İstanbul’a dev proje önerisi!

İstanbul'da gün geçtikçe azalan yeşil alan miktarını arttırmak için çarpıcı bir proje ortaya atıldı. Projeye göre 17 ilçe birbirine bağlanarak 50 km'lik yeşil yol yapılacak.

 Kentlerin geleceğini kurgulamak için kurulan Vizyon Atölyesi, TEM ve E-5 arasındaki 50 kilometre uzunluğundaki alana ‘Yeşil Yol’ projesi önerdi. 17 ilçeli kapsayan 7 milyar dolarlık proje yatırımcı ve belediyelerden destek bekliyor..

Kentlerin geleceğini kurgulamak amacıyla kurulan Vizyon Atölyesi’nin hazırladığı ‘Yeşil Yol’ projesiyle, TEM ve E-5 arasındaki 50 km uzunluğunda ve 200 metre genişliğinde yeşil alan açılması hedefleniyor. Küçükçekmece ile Pendik arasındaki 17 ilçeyi birbirine bağlayacak Yeşil Yol, yaklaşık 10 milyon metrekarelik alanda 5 milyon metrekarelik yeşil alan yaratacak.

56 BİN KONUTU ETKİLER
Güzergah üzerinde yer alan 16 bin yapı yani yaklaşık 56 bin konut yıkılarak bu yeşil alan oluşturulacak. 56 bin konutun yıkılmasıyla oluşacak alanın yarısı yeşil alan, diğer yarısı da yapılaşma için kullanılacak. Yıkılan evler yine aynı güzergahta bulunan bu yapılaşma alanına transfer edilecek. Bunun da yüzde 25 ilave imar hakkıyla gerçekleştirilmesi düşünülüyor. Böylece 10 milyon metrekare inşaat yapılacak ve projenin mali büyüklüğü 7 milyar doları bulacak. Vizyon Atölyesi, projenin hayata geçmesi için başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere proje güzergahında kalan 17 ilçe belediyesi ile görüşecek. Yeşil Yol hayata geçerse, İstanbul’da şu anda bulunan 2 bin hektarlık aktif yeşil alana, 500 hektar daha eklenmiş olacak.

Vizyon Atölyesi Kurucusu Faruk Göksu, 17 Ağustos Marmara depreminin 17’nci yılında İstanbul’da yapı ve yaşam kalitesi riskinin azaltılması için yeni bir projeye daha imza attıklarını söyledi.

YEŞİL BİR OMURGA OLACAK
‘Yeşil Yol’un bütün İstanbul’u birbirine bağlayacak bir proje olduğunu söyleyen Göksu “Bu İstanbul’un yeşil bir omurgasını oluşturuyor. Yapıların üstünden geçerek oluşturulan yeşil alan, kentsel dönüşümde de yeni bir model geliştirebilir” dedi. “İstanbul dönüşecekse öncelikle yeşil alan yaratarak dönüşmek zorunda” diyen Göksu, kentte bir metrekare yeşil alan yaratabilmenin maliyetinin 1.300 dolar olduğuna dikkati çekti.

GÖRÜŞMELER YAPILIYOR
Vizyon Atölyesi kurucularından Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur da “Vizyon Atölyesi olarak insan hayatını güzelleştirecek şehirlerin hayalini kuruyoruz. Artan nüfusu, çarpık kent-leşmesi ile İstanbul’un ilk müdahale edilmesi gereken şehirlerden biri olduğunu düşündüğümüz için İstanbul özelinde Yeşil Yol projesini tasarladık” dedi. Vizyon Atölyesi’nin projeleri hayata geçirmek için de devlet kurumları ve yerel yönetimlerle görüşmelere devam ettiğinin bilgisini veren Timur, bu konuda her türlü işbirliğine açık olduklarını ifade etti.

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  IMDb verilerine göre 2017 Yılının en iyi ilk 10 filmi
IMDb verilerine göre 2017 Yılının en iyi ilk 10 filmi