Muhtemelen varlığından habersiz olduğunuz 7 ilginç bilgi

Muhtemelen varlığından habersiz olduğunuz 7 ilginç bilgi A24

Günlük hayatta aşırı hareketlilik sebebiyle gözümüzden kaçan detaylar mevcut. İşte sizi şaşırtacak olanlardan bazıları...

Muhtemelen varlığından habersiz olduğunuz 7 ilginç bilgi A24

1. Esrarengiz Tramvay Zikzakları - Tramvayın tepesine dikkatli baktığınız zaman zikzak bir bağlantı hattı olduğunu göreceksiniz. Düz hat yerine bu şekilde giden bir bağlantı yolunun altında yatan önemli bir sebep var. Tellerin kullanıldığı bağlantı yolu, eğer zikzak bir şekilde değil de düz olsaydı, teller sürekli belirli noktalardan yıpranacaktı ve bir kısmı sürekli sağlam kalırken, bir kısmı sürekli yıpranacaktı. Ancak bu şekilde yapılan bir hat sayesinde, teller bütün noktalarından eşit miktarda yıpranıyor ve daha uzun süreli kullanıma olanak veriyor.

Muhtemelen varlığından habersiz olduğunuz 7 ilginç bilgi A24

2. Kralın Kılıcı - İskambil kağıtlarına hepimiz aşinayızdır. Kupa, maça, sinek ve karo olmak üzere toplamda 4 çeşidi vardır. İçlerinde bir tane kağıt var ki diğerlerinden oldukça farklı. Bahsettiğimiz kağıt ''kupa - kral'' olan. Fotoğrafta da gördüğünüz üzere diğer ''kral'' kağıtlarından biraz farklı kendisi. Elinde bir kılıç var ama o kılıçla sanki kendisini bıçaklıyor gibi bir durum söz konusu. Ancak dışarıdan öyle görünmesine rağmen gerçek öyle değil ve altında yatan bambaşka bir anlam var. Bu iskambil kağıdında tasvir edilen kral, eski Fransa kralı 7. Charles'mış. Rivayete göre, eski Fransa kralı zehirlenmekten çok korkarmış ve önlem olarak her zaman baş ucunda bir kılıç bulundururmuş. Bu iskambil kağıdında da kendisi düşünülmüş ve bu şekilde tasvir edilmiş anlaşılan.

Muhtemelen varlığından habersiz olduğunuz 7 ilginç bilgi A24

3. Bozuk Paralar ve Birleşik Krallık Devlet Arması - Farkındayız; fotoğraf ile başlığın arasında pek bir alaka yok gibi duruyor ama açıklayacağız hemen. Şöyle ki; Birleşik Krallık veya Büyük Britanya isimleri ile anılan ve birçok devleti içinde barındıran bu ülkede, fotoğrafta da gördüğünüz ''peni'' para çeşidi kullanılır. Bu bozuk paralar düzgün bir şekilde bir araya getirildiği zaman, ortaya Birleşik Krallık'ın devlet arması çıkıyor. Devlet arması dediğimiz şey de şu: Hani pasaportların üzerinde devletlerin ismi yazar ve üzerinde de bir arma vardır ya. O arma, devlet arması işte.

Muhtemelen varlığından habersiz olduğunuz 7 ilginç bilgi A24

4. Kozmetik ve Güzellik Ürünü Ambalajlarında Bulunan Açık Kavanoz Sembolü - Bu amblemin ismi ''PAO'', yani Türkçesi şu anlama geliyor: Ürün açıldıktan sonraki raf ömrü. Bu işaret, açık kavanoz resminin içindeki sayı ve ''M'' harfinden oluşuyor. Örneğin; kavanoz şeklinin içinde ''3M'' yazıyorsa; bu, ürünün kapağı açıldıktan sonra 3 ay içinde tüketilmesi anlamına geliyor. Gördüğünüz üzere fotoğrafta da ''12M'' yazıyor, yani ürünün kapağı açıldıktan sonra 12 ay içinde tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.

Muhtemelen varlığından habersiz olduğunuz 7 ilginç bilgi A24

5. Özgürlük Heykeli Tacı - Özgürlük Anıtı, ABD'ye gezmeye giden herkesin ilk uğrak noktalarından biri. Giden herkes illa ki bir fotoğraf çektirir önünde. Ama heykele hiç dikkatli baktınız mı? Kafasında bir taç var, gerçi bunu hepiniz biliyorsunuz zaten; fakat asıl demek istediğimiz, bu tacın bir anlamı var. Daha doğrusu, tacın üzerinde bulunan 7 sivri çubuğun bir anlamı var. Bunlar; Dünya üzerinde bulunan 7 kıtayı sembolize ediyor. Yalnızca ABD için savunulan bir özgürlük anlayışından ziyade, 7 kıtada da geçerli olması arzulanan bir özgürlük anlayışı yani. Ayrıca, şunu da söylemeden geçmeyelim; bu demir çubukların tanesi 70 kg ağırlığındaymış.

Muhtemelen varlığından habersiz olduğunuz 7 ilginç bilgi A24

6. Kitaplardaki Boş Sayfalar - Genelde kitapların başında veya sonunda birden fazla boş sayfa bulunur. Kesin sizin de dikkatinizi çekmiştir bu durum. Peki, nedenini hiç merak etmiş miydiniz? Belki de yanlışlıkla bu boş sayfaların kitaba eklendiğini düşünüyor olabilirsiniz. Ancak, gerçek bu şekilde değil. Matbaa ürünleri basıma girerken, 8'li veya 16'lı çoklu sayfa düzeninde basıma girer. Yani, sayfaların basımı tek tek değil, çoklu olarak gerçekleşir. Örneğin; kitabınız 90 sayfa ve 16'lı sayfa düzeninde basıma girdi. O zaman, kitabınızın başında veya sonunda 6 sayfa boş olarak kalacaktır.

Muhtemelen varlığından habersiz olduğunuz 7 ilginç bilgi A24

7. Renkli Diş Macunları - Renkli diş macunlarını birçoğumuz kullanmıştır. Özellikle de çocukken illa ki eve girmiştir bunlardan. Tabii, diş macununun renkli olmasının göze hoş görünmesinden çok başka sebepleri var. Örneğin; fotoğrafta gördüğünüz diş macunu; mavi, kırmızı ve beyaz renklerden oluşuyor. Gördüğünüz her rengin ayrı ayrı kullanılma nedenleri var. Beyaz renkteki madde; dişlerin daha beyaz görünmesini sağlıyor. Mavi olanın mikrop öldürücü bir özelliği var. Kırmızı madde ise sağlıklı diş etleri için kullanılıyor.