Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, bütçe görüşmelerinde önemli açıklamalarda bulundu

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, TBMM'de gerçekleştirilen 2019 yılı bütçe görüşmelerinde, ekonomi gündemiyle ilgili önemli açıklamalar yaptı.

 Berat Albayrak, bütçe görüşmelerinde açıklamalarda bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, TBMM'de gerçekleştirilen 2019 yılı bütçe görüşmelerinde konuştu. Albayrak, "Türkiye kamu maliyesinde küresel ölçekte örnek gösterilen bir ülke haline gelmiştir. Kamu borç yükü tarihin en düşük seviyesindedir." dedi.
Bakan Albayrak'ın konuşmasından satırbaşları;

Artan korumacılık tedbirleri ile uluslararası ticaret hız kaybetmektedir. Son dönemde düşen petrol fiyatları petrol ihracatçılarını olumsuz etkilemektedir. Gelişmiş ülkelerde ekonomik büyümenin hız kazanması beklenmektedir.

2017'DE GÜÇLÜ BİR BÜYÜME PERFORMANSI ELDE ETTİK

Artan korumacılık tedbirleri ile uluslararası ticaret hız kazanmaktadır. Son dönemde düşen petrol fiyatları petrol ihracatçılarını olumsuz etkileyecektir.

Gelişmiş ülkelerde ekonomik büyümenin hız kesmesi beklenmektedir. Ekonomiyi canlandırmaya yönelik mali tedbirlerle 2017'de güçlü bir büyüme performansı elde ettik.

Türkiye 2018'de de güçlü büyüme seyrin sürdürmüştür. Yılın 3. çeyreğinde iç talep ivme kaybetmiştir. Ancak aldığımız tedbirlerle olumsuzlukları en aza indirdik.

2018 yılı Aralık ayında da enflasyonla mücadelede güçlü bir performansı yakalayacağımıza inanıyoruz.

YEP ENFLASYONDA ETKİSİNİ GÖSTERDİ

Finansal istikrarı desteklemek amacıyla döviz likiditesi için gerekli tedbirler alınmıştır. Finansal piyasalar üzerindeki etkiler alınan tedbirlerle olumlu şekilde düzenlenmiştir.

Sıkı para ve maliye politikaları ile enflasyon, cari işlemlerle sürdürülebilir bir büyüme politikası izlenecek. 2018'de 3,8 büyüme beklentimiz 2019'da 2,3 olarak bekliyoruz.

2018 ağustosta istihdam 29 milyona ulaştı. İşgücü piyasası politikaları istihdam artışına yansıdı. İşgücü arzının devam etmesi, ekonomik dengenin belirginleşmesini öngörüyoruz.

2018'in 2. çeyreğinde tüketici ve üretici güçlü bir adım izlemiştir. Yeni Ekonomi Programı sonrasında kur ve faizlerden sonra enflasyonda da etkisini gösterdi. Kasım ayında 3,61 puan geriledi. Para ve maliye politikalarındaki güçlü duruşla destekleyeceğiz.

KAMU BORÇ YÜKÜ TARİHİN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

Turizmdeki toparlanma cari açığın düşmesinde etkili olmuştur. Turizm gelirleri 24.9 milyar dolara ulaştı.

Türkiye kamu maliyesinde küresel ölçekte örnek gösterilen bir ülke haline gelmiştir. Kamu borç yükü tarihin en düşük seviyesindedir.

Kamu borç yükü küresel ölçekte görece düşük seviyededir. Türkiye'nin kamu borç yükü gelişmelerde olan ülkelerden 11 puan daha düşüktür.

2018 yılında cari açığın 36 milyar doların altına inmesini bekliyoruz. Ekim ve Kasım'da da cari fazla vareceğiz.

"PERSONEL ÖDEMELERİ 294 MİLYAR LİRAYA YÜKSELDİ"

Personel ücretlerine 2019 yılı içerisinde yansıtılacak olan enflasyon farkı ödemeleri ile 2018 yılında kadroya geçen taşeron işçilerin ücret ödemeleri nedeniyle personel giderleri yüzde 35,6 artarak 216 milyar 570 milyon liradan 293 milyar 678 milyon liraya yükselmiştir.

