Kimyasal silah nedir - Kimyasal silah çeşitleri ve özellikleri nelerdir?

Suriye'nin İdlib kentinde kimyasal silahla yapılan saldırı sonucu yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Peki Kimyasal silah nedir, kimyasal silahtan nasıl korunulur çeşitleri ve özellikleri nelerdir?

Kimyasal silahlar, kimyevi maddelerden yapılan, zehirleyici etkilerinden dolayı insanda hem psikolojik, hem de fiziksel tahripler yapan ve bu amaç için üretilmiş olan silahlara verilen genel isimdir.

Kimyasal maddeler veya gazlar kesinlikle kişiden kişiye bulaşan silahlar değildir. Cansız olması sebebiyle çoğalma ya da büyüme durumu söz konusu değildir.

İlk kimyasal silahların kullanıldığı savaş 1914-1918 yılları arasında olan I. Dünya Savaşıdır.

Kimyasal silahı ilk kullanan Almanlar olmuş olup, ilk kimyasal silah klorin gazıdır. 1915 yılında ise aynı gazı Fransızlar kullanmışlardır. Yine aynı savaşta Kusturucu gazlar ve hardal gazı da kullanılmıştır.

1925 yılında imzalanan Cenevre Antlaşması ile bu gazların kullanımı yasaklanmıştır. Fakat bazı ülkeler kendilerine karşı kullanılması halinde misilleme olarak gaz kullanacağına ilişkin şerh koymuşlardır.

Daha sonraki yıllarda çok çeşitli kimyasal gazlar üretilmeye başlanmış ve bunlarda zamanla geliştirilmiştir. Hatta bazı ülkeler bazı savaşlarda kimyasal silah yasak olmasına karşın kullanmışlardır.

Boğucu GazlarA)Boğucu gazlar hangileridir ve özellikleri nelerdir?
Boğucu gazlar solunum sistemine girmek suretiyle kanda bulunan oksijen oranını azaltan ve asfiksi sebebiyle ölüme neden olan gazlardır.

1-Fosgen:

Fosgen renksiz bir gaz olup, kokusu taze ot veya yeşil mısır kokusunu benzer. Genel olarak 2-3 saat içinde etkisini gösteren bir gazdır. Karbonil klorir ismiyle bilinir. Etki süresi oldukça kısadır. Bu gaz özellikle birinci dünya savaşında kullanılmış olup kimyasal sebeple ölen kişilerin birçoğunu bu gaz nedeniyle öldüğü bilgisi bulunmaktadır.

2-Difosgen:

Renksiz olan bu gaz yavaş yavaş etkisini gösterir ve ilk olarak gözlerden yaş gelmesi şeklinde kendini belli eder. Kokusu fosgenin kokusu ile aynı olup taze biçilmiş ot veya yeşil mısır kokusunu andırır. 1-3 saat arasında etkisini göstermekte olup, etkisi fosgene çok yakındır.

Yakıcı gazlarB) Sinir gazları hangileridir ve özellikleri nelerdir?
Sinir gazları son derece tehlikeli olan kimyasal silahlardan bir tanesi olup genel olarak felç veya ölüme sebebiyet verir. Direk sinir sistemini etkiler ve dengeyi bozar. Çok küçük miktarının dahi insanı öldürebilecek güçte olduğu bilinmektedir. Örneğin 1 damlası insanı öldürebilir.

1-Tabun:

Tabun gazının saf hali kokusuz olmakla birlikte buharlaşmasıyla birlikte koku yaymaya başlar kokusu meyve kokusunu andırır. Buharın rengi yoktur. Etkileme hızı oldukça hızlıdır. Çok fazla alındığında 10 dakika içinde öldürücü etkisi bulunmaktadır. Bu gazın etkisi şu şekilde seyreder. İlk olarak göğüste sıkışma ve burun akıntısı ile başlar, nefes alma güçleşir, kasların kasılması sebebiyle bel ve omurga kemiklerinde kırılma meydana gelir, kusma olur, görüş bulanıklaşır, uyuşma başlar, çırpınma ve koma ile birlikte nefes kesilmesi sonucu ölüm meydana gelir.

Sarin Gazı

Sarin gazı ismi en çok duyulan kimyasal gazlardan bir tanesidir. Bunun sebebi çok öldürücü bir gaz olmasıdır. Renksiz bir sıvı olan sarin gazının buharı da renksizdir. Sarin gazının renksiz olması kokusunun yok denecek kadar az olması (sarımsağı andıran bir kokusu bulunur) sebebiyle zor fark edilen gazlardandır. Çok hızlı şekilde etkisini gösterir. Sarin gazının seyri de tabun kimyasal maddesi ile aynıdır.

3-Soman:

Bu gaz etkisi itibariyle diğer gazlara benzemekle birlikte kokusu meyveyi andırır.

