Kuzu göbeği nedir? Faydaları nelerdir Fiyatı neden yüksek nereden alınır ne işe yarar

1 Kilo et ile aynı protein değerine sahip kuzu göbeği sağlık sektöründe kanser ilacı olarak kullanılıyor İşte kuzu göbeğinin faydaları

 Kuzu göbeği mantarı kanserin ilacı olarak biliniyor. Pazar'a inen Kuzu Göbeği mantarının insana faydaları saymakla bitmiyor. 1 tane kuzugöbeği mantarının 1 kilo etin proteine eşit
Kuzugöbeği bitkisi bahar aylarında ortaya çıkan Fransız mutfağının vazgeçilmezi fakat Türk insanın çok az bildiği bir bitki türüdür. Kuzu göbeği bitkisinin sayısız faydası var.

Kuzugöbeği (Morchella esculenta), Morchellaceae familyasından, yenilebilen bir mantar türüdür. Genelde ormanlarda tek tek veya küçük gruplar halinde bulunur, özellikle orman yangınlarında sonra sıkça rastlanır. Genelde bahar aylarında ortaya çıkar. Bahar aylarında yağışın olmaması olumsuz yönde etkiler. Gyromitra esculenta gibi zehirli türlerle (sahte kuzu göbeği mantarı) karıştırılma riski olduğundan dikkatli olunmalıdır.

KUZU GÖBEĞİNİN FAYDALARI SAYMAK BİTMİYOR
Çeşitli alerjik reaksiyonlara neden olacağından çiğ olarak yenmemelidir. Fransız mutfağının önemli bir öğesi olan kuzu göbeği mantarı ekonomik değeri olan ve pek çok gurme tarafından tercih edilen lezzetli bir türdür.Kuzu göbeği mantarı kan yapıcı özelliğiyle biliniyor. Zihnin iyi çalışmasını sağlıyor. Vücudun direncini arttırıyor ve dinç kalmasını sağlıyor.Protein değeri oldukça yüksek bir mantar olan kuzu göbeğinin kansere karşı etkili olduğu biliniyor.

Kuzugöbeği mantarı kan yapıcı özelliğiyle biliniyor. Kansızlık yani anemi rahatsızlığına da büyük fayda sağlar.

Fransız mutfağının önemli bir öğesi olan ve ülkemizde Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde yani çoğunlukla kıyı kesimlerde yetiştirilir. Bu mantar türü, kurutularak ipe dizilir ve bu şekilde satılır.

Ayrıca bağırsak ve mide rahatsızlıklarına da iyi geliyor. Hastalıkların iyileştirilmesinde sık sık kullanılan mantar; B1, B2 ve C vitaminleri ile yüksek oranda kalsiyum, sodyum ve potasyum gibi mineraller içerir. Ormanlarda tek tek veya küçük gruplar halinde bulunan ve pek çok faydası bulunan kuzugöbeği mantarı, şubat - haziran ayları arasında ortaya çıkar.

KUZU GÖBEĞİ MANTARI YETİŞTİRİCİLİĞİ

Yaş kuzugöbeği mantarının 1 kilogramı 40-80 TL arasında değişen fiyatlarla satılırken 1 kilo kuru kuzugöbeği mantarının 300 liraya alıcı buluyor Mersin’in Silifke ilçesinde çam ormanlarında yetişen kuzugöbeği mantarı vatandaşların geçim kaynağı oldu. Kuzugöbeği, yurt dışına kilosu 100 TL’den ihraç edilirken, kurutulmuşu ise 600 liraya kadar alıcı buluyor.
Bahar aylarının gelmesiyle Silifke'de halk arasında kuzugöbeği olarak bilinen mantar vatandaşların yüzünü güldürdü. Özellikle çam ağaçlarının altında yetişen kuzugöbeği mantarının, bu yıl havanın yağışlı ve sıcak gitmesi sonucu bol miktarda yetiştiği kaydedildi.
Kuzugöbeği mantarını toplayarak kendisine getiren vatandaşlardan kilosunu 60 liradan satın aldığını belirten Sezai Şen, "Kuzugöbeği mantarının şimdi tam mevsimi vatandaşlar topladıkları kuzugöbeği mantarı ile aile ekonomilerine büyük katkı sağlıyor. Yurdumuzda çam ormanlıklarında bazen meşe dişbudak gürgen ve elma ağaçlarının çevresinde ilkbaharda özellikle şubat ayının sonunda başlayıp mayıs ayının sonuna kadar kuzugöbeğini bol miktarda bulmak mümkündür. Ekonomik yönden orman köylüsüne büyük katkı sağlayan bu mantarların çeşit ve miktarında geçen yıllarda bir azalmanın olduğu gözlenmektedir. Azalma sebebi olarak yağmurların yeterince yağmaması yanında mantarların aşırı ve bilinçsizce toplanması görülmektedir. Ama bu yıl çok iyi rahmet yağdı. Bu yıl çok iyi bir rekolte bekliyoruz. Yenen mantarların içerisinde önemli bir yere sahip olan kuzugöbeği mantarı fiyatıyla da ayrıcalıklı bir mantardır. Avrupa ülkelerinde de sevilerek tüketilen mantar, iyi bir gelir kaynağı olmuş durumda" dedi.

1 TANE KUZUGÖBEĞİ 1 KG ET DEMEK

Vatandaşların topladıkları mantarı evde ipliğe dizerek kurutmaya bıraktıklarını, kuruyan mantarları yaz mevsiminde sattıklarını belirten Şen, "Kuzugöbeğinin özel alıcıları var. Ben vatandaşlarımızdan kilosunu 60 TL'ye alıyorum. Bende bu işi yapan firmalar benden alıyor. Kuzugöbeği mantarları birkaç elden geçtikten sonra yurt dışına 100 TL'den ihraç ediliyor. Kurusunu ise kilosu 600 TL'den yaz mevsiminde satıyoruz. Bu ülkeler arasında İsviçre, Fransa, İtalya, Almanya, Belçika Amerika ve İskandinav ülkelerine bulunuyor. Fransa'da ise en pahalı yemeğin kuzugöbeği olduğunu söylüyorlar. Yemeğin bir porsiyonu ise 50 Euro'dan satıldığını duyduk. Porsiyonda ise 1 adet kuzugöbeği mantarı bulunuyor" diye konuştu. 1 tane kuzugöbeği mantarının 1 kilo etin proteine eşit geldiğini kaydeden Sezai Şen, "Besin değeri yüksek olan kuzugöbeği mantarının cinsel güce ve kansere iyi geldiğini öğrendik. Silifke'de müşterilerimiz 100 ve 200 gram alarak yemeğini yapıp yiyorlar" şeklinde konuştu.

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Değeri bilinmeyen 15 icat
Değeri bilinmeyen 15 icat