Bodrum Masalı sevenlerini üzerek veda etti...

Bodrum Masalı sevenlerini üzerek veda etti... A24

Dizinin hayranları yeni sezon beklentisi içerisindeyken dizi tam anlamıyla bir final bile gerçekleştiremeden ekrana veda etti.

Bodrum Masalı sevenlerini üzerek veda etti... A24

Anibal Güleroğlu, Bodrum Masalı dizisiyle ilgili Milliyet Blog'daki köşesinde bir değerlendirme yazısı yazdı. ‘Bodrum Masalı’ sağ gösterip sol vurdu! başlığını atan yazar, beklenti içinde olan dizinin hayranlarının hüsranını yazdı. Evdeki hesap çarşıya uymazmış; Diziler için de bu söz geçerli. Devam edecek diye beklenenler hüsran yaratıp gidebiliyor.Bodrum Masalı'nın bitirilmesi de beklenti içinde olanlar için bir hüsran sonuçta. Dizinin yönetmeni Mehmet Ada Öztekin’in sosyal medyadan duyurduğu üzere, Eylül ayında yeni sezonuyla buluşmak üzere sezon finaline giden dizi için en kötüsü de final yapamadan noktalanmış olması. Şimdi bu karar, 42 bölüm boyunca dizinin takipçisi olanlara hakaret değil de nedir? Dahası izleyici merakını hiçe sayan bir masal anlatıldığının en net göstergesi değil midir, yeni sezonda buluşmak üzere, hevesiyle beklenti yaratıp sonrasında ‘Hadi eyvallah’ demek?

Bodrum Masalı sevenlerini üzerek veda etti... A24

Aslına bakarsanız öyledir de, bizdeki plansız-hesapsız yol alan; duruma göre şekillenen dizicilik anlayışında modaya dönüşmüş bir uygulama olduğundan tekrar tekrar yaşanan bu masalcılık ve saygısızlık çok da umursanmaz yapımcı ve kanal cenahında. Dahası, durum değerlendirmesi yapmadan, işkembeden atılan yeni sezon vaatlerinin boşluğunu görenler için de hiç sürpriz olmamakta, bu tarz tornistan edişler. Benim için de hiç şaşkınlık yaratıcı bir haber olmadı zaten, ‘Bodrum Masalı’nın yayınlanmama kararı! Yine de son bir yorumla veda edelim diziye ‘BODRUM MASALI’NIN BİTECEĞİNİ SÖYLEMİŞTİK! ‘Ben söylemiştim’ demekten mümkün mertebe kaçınmışımdır. Ancak dizi dünyasının Perşembe’nin gelişini Çarşamba’dan belli eden performansı sayesinde sıkça kullanır oldum. ‘Bodrum Masalı’ da en yeni vesile, ‘Ben söylemiştim’ hatırlatmasını yapmama...

Bodrum Masalı sevenlerini üzerek veda etti... A24

Sezon finalinin ardından kaleme aldığım ‘‘Bodrum Masalı’nın devamı ne getirir’’ başlıklı yazımda enine boyuna irdelediğim dizi, henüz sezon finaline gelmeden belli etmişti başına gelecekleri. Çünkü reytingleri bir yana bırakarak yaptığım gözlemlerde yapımın tökezleme tablosu açık seçik görünüyordu. Dolayısıyla dizinin ‘yeni sezonda devam’ durumunun nasıl bir sonuç doğuracağı üstüne fikir jimnastiği yaparken açık açık sıralamıştım, kaçınılmaz sona zemin hazırlayan içerik mantıksızlıklarını ve karakterlerin gidişatını. Yeni sezonun ‘Bodrum Masalı’na iyi gelip gelmeyeceği hususunda da, ‘‘Dizinin ikinci sezon haberine sevinçle yaklaşmaktan daha doğal bir şey olamaz. Lakin yapımın son haftalardaki gerileyen gidişatına baktığımızda böyle bir kararın beklentileri karşılayamayacağı kaygısına kapılmamak da mümkün değil. Anlayacağınız bu durum, çalakaşık tabakları boşaltan Kelebek’in sözü misali ‘helvaya sevinip, cenazeye üzülmek’ gibi bir ikileme sahip’’ şeklinde tespitte bulunmuştum.

Bodrum Masalı sevenlerini üzerek veda etti... A24

‘Bodrum Masalı’nın içeriğine yönelik eleştirilerimin ardından yeni sezondaki rakipleriyle başa çıkabilme potansiyelini de sorguladığım yazımda ‘‘Bunlar şu an için durumu kurtarıyor. Fakat ya sonrası? Bora, Evren ve Gözde üçgeninde aşk dizisinden mafya işine dönüşmeye yüz tutan ‘Bodrum Masalı’nda bu intikamcılık konusunun cazibesi nereye kadar sürer? Başka dizileri baz alırsak, nice saçmalığın bölümler boyu sakız gibi çiğnendiği gerçeğinde bu üçgenden de epeyce malzeme çıkar diyebiliriz. Çıkar da rakipleriyle baş edebilmeye gücü yeter mi, o ayrı bir konu’’ diyerek senaryonun, mevcut gücünün yenilik cazibesiyle avantajlı duruma geçecek olan dizilere karşı işinin zor olacağına dikkat çekmiştim.