4-V Maddeleri:

Oldukça zehirli bir gazdır. Rengi ve kokusu yoktur. Kolay kolay buharlaşmadığından dolayı etkileri günlerce sürebilmektedir. Özellikle bu maddeler kullanılarak kirletilmiş bölgeler oluşturulur. Çünkü bu madde çıplak tenden alındığı zaman diğer sinir gazları ile aynı etkiyi gösterir.

5-Kan zehirleyici gazlar:

Solunum yolu ile alınırlar ve oksijenin kandaki hemoglobin ile birleşmesini önler. Kötü bir kokusu bulunmaktadır. Kokusu sebebiyle kendini belli eder. Bu gaza maruz kalan kişi yaklaşık 10-15 dakika içinde ölür.

6-Hidrojen siyanür

Siyanitrik asit olarak bilinen kimyasaldır.

7-Arsin

Kusturucu gazlarC) Yakıcı gazlar hangileridir, özellikleri nelerdir?
Yakıcı gazların temel özelliği, solunum sistemini ve solunum sisteminde bulunan organları, gözleri ve cildi etkilemesidir. Bu etkileme yakma ve derin yaralar açma şeklinde olur. Kabarcık gazları ismiyle de bilinmektedir. Geneli kötü kokulu olması sebebiyle kolay fark edilirler. Sarımsak, küf ve balık kokusunu andırırlar. Yakıcı gazlardan bazıları şunlardır; levzit, iperit, fosgen oksim, finildiklorarsin, edildiklorarsin, metildiklorarsin…

D) Kusturucu gazlar hangileridir, özellikleri nelerdir?
Kusturucu gazlar savaşlar için yapılmamış gazlardan bir tanesidir. Genel olarak toplumsal olaylar için yapılmış olan bu gazlar açık yerlerde kullanılır. Eğer kapalı yerlerde kullanılır ise sonucu ölümle sonuçlanabilir. Genel itibarıyla katı olmakla birlikte ısıtma ile buharlaştırılır ve daha sonra yoğunlaşma görülür.

1-Difenilklorarasin

Renksiz ve kokusuzdur. Etkilenme hızı 2-3 dakika arasındadır. İlk olarak gözleri tahriş eder, burunda sıvı boşalması, hapşırma, öksürme, çok şiddetli baş ağrısı, mide bulantısı ve kusmadır. Etkisi yaklaşık olarak 30 dakika olmakla birlikte ortama göre birkaç saatte sürebilmektedir.

2-Adamzit

Renksiz ve kokusuzdur. 3-5 dakika içinde etkisini gösterir ve etkisi yaklaşık 30 dakika ile 3 saat arasında kalabilir.

3-Difenilsiyanoarsin

Renksiz ve kokusuz olup etkilenme hızı 3-5 dakikadır. Etkisi yine diğer iki kusturucu gazlar gibi aynı şekilde ve aynı zamanlıdır.

Karışıklık önleyici gazE) Karışıklık bastırıcı gazlar hangileridir, özellikleri nelerdir?
Karışıklık bastırıcı gazlar sınıfında göz yaşartıcı gazlar bulunmakta olup, bu gazların temel özelliği gözleri yaşartmak ve cildin tahriş olmasına sebebiyet vermektir.

1-Kloroasetofenon :

Etki süresi kısa olup, gözlerden yaş gelmesine neden olur. Üst solunum yollarını etkiler, cildi tahriş eder. Elma çiçeği kokusundadır.

2-CNC:

Kloroform kokusunda olup çok hızlı şekilde etki eder.

3-CNS:

Etkisi hızlıdır, göz yaşartıcı etkisinin yanında akciğerlere de etki eder ve etkisi günlerce sürebilir.

4-CNB:

5-BBC:

Ani etkili bir gazdır. Bibere benzer bir kokusu bulunmaktadır.

6-CS: Biber Gazı

Etkisi çok hızlı olup, toplumsal olaylarda en çok kullanılan gazdır. Kokusu ismiyle aynı olup biber gibi kokmaktadır. Burun akması, hapşırma, öksürme, gözün yaşlanması gibi etkisi bulunmakta olup etkisi yaklaşık olarak 10 dakikadır.

Uyuşturucu gazlarF) Uyuşturucu gazlar hangileridir ve özellikleri nelerdir?
Bu sınıftaki gaz Kuinuklidinil benzilat isimli gaz olup, bu uyuşturucu gaz geçici körlük, sağırlık ve felç meydana getirir. Renksiz ve kokusuzdur. Etkilediği kişiler normal faaliyetlerini gösteremezler. Baş dönmesi ve baş ağrısı oluşur, korku hissi duyulur, kalp çarpıntısına sebebiyet verir. Uyuşma görülür ve ciltte kızarıklık oluşturur.  

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Dünyanın en enteresan bilgileri...
Dünyanın en enteresan bilgileri...