İşte Memur maaşlarının yatacağı gün

Kurban Bayramının gelmesiyle birlikte memurlar maaşların bayramdan önce yatmasını bekliyor. Beklentiler üzerine yapılan çalışma ile maaşların bayramdan önce yatması bekleniyor.

Yaklaşan Kurban Bayramıyla birlikte memurlar da maaşlarının ne zaman yatacağı konusunda merak içerisinde.

Memurların en çok merak ettiği konulardan biri olan memur maaşları bayramdan önce yatacak mı oldu? 2016 Kurban bayramına sayılı günler kala çalışanlar maaşların ne zaman yatacağını sorgulamaya başladı. Bakanlıktan son dakika açıklamaları gelmeye devam etsede kafa karışıklığı sürüyor. Son yapılan açıklamalarda ise Kurban Bayramı tatile 9 güne çıkartıldı. Bu karar sonrası memur maaşlarının ne zaman yatacağını merak etmeye başladı.

MEMUR MAAŞLARI NE ZAMAN YATACAK?
Milyonlarca memurun merakla beklediği 2016 Memur maaşları ne zaman yatacak sorusunun yanıtı cevabını buldu. Bayrama sayılı günler kala memurlar maaşlarını Kuban Bayramından önce alabilecekler. Kamu çalışanları maaşlarını bayramdan önce alacak. Emekli ve memur maaşları 8-9 Eylül'de ödenecek. Başbakanlık, Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasına karar vermişti. Alınan bu son dakika kararının ardından memurlar maaşlarının belirlenen tarihlerde alabilecekler.

BAYRAM TATİLİ KAÇ GÜN?
Kamuda çalışan milyonlarca memurun merak ettiği konulardan biriside Kurban Bayramı tatili kaç gün olacak oldu. Başbakan Binali Yıldırım, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların 16 Eylül Cuma günü tam gün izinli sayılmasına ilişkin yazıyı imzaladı. Kurum yöneticilerince gerekli tedbirlerin alınarak hizmetlerin aksatılmaması, zorunlu hizmetlerin yürütülmesi için asgari seviyede eleman bulundurulması kaydıyla, kamu kurum ve kuruluşlarındaki tüm çalışanlar, Kurban Bayramı'nın ertesi günü (16 Eylül Cuma) tam gün idari izinli sayılacak. Böylelikle Kurban Bayramı tatili 9 gün olacak.

MEMURLAR HAKLARI, ÖDEVLERİ, YÜKÜMLÜLÜKLERİ, CEZALARI
Devlet memurları kendilerine verilen görevleri düzenli bir şekilde ve hizmetin gereklerine uygun olarak yürütmek zorundadırlar. Memurların, görevlerini yü­rütürken yerine getirmek zorunda oldukları bazı ödev ve yükümlülükleri ile uymakla yükümlü oldukları bazı yasaklar bulunmaktadır.

Memurların Ödev ve Yükümlülükleri

Memurların ödev ve yükümlülükleri DMK'da ayrıntılı olarak belirtilmiştir. Bunlar; sadakat, tarafsızlık ve devlete bağlılık, davranış ve işbirliği, emirlere uymak, işbaşında bulunmak, devlet malım korumak, mal bildiriminde bulun­mak, kıyafet ve ikamet mecburiyeti gibi hususlardır.

1. Sadakat

Devlet memurları, anayasaya ve kanunlara sadakatle bağlı kalmak ve milletin hizmetinde kanunları sadakatle uygulamak zorundadırlar. Devlet memurları anayasa ve kanunlara karşı sadakatini, "asli devlet memurluğu"na atandıktan sonra en geç bir ay içinde kurumlarınca düzenlenecek merasimle, yetkili amir­lerin huzurunda yapacakları yeminle belirtirler. "Yemin Belgesi"ni imzalayarak göreve başlarlar.

