Lucescu'dan İran maçı öncesi açıklama

A Milli Takım'ın İran ile oynayacağı hazırlık maçı öncesi basın toplantısı düzenleyen Lucescu, "Türkiye'de başkanlar yabancı oyuncu transfer ediyor. Yerli oyuncular ne yapsın." dedi.

Milli Takım Teknik Direktörü Mircea Lucescu, hazırlık maçları öncesi düzenledi basın toplantısında önemli açıklamalar yaptı.

Yabancı oyuncu sınırlamasını eleştiren Lucescu, Milli Takım'da oynamak için Türkiye'de oynamak lazım dedi.

Lucescu, Türkiye ile İran arasında yapılacak hazırlık maçı öncesinde basın toplantısında konuştu. A Milli Takım Teknik Direktörü, "Genç oyunculara şans tanımak istiyorum" derken, Nimes forması giyen golcü Umut Bozok hakkında flaş sözler sarf etti.

İşte Lucescu'nun açıklamaları:

Dünya Kupası’na giden ekiplerle maçlarımız var. Çok motive olmuş ekiplerle karşılaşacağız. Onlar da kendini göstermek istiyor. Kolay olmayacak tabii ki. Bizim ligimiz sert geçti. Oyuncularımız sakatlık yaşadı. 4-5 tane önemli oyuncumuz lig biter bitmez sakatlığıyla uğraştı. Ben de genç bir ekiple yola çıktım. Bu oyuncuların hepsine oynamaları için imkan vermek istiyorum. Bu genç oyuncular, kendi takımlarında oynayamadı. Onlara şans tanımak istiyorum. 3 maçta hepsinin yeterli zamanı olacaktır.

Milli Takım bir değişim içinde. 4-5 aydır sizler de görüyorsunuz. Çağlar, Okay, Cengiz, Emre Akbaba gibi isimler var. Diğer gençler de geliyor arkadan. Emre Mor ve Enes de sakat olduğu için yok. Bu da bir şans. Kulüp doktorlarının bizden dinlenmeleri yönünde ricaları oldu. Bizim de kolay olmayan yüklü bir programımız var. Teknik toplantılarımız, teknik tartışmalarımız var. Genç oyuncuların hepsinin aynı lisanı sahada ve dışarıda konuşması önemli. Şu ana kadar kampta çok mutluyum. Hepsi aynı lisanı konuşmaya çalışıyor. Bu konuda mutluyum.

Ekip değişti. Bunun dışında oyunlarından da memnunum. Avrupa’da da oyunu domine eden takımların maçları kazandığını görüyoruz. Karadağ ve İrlanda maçlarına baktığımızda bunu yapmaya çalıştık. Oyunu domine etmek ve oyuna sahip olmayı istiyoruz. Türk oyuncuların gerçek kalitelerini sahada göstermelerini istiyorum. Çok teknik ve dar alanda oynamayı bilen bir ekibimiz ve genç bir neslimiz var. Çok fizikli oyuncularımız yok. İran ile karşılaşacağız. Çok kaliteli bir teknik ekibi olan bir takımla karşılaşacağız. Maç kaybetmeden Rusya’ya gidiyorlar. Tecrübeli ekip ve uzun boylu oyunculardan kurulu. Kontrayı da iyi yapıyorlar, duran topları da iyi kullanıyorlar. Böyle bir ekibe karşı biz de kendi oyuncularımızın kalitelerini, tekniklerini ve organizasyonlarını çalışıyoruz. İran iyi bir ekip.

Bizim için 3 önemli maç var. Kaybetmekten nefret eden bir ekip kurmak istiyorum. Bu karakteri aşılamak istiyorum. Tecrübeli oyuncuların gençlere yardımcı olmalarını isterim. Burada olmayan ve sakat olan oyuncular da bizim bir parçamız. Ameliyat oldular, sakatlandılar. Onların da sonbaharda fizik ve durumlarına göre değerlendirme olabilir. Gelecek 6-7 senenin ekibini kurmak istiyorum. 3 maç da onun ilk ayağı olacak. Hak eden oyuncuların sürekli olmasını istiyorum. Son zamanlarda sakatlıklar yaşadığımız da bir gerçek. Bunları da yavaş yavaş aşacağız. İyi bir maç çıkaracağımızı tahmin ediyorum. Oyuncularımızın geleceği açısından da önemli olacak.

Oyuncularımız kendi takımlarında sürekli oynayamadılar. 4 tane büyük İstanbul takımının kaç tane oyuncusu milli takımda? Bir gün, TFF’ye başvuruda bulunacağım. Yabancı oyuncularla yerli oyuncuların karşı karşıya oynadığı bir maç teklif edeceğim. Real Madrid gibi takımlar buraya geldiğinde 8 tane Türk oyuncunun sahada olduğu dönemleri de hatırlıyorum. Bunu yapabileceğimize inanıyorum. Çok becerikli ve iyi oyuncular olduğunu düşünüyorum.

