Merkez Bankası döviz kurunu sabitledi - Kur sabitleme ne demek neden yapılır?

Merkez Bankası, dövizdeki artışa karşı yeni bir hamle daha yaparak döviz kurunu sabitledi. Buna göre dolar 4.20 TL, euro 4.90 ve sterlin 5.60 TL olarak sabitlendi. Peki döviz kuru sabitleme nedir?

Dövizde yaşanan anormal artışın ardından TL, son dönemde tarihindeki en büyük değer kaybını yaşadı. İhracatçıyı korumak için yeni bir adım atan Merkez Bankası kritik bir adım atarak döviz kurunu sabitledi.

Buna göre dolar 4.20 TL'de, euro 4.90 ve sterlin 5.60 TL'de sabitlendi. Peki döviz kuru sabitleme nedir? Sabir ve esnek kur ne anlama geliyor?

Sabit Kur Nedir, Sabit Kur Sistemi Rejimi

Sabit döviz kurunda kambiyo denetimi ve ayarlanabilen sistem mevcuttur. Bir ülkede döviz gelirleri ve dolayısıyla döviz rezervleri yetersiz kalırsa, sıkı bir denetim yardımı ile döviz arz ve talebi denkleştirilir ve döviz kuru sabit tutulur.

Ayarlanabilir kur sisteminde Merkez Bankası döviz piyasasına yapacağı müdahalelerde döviz kurunun istikrarını sağlar. Örneğin resmi döviz kuru (E1) iken, döviz talebi arzını aşıyorsa, müdahalelerle döviz arzı arttırılır ve talebi frenlenir. Bu işlemin en basit yolu Merkez Bankası piyasaya döviz arzı arttırır.

Denetimli Kur Sistemi

Denetimli ya da kirli dalgalanmayı benimseyen sistemde Merkez Bankası döviz kurunu sabit değil, istikrarlı kılmak ister. Bu sistemde kurların sabit tutulması amaçlanmaz.

Döviz kurları, paraların satın alma güçlerinin etkisi altında olmakla beraber diğer faktörler de önem arz ederler. Ülkelere göre ortaya çıkan riskler, tercihler, spekülasyonlar ve sermaye hareketleri kurları etkiler.

Kaynak: Prof. Dr. Cafer Ünay 

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Ünlü isimlerin Sosyal medyada 2017 yılına damga vuran yaz paylaşımları
Ünlü isimlerin Sosyal medyada 2017 yılına damga vuran yaz paylaşımları