İstanbul sözleşmesi nedir?

Emine Bulut cinayeti sonrası gündeme gelen konularından biri İstanbul sözleşmesi oldu. Peki İstanbul Sözleşmesi nedir?

Emine Bulut'un katledilmesi ve kadına şiddet olayların artmasıyla birlikte İstanbul Sözleşmesi gündem geldi ve bugünün en çok merak edilen konularından biri oldu. Diğer adıyla Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi olan sözleşme 2015 yılında bir Avrupa Konseyi sözleşmesi olarak imzalanmıştır. İstanbul'da imzalanmasından dolayı bu isimle anılmaktadır. İstanbul Sözleşmesi'nin detayları haberimizde...

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ NEDİR?

Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi, bilinen adıyla İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetle mücadele amacıyla 11 Mayıs 2011'de İstanbul'da imzaya açılan Avrupa Konseyi sözleşmesi. Kasım 2015 itibarıyla 40 devlet tarafından imzalanmıştır.

Türkiye, 12 Mart 2012'de sözleşmeyi onaylayan ilk ülke olurken onu 2013-2015 yılları arasında 18 ülke (Andorra, Arnavutluk, Avusturya, Bosna-Hersek, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Karadağ, Malta, Monako, Polonya, Portekiz, Sırbistan, Slovenya) daha takip etti. Sözleşme 1 Ağustos 2014'te yürürlüğe girdi.

İstanbul Sözleşmesi'nin izleme ve denetleme komitesi olan ve kısaca GREVIO olarak bilinin Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddete Karşı Eylem Uzmanlar Grubunun başkanlığını 2015'ten beri Feride Acar sürdürmektedir.

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  2018 Oscar Ödüllerini kazananlar belli oldu (İşte 90. Akademi Ödüllerini kazananların listesi)
2018 Oscar Ödüllerini kazananlar belli oldu (İşte 90. Akademi Ödüllerini kazananların listesi)