Hiçbir ekip, Türkiye’de ligi domine etmedi. Ligde elbette kuvvetli ekipler var. Oyuna tamamen hükmedebilen takımlar olmalı. Tamamen kategorik olarak, takımların maçı domine etmeleri gerektiğini düşünüyorum. Domine eden maçı da kazanabiliyor.

Yabancı kuralını konuşmanın yeri burası değil. Bu konu uzun uzun konuşulması gereken bir konu. TFF, Kulüpler Birliği, kulüpler, teknik adamlar, basın mensupları… Hepsinin olduğu bir komisyonun görüşmesi gerek. Bu kadar para harcanıyor ama Avrupa’da sonuçlar gelmiyor. Beşiktaş’ın yaptığı dışında tabi… Öyle olunca aklınıza ne geliyor? Genç oyuncular üzerine yatırımlar yapıyorum. Burada oyunculara sorsanız, 4 gün bana tahammül etmek kolay değil. Sürekli toplantı, analiz, direktifler, kritikler… Kolay değil bunları kabullenmek. Eğitim dönemini hızlandırmaya çalışıyorum. Ben 21 yaşındaki gençleri, 30 yaşındaki futbolcuların tecrübesine çekmeye çalışıyorum. Shakhtar’da da başka yerlerde de bunu uyguladım ve sonuç elde ettim.

Kulüplerde antrenör olduğun zaman, milli takım antrenörleriyle iyi ilişkiler kurman gerek. 8 tane Galatasaray’dan oyuncu olduğu dönemler oldu. Benim amacım milli takıma oyuncu hazırlamak ve yardımcı olmaktı. 17-18 yaşında Shakhtar’da elime gelen oyuncular şimdi milli takımlarda oynuyor. Becerikli oyuncu olması önemli. Ama onları eğitmek lazım. Gelecek adına bunu yapmak lazım. Türkiye’de kolay değil. Başkanlar yabancı oyuncu getiriyor, antrenör oynatmak zorunda kalıyor. Ne yapabilir genç futbolcular?

Türkiye’de antrenörleri de anlamak lazım. Buradayken, medya, televizyon ve gazeteciler zamanında çok yardımcı oldu. Ama Türkiye Milli Takımı kaybetti. En azından 1-2 tane genç oyuncuyu Avrupa kupalarında oynatmak zorunda olduklarını söylemeyelim. Milli takıma yardımcı olmak için Türkiye Ligi’nde oynatmak gerek. Ben bunları söylemek zorunda değilim. Fakat; gençlere biraz yatırım yapmamız lazım. Önce kendi takımlarına oynayabilsinler, sonra milli takıma bu sayede gelebilsinler. Daha fazla bir şey söylememe gerek yok.

Bütün illerde herkes tribüne geliyordu. İstanbul’da ise 4 tane takımın taraftarı geliyor ve kendi oyuncusunu destekliyor. Başakşehir’in stadında oynayacağız. Göreceğiz. Benim için de bir test olacak. Gelecekte maçlarımızı nerede oynamamız konusunda belirleyici olabilir. İstanbul’da oynardık ve statlar hep dolardı. Yarın nasıl olacağını hep birlikte göreceğiz. Maç çok kolay olmayacak. Seyircilerimizin bizi desteklemesine ihtiyacımız var. Oyuncularımızın da iç sahadaki desteğe ihtiyacı var. Bu önemli. İranlılar tarafından doldurulmuş bir statta olmak istemiyorum. İran’ı tutanlar mutlaka gelecektir.

Umut Bozok’u birçok kez seyrettim. Henüz hazır değil burası için. Biraz beklemek gerek. Milli Takımı istemek lazım. U21’i reddetti. Bunu unutmayın. Hangi oyuncu olursa olsun, ben şu formayı sevmedim diyemez. Bu forma reddedilmez. Hangi yaşta olursa olsun. Bakacağız. Erol ile yaşadıklarımın aynısını yaşamak istemiyorum. Bundan emin olmak istiyorum. Genç takımlarda oynayan milli oyuncuların kaybolduklarını görüyorum. Bunları takip ettim. Kimse de nerede olduklarını bilmiyorlardı. Tarkan’ı 3 defa izledim. Suat’ı 3 defa izledim Almanya’da. Almanya Milli Takımı’ndan teklif bekliyorlar. Onları da anlamak lazım. Berkay bizi istediğini söyledi. Başka bir şey demedi. Daha başka oyuncuları da bekliyorum. Umut ile de ilgili bekliyorum. 

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Sıla'nın 9 ayda yaşadığı akıl almaz değişim
Sıla'nın 9 ayda yaşadığı akıl almaz değişim