Su içmek için 9 önemli sebep (22 Mart Dünya Su Günü nedir?)

İnsan vücudunun % 60-70’ini oluşturan su, insan vücudunun yaşamak için en önemli kaynağı İşte su içmenin bize sağladığı 9 önemli sebep

22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle suyun insan vücudu açısından önemine dikkat çeken Diyetisyen Emine Yüzbaşıoğlu, su içmek için 9 çok önemli nedeni şöyle sıralıyor:

1 - Bütün besinlerin, vitamin ve minerallerin temel çözücüsüdür. Vücutta besinleri küçük parçalara ayırır, sindirimlerinde ve atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur.
2 - Kanı sulandırır ve dolaşım sırasında pıhtılaşmasını önler.
3 - Cildi yumuşatır ve yaşlılık belirtilerinin azalmasına yardımcı olur.
4 - Kabızlık ve böbrek taşı oluşumunu önler
5 - Stres, gerginlik ve depresyonun hafiflemesine yardımcı olur.
6 - Metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeyi sağlar.
7 - Hücre ve dokuların yapılarının korunmasında görev alır.
8 - Vücut ısısının düzenlenmesine yardımcı olur.
9 - Vücut direnci ve bağışıklığının güçlenmesini sağlar.

“SUYU FAZLA TÜKETMENİN FAYDASI YOK ZARARI VAR”

Vücutta ateş, ishal, kabızlık gibi bir rahatsızlık olmadığı takdirde sağlıklı bir kişinin günlük içmesi gereken su miktarı 1,5-2 litredir. Fiziksel aktivite, hava sıcaklığı günlük alınması gereken su miktarını artıran sebepler arasında. Çalışmalarda, vücudun ihtiyacından fazla su tüketiminin sağlık açısından herhangi bir faydası olmadığı gözlenmiş. Çok fazla su tüketmek su zehirlenmesine de yol açabileceği için ölçüyü kaçırmamak gerekiyor.

“BUGÜN ÇOK ÇAY-KAHVE İÇTİM, SUSAMADIM” DEMEYİN

Su dışında kahve, çay, asitli içeceklerle alınan sıvının suyun yerini almadığını vurgulayan Diyetisyen Yüzbaşıoğlu, “Aksine bu tür içeceklerin fazla tüketilmesi susama hissini baskılayarak, suya olan ihtiyacı azaltmaktadır. Susama hissinin olmaması vücudun günlük su ihtiyacının karşılandığı anlamına gelmez” uyarısında bulundu.

“KOYU RENKLİ İDRAR SİZİN İÇİN BİR ALARMDIR”

Kişinin gün içinde uygun miktarda su içip içmediğinin idrar rengine bakılarak anlaşılabildiğini söyleyen Diyetisyen, “İdrar rengi koyu sarı ise su tüketimi yetersiz, açık sarı veya berrak ise su tüketimi yeterlidir. Yetersiz su tüketimi, yorgunluk, halsizlik, tansiyon düşüklüğü, ciltte kuruluk gibi sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Vücutta su deposu olmadığı unutulmamalıdır, bu nedenle günlük su tüketimine çok özen gösterilmelidir” dedi.

SU İÇMEYİ KEYİFLİ HALE GETİRİN

“Su içmeyi sevmiyorum, tadından hoşlanmıyorum” ya da “Gün içinde aklıma gelmiyor” diyen pek çok insan olduğunu belirten Diyetisyen Emine Yüzbaşıoğlu’nun kısa sürede su içme alışkanlığının kazanılmasına yardımcı olacak pratik önerileri ise şöyle:
• Kişi su içmek için susamayı beklememelidir.
• Su içmeyi telefon alarmı, bilgisayar ekranındaki hatırlatıcı ya da küçük notlar yoluyla birey kendine hatırlatabilir.
• Çalışma masasında ya da evdeyken sürekli görülebilecek bir yerde renkli ve şık bir sürahi, bardak veya şişe bulundurulabilir.
• Suyun içine elma, tarçın, nane yaprağı, zencefil, çilek, üzüm gibi meyveler eklenerek lezzeti artırılabilir.

