İBB seçim sonuçları - Belediye Başkanı Mevlüt Uysal kimdir?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçiminde sonuçlar belli oldu mu? Yeni belediye başkanı kim oldu? Mevlüt Yüksel ve Ekrem İmamoğlu arasındaki yarışı kim kazandı, kaç oy çıktı?

 İBB'de seçim için oylar kullanıldı. Peki Yeni belediye başkanı kim oldu?  Mevlüt Yüksel kimdir, Ekrem İmamoğlu kimdir? İBB başkanı kim olacak?

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden istifa eden Kadir Topbaş’ın yerine geçecek ismi belirlemek için İBB Meclisi toplandı. 309 üyeli mecliste İstanbul'un yeni başkanı olmak için ilk turda adaylardan birinin 207 oy olması gerekiyor. Meclis aritmetiği düşünüldüğünde yeni başkanın birinci ve ikinci turda seçilmesi zor görünüyor. Üçüncü turda salt çoğunluk olan 156 oyu alan başkan seçilecek. AK Parti'nin adayı Mevlüt Uysal olurken, CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu. Yukardaki playerdan canlı izleyebilirsiniz! İşte İBB meclisindeki oylamadan son dakika haberler;

BİRİNCİ TUR OYLAMA SONUÇLARI
İBB Başkanı kim oldu sorusunun yanıtı ilk turda çıkmadı. Birinci turda başkan seçilmek için 207 oy almak gerekiyordu. Birinci turun sonuçları açıklandı. İşte Mevlüt Uysal ve Ekrem İmamoğlu'nun aldığı oy sayısı:
Mevlüt Uysal : 179
Ekrem İmamoğlu : 126
Kullanılan oy : 307
Geçersiz oy : 2

Gerekli olan 207 oya ulaşan olmadığı için ikinci tur oylamaya geçildi. İkinci turda da sonuç çıkmazsa üçüncü tur yapılacak ve salt çoğunluk olan 156 oy aranacak.

İBB BAŞKANI SEÇİMİ İLK TUR OYLAMASI
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçimi için ilk tur oylama başladı. İlk turda başkan seçilmek için 207 oy almak gerekiyor. Meclis'te 179’u AK Partili, 127’si CHP’li, 2’si MHP’li, 1’i de bağımsız olmak üzere toplam 309 üye bulunuyor.

MEVLÜT UYSAL KONUŞTU
CHP'li adayın ardından AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mevlüt Uysal kürsüye geldi. Başakşehir Belediye Başkanı olan Mevlüt Uysal başkanlığa neden talip olduğunu anlattı.

CHP ADAYI İMAMOĞLU KONUŞTU
İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı seçimine geçilmeden önce adaylara konuşma hakkı verildi. 10 dakikalık süreyi ilk olarak CHP adayı Ekrem İmamoğlu değerlendirdi. İmamoğlu İstanbul'un sorunlarını çözmeye talip olduğunu tüm başkanlara eşit mesafede olacağı sözünü verdi.

İBB MECLİSİ ÜYE SAYISI NE KADAR?
İstanbul’un yeni başkanını seçecek İBB Meclisi’nde toplam 309 üye var. Bu üyelerin 179’u AK Partili, 127’si CHP’li, 2’si MHP’li, 1’i de bağımsız.

SEÇİLMEK İÇİN KAÇ OY GEREKİYOR?
Mecliste yapılacak oylamada ilk turda başkanın belirlenmesi için aday olan isme 207 oy çıkması gerekiyor. Birinci ve ikinci turda bu oy oranına ulaşılamazsa üçüncü turda salt çoğunluk aranacak. 3. turda 156 oy alan kişi büyükşehir belediye başkanı olacak.

MEVLÜT UYSAL KİMDİR?

Mevlüt Uysal 1966 yılında Antalya’nın Alanya ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini memleketinde tamamladıktan sonra, 1988 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu.

Üniversite yıllarından itibaren ülke ve toplum sorunları ile yakından ilgilendi, siyasi ve sosyal çalışmaların içerisinde aktif olarak bulundu. Okulu bitirdikten sonra başladığı serbest avukatlık mesleğini icra ederken, bir taraftan da aktif siyasetle uğraştı. AK Parti'nin kurulması ile birlikte, Küçükçekmece İlçe Teşkilatı kurucu başkanı oldu.

2009 yılında Başakşehir ve Bahçeşehir’in birleşerek ilçe olması üzerine 29 Mart 2009 Yerel Seçimleri’nde Başakşehir Belediye Başkanı Adayı olan Uysal, 127 bin 482 seçmenden, oy kullanan 103 bin 111’inin 39 bin 72’sinin oyunu alarak Başakşehir Belediye Başkanı seçildi.

2014 Yerel Seçimlerde AK Parti adayı olarak ikinci kez seçime giren Uysal, sandığa giden 190 bin 906 seçmenden 92 bin 559 seçmenin oyunu alarak ikinci kez Başakşehir Belediye başkanlığı koltuğuna oturdu.

Mevlüt Uysal evli ve dört çocuk babasıdır.

EKREM İMAMOĞLU KİMDİR?

Ekrem İmamoğlu, 1970`te Trabzon’da doğdu. Trabzon Lisesi’nden sonra İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nden mezun olarak yine İstanbul Üniversitesi’nde İnsan Kaynakları ve Yönetimi bilim dalında Yüksek Lisans eğitimi aldı. 1992`de inşaat ve taahhüt işleri yapan aile şirketinde iş hayatına başladı. Bu şirkette Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı. Okul yıllarında amatör olarak futbol oynadı. Trabzonspor Futbol Kulübü, Trabzonspor Basketbol Kulübü ve Beylikdüzüspor Kulübü’nde yöneticilik yaptı. 2009’da CHP Beylikdüzü İlçe Başkanı oldu. 30 Mart 2014 Yerel Seçimlerinde Beylikdüzü Belediye Başkanı seçildi. Beylikdüzü’nün sosyal ve kültürel hayatında etkin rol oynayan İmamoğlu, birçok sivil toplum kuruluşuna üyedir. Evli ve 3 çocuk babası olan İmamoğlu, 1991’den bu yana Beylikdüzü’nde yaşıyor.

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Dünya tarihe adlarını altın harflerle yazdıran 19 kadın
Dünya tarihe adlarını altın harflerle yazdıran 19 kadın