksi camiası için olumsuz olan bu gelişme nedeniyle taksi plakaları saatler içinde değer kaybetmeye başladı ve 100 bin liranın üzerinde düşüşler gerçekleşti.

PLAKA SATIŞINDAN YÜZDE 3 VERGİ ALINIYOR

Taksi plakaları satılırken, satış bedeli üzerinden yüzde 3 oranında vergi kesintisi yapılıyor. Geçtiğimiz gün plaka alan bir kişi 1.675.000 lira ödeme yaptıysa yüzde 3 oranında vergisi 50 bin 250 lira olarak çıkıyor. Plakayı alan kişi toplamda 1.725.000 lira ödemiş oluyor.

PLAKA 1.7 MİLYON TL, KİRASI 7 BİN TL

Ticari taksilerin Uber, korsan taşımacılık gibi nedenlerden dolayı kazançları düşüşe geçti. Ayrıca ticari taksiye giren araçların fiyatlarının artması (yaklaşık 110 bin lira), 6 yılda bir değiştirme zorunluluğu, trafik sigortası primlerinin yüksekliği, bakım ve parça fiyatlarının yükselmesi kar marjını düşürmeye başladı. 6 yıl sonunda değiştirilen araçlar ise 15-20 bin lira gibi fiyatlardan satılıyor ve bu araçlar için vergiden düşme imkanı olmuyor.

1.7 milyon liraya yaklaşan fiyatlardan plaka satan galericiler araçları maksimum 7-7 bin 500 lira fiyattan kiraya verebiliyorlar. Yapılan yatırımın geri alınması da yaklaşık 10-15 yılı buluyor. Bu nedenle genellikle gurbetçilerin tercih ettiği taksi plakaları yatırım aracı olmaktan çıkıyor. (Hürriyet)

2019 TAKSİ PLAKASI FİYATLARI

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Trump'ın Twitter hesabını kapatan çalışan Türk çıktı (Bahtiyar Duysak kimdir?)
Trump'ın Twitter hesabını kapatan çalışan Türk çıktı (Bahtiyar Duysak kimdir?)