DÜNYA SU GÜNÜ NEDİR? NASIL ORTAYA ÇIKTI?
“Dünya Su Günü” Birleşmiş Milletler’in kurumlar, hükümetler ve ortaklarla işbirliği mekanizmasını koordine etmesiyle başladı. 1993 yılında, BM resmi olarak her yıl 21 Mart’ta bir tema ile tüm dünyada kutluyor. Suyun önemine dikkat çekmek için konferanslar veriliyor. Her yıl bir tema seçen BM, 2018’de Dünya Su Günü temasını “Su için Doğa” olarak seçti.

SUYUN ÖNEMİ
Dünya Su Günü 2018 vesilesiyle, küresel su zorluklarımızı karşılamak için sulak alanların önemini vurgulamak önemlidir. Sulak alanlar, hem tüketime hem de yiyecek ve enerji üretimine yönelik su temin etmektedir. Geçimimizi ve ekonomimizi sürdürüyorlar. Yeryüzünün böbrekleri olarak çalışırlar, atık ve kirliliği filtrelerler. Bu ve diğer kritik işlevler, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi'ne ulaşmak için sulak alanların korunmasını ve akıllıca kullanımını sağlar.

Sulak alanlar göller, nehirler, bataklıklar, bataklıklar gibi tatlı su kütlelerini ve ayrıca mangrovlar ve mercan kayalıkları gibi deniz ve kıyı sulak alanlarını içerir. Tüm bu sulak alanlarını eşi benzeri görülmemiş bir hızla kaybediyoruz. 1900'den beri, dünyadaki sulak alanların% 64'ü, çoğunlukla tarım ve altyapı için boşaltılmış, doldurulmuş ve başka amaçlara dönüştürülmüştür.
DÜNYA SU GÜNÜ 2018 AMACI NE?
Doğa için küresel bir kampanya. Bu yılki küresel Dünya Su Günü kampanyasının teması, 21. yüzyılda karşılaştığımız su sorunlarına doğaya dayalı çözümler araştırıyor. Ağaçların yenilenmesi, nehirlerin taşkınlara yeniden akıtılması ve sulak alanların restore edilmesini amaçlıyor. Atık suyu israf etmek yerine onu azaltmalı ve tekrar kullanmalıyız. Evlerimizde, bahçelerimizde ve arazilerimizde suyu yeniden kullanabiliriz. Şehirlerde yeşil alanlar için atık suyu arttırıp yeniden kullanabilir, sanayi ve tarımda, soğutma sistemleri ve sulama gibi şeyler için geri dönüşümlü su kullanılabilir. Bu değerli kaynağı kullanarak, su döngüsünü her canlı için daha verimli kullanmalıyız.

SU EYLEMİNİN İLK 10 YILI ÖNEMLİ
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 72. Oturumunda Başkan Miroslav Lajcak sürdürülebilir su kalkınmasını öncelik olarak tanımladı. Bu nedenle, Dünya Su Günü 2018-2028 için, ‘Uluslar arası Eylemin On Yılı’ olarak hedefledi.

Dünya Su Günü vesilesi ile 2003, 2006, 2009 ve 2012 yıllarında Birleşmiş Milletler Dünya Su Kaynaklarını Geliştirme Raporu yayınlanmıştır.

Dünya Su Günü 2018 için teması ‘Su için Doğa '
1995 yılından bu yana Dünya Su Günü için belirlenen temalar şöyledir:
– 1995 Kadınlar ve Su
– 1996 Kirli Şehirlere Su
– 1997 Dünyanın Su Potansiyeli Yeterli Mi
– 1998 Yeraltı Suyu ve Görünmez Kaynaklar
– 1999 Su Kaynakları Etrafında Hayat
– 2000 21. Yüzyılda Su
– 2001 Su ve Sağlık
– 2002 Kalkınma İçin Su
– 2003 Gelecek İçin Su
– 2004 Su ve Afetler
– 2005 Hayat için Su 2005-2015
– 2006 Su ve Kültür
– 2007 Susuzlukla Mücadele
– 2008 Arıtma
– 2009 Sınır Aşan Sular
– 2010 Su Kalitesi
– 2011 Su ve Kentleşme
– 2012 Su ve Gıda Güvenliği
– 2013 Su Dayanışması
– 2014 Su ve Enerji
_2015 Su ve Sürdürülebilir Kalkınma
_2016 Su ve İstihdam
_2017 Su için Doğal Çözümler

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Sanat camiası Vatan Şaşamaz'a ağlıyor...
Sanat camiası Vatan Şaşamaz'a ağlıyor...