Küresel ekonomide riskler ve yavaşlayan büyüme ortamı göz önünde alındığında Türkiye ekonomisinin sermaye akımı ve jeopololitik risklere karşı zayıf kalmasının önüne geçilmesi büyük bir önem arz etmektedir.

Kamu maliyesinde 2002 yılından bu yabna yaptığımız reformlar sayesinde bütçe açıklarını ve borç stoklarını çok düşük seviyelere indirdik. Kamu borç yükümüzde tarihin en düşük seviyelerindedir. 2002 yılında yüzde 72,1 olan kamu borç stoğunun milli gelire oranı 2017 yılında yüzde 28,3 olmuştur.

2018 yılında bütçe açığının 72.1 milyar TL, 2019'da bütçe açığının 80.6 milyar TL olmasını bekliyoruz. Personel giderleri yüzde 35 artacak.

BÜTÇEDE EN BÜYÜK PAY EĞİTİME

2019'da da bütçemizden en büyük payı eğitime ayırıyoruz. Eğitime ayırdığımız kaynağı 2019'da 161 milyar liraya çıkarıyoruz, vergi gelirlerinin yüzde 21'ini eğitime harcayacağız.

2019 bütçesi YEP'teki dengelenme sürecinin en temel destekleyicisi olacak. Bütçenin en önemli özelliklerinden biri tasarruf bütçesi olması.

2019'da bütçeden yatırımlar için 65,1 milyar lira, reel kesim destekleri için 32,8 milyar lira kaynak ayırıyoruz.

YENİ MALİ PROGRAM

Yeni ekonomi programında mali disiplin ekonomi politikasının temel çipası olarak başta tasarruflar olmak üzere uygulamaya konulacak. Yapısal tedbirlere merkezi yönetim bütçe açığının gayri safi yurt dışı hasılaya oranını program boyunca yüzde 2'nin altında tutacağız.

Bu çerçevede 2017 yılında yüzde 1,5 olarak gerçekleşen merkezi yönetim bütçe açığının gayri safi yurt içi hasılaya oranını 2018 yılında 1,9 ve 2019 yılında ise yüzde 1,8 olarak öngörüyoruz. Buna bağlı olarak, 2017'de yüzde 1,8 olan genel devlet açığının 2018 yılında yüzde 2,4 ve 2019 yılında yüzde 1,6 olmasını hedefledik.

Enflasyon farkı (emekli ve memur zamları) dahil zamlarla emeklilere verilen bayram ikramiyeleriyle yüzde 36,5 oranında artış yaşamıştır.

2019 yılı bütçesinin en önemli özelliklerinden biri tasarruf bütçesidir. Tasarruflar sayesinde kamu kaynaklarının verimsizliğinin önüne geçilirken, işçimizin memurumuzun haklarını koruduk. Yaşlılara, çocuklara, kadınlara desteklerimizi artırarak sürdürdük.

"3-4 MİLYAR LİRA ASGARİ TASARRUF ELDE EDİLECEKTİR"

Önümüzdeki dönemde adım adım kurumların sayısının artması ile birlikte kapsamı genişletilecek olan Tek Hazine Kurumlar Hesabı ile kamu nakit kaynakları Hazine tarafından tek bir hesapta izlenerek yaklaşık 40 milyar liralık kamu kaynağı tek hesap üzerinden çok daha etkin ve verimli şekilde yönetilecektir. Tek elde toplanacak nakit rezervinin en uygun finansal araçlarla nemalandırılması sayesinde yıllık 3-4 milyar lira asgari tasarruf elde edilecektir.

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  67. Uluslararası Frankfurt Otomobil Fuarı kapılarını açtı...
67. Uluslararası Frankfurt Otomobil Fuarı kapılarını açtı...