2. Tarafsızlık ve Devlete Bağlılık

Memurlar, görevlerini yerine getirirken, dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep ayınım yapamazlar. Devlet memurları bir siyasi partiye üye olamayacakları gibi, herhangi bir siyasi parti, kişi veya zümrenin yararını veya zararım hedef tutan bir davranışta da bulunamazlar. Ayrıca memurlar, her durumda devletin menfaatlerini korumak mecburiyetindedirler. Anayasa ve kanunlara aykırı olan, ülkenin bağımsızlığını ve bütünlüğünü bozan, Cumhuriyetin güvenliğini tehlikeye düşüren herhangi bir faaliyette bulunamazlar. Aynı nitelikte faaliyet gösteren herhangi bir harekete, gruplaşmaya, teşekküle veya derneğe katılamazlar, bunlara yardım edemezler.

3. Davranış ve İşbirliği

Devlet memurları, resmi sıfatlanılın gerektirdiği, itibar ve güvene layık oldukla­rım hizmet içindeki ve dışındaki davranışları ile göstermeleri gerekir. Ayrıca memurların çalışmalarını, "işbirliği" içinde sürdürmeleri esastır.

4. Emirlere Uymak

5. İşbaşında Bulunmak

6. Devlet Malını Korumak

7. Mal Bildiriminde Bulunmak

8. Resmi Belge, Araç ve Gereçleri Geri Vermek

9. Kıyafet Düzeni

10. İkamet Mecburiyeti

B. Memurlar İçin Konan Yasaklar

1. Toplu Eylem ve Hareketlerde Bulunma Yasağı

5. Gizli Bilgileri Açıklama Yasağı

6. İkinci Görev Yasağı

7. Siyasi Partilere Girme Yasağı

8. Ayrıldığı Kuruma Karşı Görev Alma Yasağı

C. Memurların Temel Hakları

1. Memurluk Statüsünün Kanunla Düzenlenmesi

İzin Hakkı

Memurlar çalışma hayatı içinde çeşitli izinlerden yararlanma hakkına sahiptir. Bunlar, yıllık izin, mazeret izni, hastalık izni, aylıksız izin olmak üzere dört kategoride toplanmıştır.

a) Yıllık İzin: Her memurun yılda 20 ila 30 gün süre ile dinlenme izni vardır. Yıllık izin süresi, hizmeti bir yıldan on yıla kadar (on yıl dâhil) olanlar için 20 gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gün olarak belirlenmiştir. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için ve en çok ikişer gün ekle­nebilir. Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihti­yaca göre parça parça kullanılabilir. Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmamış izin haklan düşer.

b) Mazeret İzni: Mazeret izinlerini, "amirin takdirine bağlı" ve "amirin takdi­rine bağlı olmayan" izinler olarak iki grupta toplamak mümkündür. Amirin takdirine bağlı mazeret izinleri, bir yıl içinde toptan veya parça parça ola­rak, mazeretleri nedeniyle, amirinin "muvafakati" ile verilen izinlerdir. Bu tür mazeret izinlerinin süresi 10 gündür. Zaruret halinde buna on gün daha eklenebilir. Ancak eklenen bu izin, memurun yıllık izninden düşülür.

Amirin takdirine bağlı olmayan mazeret izinleri de, doğum, evlenme ve ölüm olaylarında verilen izinlerden oluşmaktadır. Kadın memura, doğum yapmadan önce S hafta ve doğum .yaptığı tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre ile aylıklı izin verilir. Memurlara bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni ve­rilir.

Ayrıca erkek memura, karısının doğum yapması sebebiyle isteği üzerine üç gün; yine memura isteği üzerine, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi, annesinin babasının, eşinin, çocuğunun veya kardeşinin ölümü halinde beş gün izin verilir.

c) Hastalık İzni

d) Aylıksız İzin

2016 Memur maaşları bayramdan önce yatacak mı sorunuzun yanıtını haberimizde bulabilirsiniz. Kurban Bayramı öncesi kamuda çalışanların en çok merak ettiği konu memur maaşlarının ne zaman yatacağı oldu. Sizde konu hakkında son dakika gelen haberleri yazımızdan takip edebilir ayrıntıları bulabilirsiniz.

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  12 Eylül darbesinde 37. Yıl!
12 Eylül darbesinde 37. Yıl!