Yediğimizde kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan mutluluk veren yiyecekler...
Magnezyum, çinko ve omega 3 içeren yiyecekler mutluluk hormonu için önemlidir. Hindi eti, yumurta, süt, kefir, muz, kakao, domates, portakal, mandalina, ananas, badem, ceviz, susam, keten tohumu ve fıstık yüksek miktarda triptofan içeriğine sahiptir.
MUZ
Meyveler içinde en fazla serotonin salgılatan ise muzdur. Ayrıca potasyum ve B vitamini sayesinde enerji verir. 1 adet muz ile gününüzü daha mutlu geçirebilirisiniz.
ÇİLEK
Afrodizyaklar arasına giren C vitamini ve çeşitli minerallerden zengin olan çilek serotinini arttırır. Mevsiminde günde 6-8 adet çilek tüketebilirisiniz.
SÜT, KEFİR
Günde 1 su bardağı süt veya kefir içmek, içeriğindeki triptofan aminoasidinden dolayı serotonin salgısını arttırır ve kişiyi rahatlatır.
BALIK
Balık, omega 3 sayesinde serotonin hormonunu arttırarak kişinin kendisini daha iyi hissetmesini sağlar. Haftada en az 2-3 defa (1’i mutlaka yağlı olmalı) balık tüketerek mutluluğunuza katkı sağlayabilirsiniz.
ÇİKOLATA
Çikolata da yüksek triptofan içerir. Günde 1-2 kare bitter çikolata tüketmek yeterlidir.
MAKARNA, NOHUT, BULGUR
B vitamini açısından yüksek soya fasulyesi, bulgur, nohut, makarna ve buğday ekmeği mutluluk hormonu salgılatan besinlerdir.
KURUYEMİŞ
E vitamininden zengin ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler triptofan da içerdiklerinden sinir sistemininin düzenli çalışmasına katkıda bulunur. Günde 1 avuç kuruyemiş mutlaka tüketin.
HANGİ BESİNLER MUTSUZ EDİYOR?
Bu besinler mutluluk veriyor, peki serotonin seviyesini düşüren gıdalar hangileri? Uzman Diyetisyen Çetiner’in “mutsuzluk veren besinler” listesinde bulunan ve sınırlı tüketilmesi gereken gıdalar ise şöyle:
PROTEİNİN FAZLASI MUTSUZ EDER
Protein fazlalığı (et, tavuk, yumurta, peynir gibi besinler) kişiyi mutsuz edebilir. Çünkü mutluluk hormonunun salgılanmasındaki en önemli aminoasid olan triptofan, serotonin üretmek için diğer proteinin yapıtaşları ile kan beyin bariyerini aşmak için yarışa girer ve kaybeder.
AŞIRI KAFEİN
Aşırı kafein kortizolü yükseltir ve hücrelerin insulin seviyelerini azaltır. Kişinin sinirli ve gergin olmasına yol açar.
BASİT ŞEKER
Kan şekeri dengesizliği yaratan yüksek glisemik indekse sahip yiyecekler, beyaz şeker ve yapay tatlandırıcılar, beyaz un, pirinç, patates gibi nişasta içeriği yüksek besinler, kavun ve karpuz gibi meyveler kan şekerini ani yükseltip hızla düşürerek stres yaratır.
HASSASİYET YARATAN BESİNLER
Mayalı gıdalar, gluten içeren besinler ve süt ürünleri bazı kişilerde hassasiyet yaratabilir. Intoleransı veya hassasiyeti olan kişiler için bu besinler mutsuzluk kaynağıdır.
HAZIR VE İŞLENMİŞ GIDALAR
Konserve yiyecekler, işlenmiş gıdalar, koruyucu eklenmiş hazır gıdalar merkezi sinir sistemi için önemli besin öğelerini içermedikleri için mutsuzluğa neden olabilir.
WEB SÜRÜMÜNE GEÇ A24 © 2024 - Yeni Medya Platformları
Tüm Hakları Saklıdır
Sayfa üretimi: 0.04