Sözleşmeli öğretmen ataması ne zaman yapılacak hangi branşa kaç öğretmen alınacak - MEB 2018 atama takvimi

Ücretli öğretmenler arasından sözleşmeli öğretmen atamasıyla ilgili kanun onaylandı. Bu gelişmenin ardından Milli Eğitim Bakanlığı, 5 bin ücretli öğretmeni sözleşmeliye çevirecek. Peki atama ne zaman?

Kadroya yerleşemediği için ücretli olarak çalışan öğretmenlerin kadrosu olarak bilinen sözleşmeli öğretmenlik konumuna 5 bin kişi daha katılacak. Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanan düzenleme Meclis'ten geçti ve öğretmen atamasının yolu açıldı. 

İşte ücretli öğretmenlikten sözleşmeli öğretmenliğe geçişin ayrıntıları...

Aylardır tartışılan ücretli öğretmenlere kadro yolu kesinleşmiş oldu. Milli Eğitim Bakanı tarafından geçtiğimiz günlerde birkaç kez dile getirilen ancak sonrasında MEB Müsteşarı Yusuf Tekin tarafından böyle bir çalışma yok açıklaması tartışmalarında son noktaya gelindi. Torba tasarı yasalaştı ve Milli Eğitim Bakanlığı 5 bin ücretli öğretmene sözleşmeli öğretmenlik yolunu açtı.

5 BİN ÜCRETLİ ÖĞRETMENE KADRO YOLU

TBMM Genel Kurulu Milli Eğitim Bakanlığını ilgilendiren ücretli öğretmenlerin sözleşmeli öğretmen olarak atanabilmesi ile ilgili madde olan 5 bin ücretli öğretmene sözleşmeli öğretmenlik yolunu açılmasının kabulüne karar verdi.

TBMM Genel Kurulunda kabul edilen madde;

MADDE 94– 25/8/2011 tarihli ve 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 15– (1) 1/12/2006 tarihli ve 2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 9 uncu maddesi kapsamında 2017-2018 eğitim ve öğretim yılında ek ders ücreti karşılığında görev yapmış olanlar; başvuru tarihinin son günü itibarıyla bu görevlerinden dolayı en az 540 gün sigorta primi ödenmiş olması, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde öngörülen genel şartlar ile öğretmenliğe atanabilmek için aranan özel şartları taşımaları, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmamış olmaları ve Kamu Personel Seçme Sınavında Bakanlıkça belirlenen taban puan ve üzerinde puan almış olmaları kaydıyla, Bakanlıkça belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içerisinde yapılacak sözlü sınav sonuçlarına göre ek 4 üncü madde uyarınca öğretmen unvanlı vize edilmiş pozisyonlarda sözleşmeli personel olarak istihdam edilebilir. Bakanlıkça belirlenecek alanlarda olmak üzere bu kapsamda istihdam edilebilecek sözleşmeli öğretmen sayısı 5.000’i geçemez.”

Ücretli öğretmenlerin sözleşmeli öğretmen olarak atanması için 5 kriter yazımızda ücretli öğretmenlerin kadroya alınması için gerekli şartları belirtmiştik. TBMM’de kabul edilen madde de değişiklik yapılmadan aynen maddenin kabul edildiğini görüyoruz.

ÇALIŞMA YILI VE ÇALIŞMA SÜRESİ TEKLİFLERİ REDDEDİLDİ

Ücretli öğretmenlerin sözleşmeli öğretmen olarak atanabilmesinin yolunu açan maddede muhalefet partililerinin yaptığı bazı itirazlar reddedildi. ogretmenlericin.com olarak yapılan itirazlardan birisinin 540 gün sigorta prim süresi diğerinin de 2017-2018 eğitim öğretim yılında çalışma zorunluluğu olduğudur. CHP ilgili maddenin tümüyle torba tasarıdan çıkarılması için önerge verdi ancak CHP tarafından verilen önerge kabul edilmedi.

MHP ise ilgili madde içerisinde yer alan iki hususun değiştirilmesini istedi. Ücretli öğretmenlerin taşıması gereken şartlardan olan “2017-2018 eğitim ve öğretim yılında” ibaresinin maddeden tamamen çıkartılmasını istedi. Aynı madde içerisinde bulunan 540 gün sigorta prim süresinin ise 450 gün sigorta prim süresi olarak değiştirilmesini isteyen MHP’nin de bu teklif reddedildi.

MEB ATAMA DUYURUSU YAYIMLAYACAK

TBMM’de kabul edilen ücretli öğretmenlerin kadroya alınması ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığının en kısa süre içerisinde öğretmen atama duyurusu yayımlaması bekleniyor. Bakanlıkça belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içerisinde yapılacak sözlü sınav sonuçlarına göre ek 4 üncü madde uyarınca öğretmen unvanlı vize edilmiş pozisyonlarda sözleşmeli personel olarak istihdam edilecek. Bakan İsmet Yılmaz’ın geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamalarda bu yasanın beklendiğini görmüştük. MEB şimdi bu şartlar çerçevesinde 5 bin öğretmen ataması daha yapacak. 

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Sinema Tarihinin en beğenilen 100 Filmi...
Sinema Tarihinin en beğenilen 100 Filmi...