Bodrum Masalı sevenlerini üzerek veda etti... A24

Yazımın final bölümündeyse dizinin kayda değer yenilikler türetmediği takdirde yeni sezonda çabucak tükeneceğini ve bir süreliğine durumu idare etse bile birkaç bölüm sonra havlu atacağını vurgulayıp ‘‘Hem belli mi olur, bir bakmışsınız evdeki hesap çarşıya uymayınca yeni sezon haberi de fos çıkmış, dizi yaz tatiline girip noktayı koymuş! Dizi dünyasında her an sürpriz olabileceği gerçeğinde… Kısmet artık’’ sözleriyle de yapımın hâlihazırda aldığı kararın öngörüsünde bulunmuştum! Sonuç, beni haklı çıkartan yöndeki dizinin bitirilme haberi. Anlayacağınız; İşi ‘kısmet’e kalan ‘Bodrum Masalı’nın bu yazının üstünden iki ay geçtikten sonra devam etmeme kararını alması şok edici bir durum değil. En azından benim için.

Bodrum Masalı sevenlerini üzerek veda etti... A24

‘BODRUM MASALI’NIN KALDIRILMASI İYİ OLDU Şimdi başlığa bakıp da ‘Bodrum Masalı’nın kaldırılışına sevindiğimi düşünen çıkabilir. Kesinlikle bu yaklaşım yanlış olur. Aksine severek izlediğim, sakin ve huzur verici gördüğüm bir diziydi. Öte yandan son zamanlarında o eski halinden eser kalmadığı da herkes gibi malumumdu. Bu nedenle işi tadında bırakması lazım gerek diye bakıyordum olaya. Ancak nereden gaz alındıysa, final yerine yaz tatiline gidiliverdi… Ki, yapılan büyük bir hataydı ve ‘Bodrum Masalı’nın hak ettiği şekilde bir finalle yollanmasını engelledi. Öte yandan sezon finalinin aslında tam bir final niteliğinde olduğunu da söyleyebiliriz. Çünkü her karaktere bir yol çizilmiş ve herkesin kendince yorumlayacağı ucu açık bir finalin kapısı aralanmıştı.

Bodrum Masalı sevenlerini üzerek veda etti... A24

Şöyle ki; Maya ile Yıldız arasında bocalayan Faryalı’nın ameliyat masasında ölüm kalım arasındaki hayalleriyle kalbinin durmasını, adamın iki kadın arasında bocalamaktan kurtuluşu olarak görebiliriz. O huzuru bulutlar arasında buluyor. Böylece Maya ve Yıldız da kendi yollarına yollanmış oluyor. Bora derseniz… Kardeşiyle anlaşıp işi kurtarma aşamasındaydı zaten. Evren’in de bu cinayetle cezasını bulduğunu varsayabiliriz. Haydar Efe ile Üzüm de evlendi nasılsa. Ateş, Aslı’yla; Kelebek de, Su’yla… Uzay kendi boşluğunda… Otelin önündeki duvar kalkmış nasılsa… ‘Bodrum Masalı’ sürer gider hayatın akışında. Peki, şimdi bu tatmin edici bir sonuç olur mu izleyici için? Gerçekte sezon içinde pat diye kesilmesindense, böylesi daha az etki eder izleyiciye. Araya yaz girdiğinden yeni sezonun akışına kapılıp unutulması da kolay olur, adam gibi bir final yapmadan veda eden ‘Bodrum Masalı’nın. Hem tatmin edici olmasa ne yazar? Giden, gitmiştir.

Bodrum Masalı sevenlerini üzerek veda etti... A24

Esasen bu sonlandırılmada duyguları bir kenara koymak daha doğru olacak. Çünkü bitiş, oyuncular açısından büyük bir avantaj. Zira yeni sezon için önlerini görme fırsatını yakaladılar. Şayet ikinci sezon başlatılsaydı, başlangıç özünü yitirip konu uydurmasına geçerek işi idare etmeye başlayan ve güç kaybeden dizinin onca rakiple mücadele etmesi mümkün olamayacaktı. Bu da birkaç bölüm sonra kaldırılmak demekti ki, o takdirde de dizi piyasasında atı alan Üsküdar’ı geçtiğinden yeni proje yakalama olasılığı düşecekti. Sözün kısası, oyuncuların işine sekte vurulmaması adına, bu karar iyi oldu. Dahası dizinin gidişatından dolayı Nejat İşler, Timuçin Esen gibi oyuncuların yeni sezonda bulunmak istemeyecekleri de büyük ihtimaldi. Bu ise Kanal D’nin başına yeni bir ‘Adı Efsane’ olayı çıkartırdı ki, genç isimlerle ve yeni katılımlarla ‘İkinci Devre’sini sürdürmeye niyetlenen yapımın beklenen ilgiyi görmediği meydanda. Kanal D aynı hataya iki kere düşmek istemedi. İlaveten ‘Bodrum Masalı’nın içeriğinin saçmalamalara dönüşmeden noktalanması da alınan karara olumlu yaklaşmamız için bir neden. SONUÇTA; ‘Bodrum Masalı’, sağ gösterip sol vurdu gibi bir imaj yaratsa da, sezon finali gayet planlı hazırlanmıştı ve bu sonucun göstergesiydi. Nasıl ki akacak kan damarda durmazmış… Gidici dizileri de ekranda zorla tutmak olamıyor işte! Tüm oyuncuların başka projelerde yolları açık olsun.