Nâzım Hikmet'in bisiklet arkasında başlayan hikâyesi "Nâzım Hikmet'in Bisikleti" kitabında

Aydan Çelik'in "Nâzım Hikmet'in Bisikleti" kitabı, Nâzım Hikmet'in üç yaşında, üç tekerli bir bisiklet arkasında başlayan hikâyesinin izini sürüyor.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 2018 yılında aldığı bir kararla 3 Haziran'ı Dünya Bisiklet Günü olarak ilan etti. Tam 200 yıldır kullanılan bisiklet için seçilen bu tarih, büyük şair Nâzım Hikmet'in bu dünyadaki son günüydü. Bisiklete derin sevgi besleyen Nâzım Hikmet, Notabene yayınlarından çıkan Aydan Çelik'in Nâzım Hikmet'in Bisikleti kitabına da konu oldu. Nâzım Hikmet'in Bisikleti yalnızca bir bisiklet veya Nâzım Hikmet kitabı değil. “Bisiklet” konusunda ülkemizdeki en yetkin isimlerden biri olan Aydan Çelik, Nâzım Hikmet'in Bisikleti'nde iki sevdiğini bir araya getiriyor. Kitapta sadece büyük şairin kendi yazdıkları, yaşadıkları değil; ona dokunan pek çok insanın iki tekere dair hikâyeleri de yer alıyor.
 
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, “Dünya Bisiklet Günü” ilan ettiği 3 Haziran'ın aynı zamanda büyük bir şairin bu dünyada geçirdiği son gün olduğunu muhtemelen bilmiyordu. Karl von Drais adındaki Alman mucit, iki teker bir kalastan müteşekkil icadının patentini aldığında takvimler 12 Ocak 1818'i gösteriyordu. 3 Haziran 2018'de dünyanın birçok yerinde ilk bisiklet günü kutlanırken, başka pek çok yerde de 55 yıl önce ebediyete uğurlanan Nâzım Hikmet anılıyordu. 2018, aynı zamanda şairin pek sevdiği bisiklet denen nesnenin 200 yaşına bastığı yıldı.
 
Aydan Çelik'in Nâzım Hikmet'in Bisikleti kitabı, Nâzım Hikmet'in üç yaşında, üç tekerli bir bisiklet arkasında başlayan hikâyesinin izini sürüyor. Bu izi sürerken bu kadar da olmaz diyeceğiniz pek çok rastlantıya, kesişen yollara ışık tutuyor. Ana izleği bisiklet olmakla beraber çevre sorunlarından savaşların yarattığı acılara, tarihî anekdotlardan teknolojik gelişmelere uzanan zengin bir bilgi içeriğe sahip olan kitap, samimi ve akıcı üsluba sahip oluşuyla da dikkat çekiyor. Kitabın en güzel yanlarından biri ise okuru başka okumalara yönlendiren sayısız imlemelere sahip oluşu.
 
Nâzım Hikmet'in Bisikleti'nde sadece büyük şairin kendi yazdıkları, yaşadıkları değil; ona dokunan Leonardo da Vinci, Tolstoy, Troçki, Emile Zola, Yahya Kemal, Tevfik Fikret, Halide Edib, Hüseyin Rahmi, Hemingway, Che Guevara, Arabistanlı Lawrence, Simone de Beauvoir, Sartre, Yves Montand, Picasso, Charlie Chaplin, Frederic-Joliot Curie, Muhsin Ertuğrul, Mehmet Ali Aybar, Oktay Rifat, Refik Erduran gibi insanların iki tekere dair hikâyeleri de yer alıyor.
 
Ayrıca dayısı Mustafa Celalettin'in şampiyonlukları, oğlu Mehmet Nâzım'ın bisiklet maceraları, yeğeni Ayşe Yaltırım'ın şiire konu olmuş bisiklet merakı, Memet Fuat'ın ev yapımı bisiklet öyküleri de yine kitapta okuyucuyla buluşuyor.
 
NotaBene Yayınları tarafından basılan 216 sayfalık “Nâzım Hikmet'in Bisikleti” kitabı 200 TL fiyat etiketiyle kitabevlerinde ve online kitap mağazalarında okuyucularını bekliyor.

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Yılbaşında gideceğimiz mekana göre kıyafet seçimimiz nasıl olmalı? (Yılbaşında ne giymeli?)
Yılbaşında gideceğimiz mekana göre kıyafet seçimimiz nasıl olmalı? (Yılbaşında ne giymeli?)