Ressam Şerivan Tutuş'un “Zamanın Döngüsünde: Göç, Kimlik Ve Hafıza” Sergisi Viyana'da

Ressam Şerivan Tutuş’un “Zamanın Döngüsünde: Göç, Kimlik ve Hafıza” temalı kişisel resim sergisi 15 Mart – 10 Mayıs 2026 tarihleri arasında Viyana’da görücüye çıkıyor.

Ressam Şerivan Tutuş’un “Zamanın Döngüsünde: Göç, Kimlik ve Hafıza” temalı kişisel resim sergisi 15 Mart – 10 Mayıs 2026 tarihleri arasında Viyana’da görücüye çıkıyor.

Çalışmalarında göç, kimlik ve hafıza temalarını disiplinlerarası bir yaklaşımla ele alan ressam Şerivan Tutuş’un müzikten beslenen 20 eserlik yeni sergisi Zamanın Döngüsünde: Göç, Kimlik ve Hafıza 15 Mart 2026 tarihinde izleyiciyle buluşuyor. Sanat koordinatörlüğünü Rozerin Tutuş’un üstlendiği sergi, sesi görsel bir hafıza alanına dönüştüren 20 eserden oluşuyor.

Doğu ile Batı Arasında Ontolojik Bir Köprü

Serginin düşünsel merkezinde, Wolfgang Amadeus Mozart’ın Requiem, K.626 – Lacrimosa bölümü ile Fazıl Say’ın Mozart & Mevlana, Op.110: “Yine Gel” eseri arasında kurulan güçlü diyalog yer alıyor. Mozart’ın evrensel yas estetiği ile Fazıl Say’ın Mevlana düşüncesinden beslenen çağrısı, Doğu ile Batı arasında ontolojik bir köprü kurarak ölüm, dönüş ve merhamet kavramlarını aynı düzlemde buluşturuyor.

Arto Tunçboyacıyan’dan Eleni Karaindrou’ya, Gomidas Vartabed’den Nusrat Fateh Ali Khan’a, The Doors’dan Max Richter’e uzanan seçki; resimleri ses, hafıza, kimlik, göç ve dönüş kavramları etrafında konumlandırıyor. Bu seride müzik, eşlik eden bir unsur değil; zamanı büken ve izleyiciyi içsel bir karşılaşmaya davet eden düşünsel bir alan.

Önsöz Fazıl Say’dan

Sergi kataloğunda önsöz kaleme alan ünlü piyanist Fazıl Say, ressam Tutuş hakkında şu değerlendirmede bulundu:

“Genç ressam Şerivan Tutuş, üretkenliği ve güçlü hayal dünyasıyla dikkat çeken bir sanatçı olarak öne çıkıyor. Resimlerinde farklı müzik türlerinden ilham alması, çalışmalarına ritmik bir derinlik ve duygusal bir katman kazandırıyor; bu yaklaşım onun kendine özgü, çağdaş ve cesur bir ifade dili oluşturmasını sağlıyor. Renk kullanımı, kompozisyon tercihleri ve anlatım gücü, disiplinli bir arayışın ve tutarlı bir sanatsal vizyonun izlerini taşıyor.

Yurt içinde ve yurt dışında önemli sergilere katılarak uluslararası bir perspektif geliştirmesi, genç yaşına rağmen ne kadar kararlı ve hedef odaklı ilerlediğini gösteriyor. Sanatsal üretimindeki süreklilik ve yenilik arayışı, gelecek için güçlü bir potansiyel barındırıyor. Şerivan Tutuş’un bu istikrarlı yükselişinin devam etmesini, sanat yolculuğunda daha büyük başarılara ulaşmasını içtenlikle diliyoruz.”

“İnsan bir yerden başka bir yere sadece bedenen gitmez”

Viyana’da sanatseverlerle buluşacak olmanın heyecanını yaşayan ressam Şerivan Tutuş, sergi ile ilgili şunları söyledi: “Zamanın Döngüsünde: Göç, Kimlik ve Hafıza adlı yeni sergim ile sanatseverle buluşacak olmaktan büyük heyecan duyuyorum. Bu sergide göçü yalnızca coğrafi bir yer değiştirme olarak değil, ontolojik bir kırılma ve kimliğin yeniden inşası olarak ele alıyorum; çünkü inanıyorum ki insan bir yerden başka bir yere sadece bedenen gitmez, belleğini, dilini ve sesini de beraberinde taşır. Bu nedenle çalışmalarımda kimliğin değişmez bir olgu olmadığını, aksine sürekli bir akış halinde var olduğunu vurgulamak istedim. Görsel çalışmalarıma farklı kültürlerden seçilmiş müzik eserlerinin eşlik etmesi, hasret, kayıp ve diriliş gibi ortak duygular aracılığıyla yer değiştirme deneyiminin evrensel boyutlarını ve göçün işitsel belleğini temsil ediyor. Resimlerimde tekrarlayan su imgesi, bu akışkan kimliğin bir sembolü; su, bellek için bir metafor olarak taşıyor, değişiyor ve tortu bırakıyor. Üst üste katmanlaşmış yüzeylerle hafızanın kırılgan ve sürekli yapı taşlarını yansıttığım bu seçkiyle izleyiciyi, göçü yalnızca bir kayıp anlatısı olarak değil, zaman içinde sürekli yeniden yazılan bir varoluş biçimi olarak düşünmeye davet ediyorum.”

Zamanın Döngüsünde: Göç, Kimlik ve Hafıza, izleyiciyi yalnızca bakmaya değil; dinlemeye ve hatırlamaya davet ediyor. Ressam Şerivan Tutuş, Türkiye’nin yanı sıra İspanya, Portekiz ve İsveç’te gerçekleştirdiği sergi ve performanslarla uluslararası ölçekte üretimini sürdürmektedir.

Sergi Bilgileri

Mekân: Weltraum – Stadtteilzentrum Simmering

Adres: Schneidergasse 15, 1110 Vienna

Tarihler: 15 – 10 Mayıs 2026

Açılış: 15 Mart 2026 – 18:00

İletişim / Sosyal medya: @serivantutusart 

Email : serivantutuss@gmail.com

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Kötü bir gün geçirdiğinizi düşünüyorsanız bir de bu fotoğraflara bakın
Kötü bir gün geçirdiğinizi düşünüyorsanız bir de bu fotoğraflara bakın