Sağlıklı gıdalar annelik şansını arttırıyor
Gün içinde yeterli su tüketimi de en önemli noktalardan biridir. Yeterli miktarda su tüketilmezse rahim ağzı sıvısı azalabilir. Servikal sıvı spermlerin rahatlıkla yumurtayı bulup döllemesini sağlamaktadır. Bu dönemde kafein tüketimi sınırlandırılmalıdır. Günde 2.5 fincandan fazla kahve tüketilmemelidir. Yüksek dozda kafein tüketimi hamile kalmayı engelleyebilir. Hamile kalma şansını arttırmak için meyan kökü, ginseng gibi bitki çaylarından da uzak durulmalıdır.
Yeterli düzeyde demir, folik asit, çinko ve magnezyum içeren multi-vitamin alımı çocuk planlarken çok önemlidir. Çinko, hamile kalma şansı için gerekli yumurta ve sperm üretimi, östrojen-progesteron hormonları ve sıvı dengesinin sağlanmasında görev almaktadır. Aynı zamanda rahimdeki fibroidlerin azalmasını sağlayarak kısırlığı engelleyebilir. Çinko ihtiyacı; yumurta, yağsız et, tavuk, kurubaklagiller, yağlı tohumlar; istiridye, yengeç ve ıstakoz gibi bazı kabuklu deniz ürünleri, tam tahıllılar ve çinkoyla zenginleştirilmiş süt ürünlerinden karşılanabilir.
Et, tavuk, balık gibi besinlerin de bu dönem içerisinde belirli ölçülerde tüketilmesi kaliteli protein alınmasını sağlamaktadır. Günde 1 porsiyon et ve tavuk gibi hayvansal protein açısından zengin besinlerin, kurubaklagil ve yağlı tohumlar gibi bitkisel proteinden zengin besinlerle değiştirilmesi hamile kalma şansını arttırmaktadır. Bu dönemde balık tüketirken dikkatli olunmalıdır. Uskumru, ton balığı, kılıçbalığı gibi yüksek miktarda civa içeren balıklar hamile kalma şansını ve bebeğin gelişimini riske sokabilir. Bunlar yerine somon, karides, tatlı su çipurası, light ton balığı ve mezgit tüketilebilir.
Hamile kalma şansını arttırmak için yağlı tohumlar yeterli miktarda tüketilmelidir. Yapılan bir araştırma günde 1 avuç ceviz, fındık gibi yağlı tohum yerine 1 paket cips yiyen kadınlarda yumurtlama bozukluğu riskinin arttığını göstermektedir. Ancak günlük 1-2 avuç yağlı tohumludan fazla tüketilmesi de doğru değildir. Çünkü fazla tüketilmesi de fazla yağ alımına, diyabet ve obezite riskinin artmasına neden olabilir. Yine aynı çalışma günde sadece 1 bardak az yağlı sütü bir bardak tam yağlı süt, yoğurt veya bir top dondurma ile değiştirmenin de hamile kalma şansını arttırdığını ortaya koymaktadır.
Basit şeker, rafine edilmiş karbonhidrat ve trans yağ asidi tüketimi, hamile kalmayı güçleştirmektedir. Hazır gıdalarda ve özellikle margarinlerde bulunan trans yağ asidinin tüketimi, doğurganlığı olumsuz etkiler. Bu nedenle besinlerin içeriği okunmalı ve trans yağ asidi içeren besinlerden uzak durulmalıdır.
Çevresel ya da genetik faktörler gibi birçok sebep nedeniyle hamile kalmak giderek zorlaşmaktadır. Hamile kalmadan önce tüketilen besinler hem doğurganlığı hem de bebeğin sağlığını etkilemektedir. Sağlıksız ve bilinçsiz beslenme, fazla kilo ve aşırı zayıflık ovülasyon denilen yumurtlama düzenini bozarak doğurganlığı olumsuz şekilde etkilemektedir.
Çocuk sahibi olmayı planlayan çiftlerin beslenme düzeninden fiziksel aktivitelere kadar yaşam tarzlarını düzenlemeleri büyük önem taşıyor. Yeterli miktarlarda tüketilen birbirinden faydalı besinler, kadınların doğurganlığına olumlu etki ederek, anne olmaya bir adım daha yaklaşmalarını sağlıyor. Memorial Wellness Beslenme Danışmanı Uz. Dyt. Işınsu Köksal, hamile kalma şansını arttıran besinler hakkında bilgi verdi.
WEB SÜRÜMÜNE GEÇ A24 © 2024 - Yeni Medya Platformları
Tüm Hakları Saklıdır
Sayfa üretimi: 0.14