Kavala Kurabiyesi nedir neden gündem oldu?
Milliyet'in haber sitesinde okura 'haber içeriği' olarak sunulan Kavala Kurabiyesi üzerinden sosyal medyada büyük bir polemik yaşandı. Bildiğimiz un kurabiyesinden belirgin bir farkı olmayan Kavala Kurabiyesi, milliyet.com.tr'de hazırlanışı ve sunuşu itibariyle internet medyasının içinde bulunduğu durumu tartışmaya açtı.
Merak edenler için Kavala Kurabiyesi'nin ne olduğunu araştırdık. Kavala Kurabiyesi nedir?
Çıkış noktasının Yunanistan'ın sahil kenti Kavala olduğu bilinen ancak en lezzetlilerinin ülkemizde üretildiği (iddia ediyoruz) tereyağlı ve pudra şekerli kavala kurabiyeleri, uzun süre tazeliğini koruyor. Kavala kurabiyesi tarifinde yer alan mini mini kavrulmuş bademler,
Un kurabiyesinden farkı; badem ve unun önceden kavrulması olan kurabiye tarifi beş çayı öncesinde hazırlanır, güle oynaya tüketilir.
Malzemeler
- 2 su bardağı un
- 1 su bardağı
- badem
- 180 gram
- tereyağı
- 6 yemek kaşığı
- pudra şekeri
- 1 paket
- kabartma tozu
- 1 paket
- vanilya
- Üzeri için:1 su bardağı
- pudra şekeri
Püf Noktası
Bademleri mutfak robotu ya da keskin bir bıçak yardımıyla küçük parçalara getirin. Kurabiyeleri fazla yağ salmaması için el çabukluğuyla hazırlamaya dikkat edin.Kurabiyelerin içindeki bademlerin küçük parçalar halinde olması ay şeklindeki kalıplarla şekil vermede kolaylık sağlayacaktır.
Pişirme Önerisi
Kurabiyeleri, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10 dakika ardından 160 derecede 10 dakika şeklinde, fırının orta katında da pişirebilirsiniz. Fırın tiplerine göre pişirme süresi ve derecesi değişen kurabiyeleri, hafif bir renk aldıklarında fırından çıkartabilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
- Unun yarısı ve küçük parçalar halinde kıydığınız bademleri geniş bir tavaya alın. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak, orta ateşte un hafif bir renk alana kadar kavurun.
- Kavrulan un ve badem karışımını pişirmeyi durdurmak için ocaktan aldıktan sonra karıştırma kabına aktarın.
- Karıştırma kabı içinde aralarda karıştırarak havalandırdığınız un ve badem karışımına, oda sıcaklığında beklettiğiniz tereyağı, pudra şekeri, kalan un, kabartma tozu ve vanilyayı katın.
- Toparlanana kadar yoğurduğunuz kurabiye hamurunu mümkünse mermer bir mutfak tezgahı üzerine alın.
- Bir merdane yardımıyla yaklaşık 1,5 cm. kalınlığında açtığınız kurabiye hamuruna ay şeklindeki çelik kurabiye kalıbıyla şekil verin.
- Hazırladığınız kurabiyeleri, tabanını yağlı kağıtla kapladığınız fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Kurabiyeleri, Önceden ısıtılmış 170 derece fırında hafif bir renk alana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.
- Fırından çıkan sıcak kurabiyeleri, içlerini çekmeleri için ızgara teli üzerinde soğuttuktan sonra geniş bir tabağa aldığınız pudra şekerine bulayın.
- Tamamen pudra şekeriyle kaplanmış kavala kurabiyelerini, çay ve kahvenin yanında sevdiklerinizle paylaşın.
Yorum Yaz
Yorumunuz alındı!
Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.