Merkür'ün geçişi böyle izlendi
Yaklaşık 7,5 saat süren geçiş, Türkiye saatiyle 14:12'de başlayarak 21:42'ye kadar görülebildi. Bilim insanları, Merkür'ün geçişini Dünya'dan ve uzaydaki teleskoplarla izledi.
EXPO 'DAN İZLENDİ
Merkür'ün Güneş önünden geçişi, Antalya'da EXPO 2016 sergi alanına kurulan teleskopla büyük ekrandan izlendi. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Gözlemevi'nden (TUG) Başuzman Araştırmacı Dr. Tuncay Özışık, Merkür'ün Güneş önünden geçişinin yüzyılda ortalama 13 kez gerçekleştiğini bildirdi. Özışık, “Bir önceki geçiş 2006'da gerçekleşmiş, bir sonraki 2019 yılında meydana gelecek” dedi. Merkür'ün Güneş diskinin önünde “siyah küçük bir nokta” olarak gözüktüğüne dikkati çekti.
DOĞUDA DA GÖRÜLDÜ
İnönü Üniversitesi bünyesindeki Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun ilk gözlem evinde, Merkür geçişi izlendi. Gözlemevi
Müdürü Yrd. Doç. Dr. Tuncay Özdemir, yaptığı açıklamada, öğrencilerin, nadir görülen bir gök olayı olan Merkür geçişini takip etmek için çeşitli okullardan gözlem evine geldiğini belirtti. Güneş diskinin önünden geçen Merkür gezegeninin Güneş tutulmasına neden olduğunu vurgulayan Özdemir, “Çapı küçük olduğu için biz onu tutulma olarak görmüyoruz. Diskin üzerinden geçince öğrencilerimiz izliyor” dedi. Özdemir, gözlem evinde öğrencilere güneş sistemiyle ilgili bilgi verdikten sonra teleskop başına geçirerek geçişi izlettirdiklerini kaydetti.
Öğrenciler seyir için kuyruk oluşturdu
Geçişi izlemek için Ankara Üniversitesi Rasathanesi'nde düzenlenen etkinliğe çok sayıda katılım oldu. Olay hakkında bilgi verici sunum yapıldı ve uzman gökbilimcilerden konu hakkında bilgi alındı. Rasathanede farklı tekniklerle gözlem yapmak üzere özel donanımlı üç teleskop hizmet verdi. Geçişi bu özel teleskopla izlemek isteyen öğrenciler, kuyruk oluştururken kendilerine bu imkanı sağlayanlara teşekkür etti.
Yorum Yaz
Yorumunuz alındı!
Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.