Fay üzerinde yaşayan kentlerimiz: Muğla raporu yayınlandı
Deprem Danışma Kurulumuz, “içinden diri fay geçen” kentlerimizden başlamak üzere, bilgilendirme raporları hazırlayarak ilgili kurum ve kişilere bildirme” kararı almıştır. Bu çerçevede düzenlenen “Fay Üzerinde Yaşayan Kentlerimiz: Muğla Raporu-14” hazırlanarak ilgili kişi ve kurumlarla paylaşılmıştır.
2020 yılı içinde, Elazığ-Sivrice, Malatya-Doğanyol ve Pütürge, Van-Başkale, Bingöl-Yedisu, Manisa-Akhisar ile en son İzmir’de meydana gelen depremlerde; 168 vatandaşımız yaşamını yitirmiş, 3000’e yakın vatandaşımız yaralanmış, 80.000’e yakın konut, işyeri vb. bağımsız bina bölümü yıkılmış veya hasar görmüş, 20 milyar Türk lirasına yakın maddi kayıp oluşmuştur. Odamız, depremler gibi kendi uzmanlık alanında yer alan konulara ilişkin görüşlerini hazırladığı çok sayıdaki rapor, görüş yazısı ve basın açıklamaları yolu ile kamuoyu paylaşmıştır.
Yine deprem zararlarının topluma ve yöneticilere doğru bir şekilde aktarılması amacıyla; Odamız Deprem Danışma Kurulunun yaptığı toplantı ve değerlendirmeler sonucunda; “ülkemiz deprem gerçeğinin topluma ve ilgililere doğru anlatılması, kentlerimiz için birer tehlike kaynağı olan fayların konumu ile hangi yerleşim birimlerini doğrudan etkilediğini de dikkate alarak, “içinden diri fay geçen” kentlerimizden başlamak üzere bilgilendirme raporları hazırlayarak ilgili kurum ve kişilere bildirme” kararı almıştır. Bu çerçevede düzenlenen “Fay Üzerinde Yaşayan Kentlerimiz: Muğla Raporu-14” hazırlanarak ilgili kişi ve kurumlarla paylaşılmıştır.
Söz konusu rapordan da görüleceği üzere, Muğla Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde Menteşe ve Milas ilçe merkezi ile Muğla’ya bağlı eski köy/belde niteliğine sahip 18 mahallesi doğrudan fay zonu üstüne oturmaktadır. Muğla hem tarihsel, hem de 1900’lü yılların başından bu yana yapılan aletsel ölçümlere dayalı dönemde meydana gelen ve bazılarının büyüklüğünün 7 nin üstünde olduğu depremlerden çok büyük hasarlar ve can kayıpları yaşamıştır. Yine özellikle Akdeniz ve Ege Denizi içinde Muğla’nın kıyı yerleşim alanlarına yakın alanlarda meydana gelebilecek depremlerden doğrudan etkilenmektedir. Gökova körfezinde 20.07.2017 tarihinde meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremde Bodrum başta olmak üzere bir çok kıyı yerleşim birimi etkilenmiş ve yine küçükte olsa tsunami meydana gelmiş ve bazı hasarların meydana gelmesine sebebiyet vermiştir.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası kamusal sorumluluğunun gereği olarak, halkı ve yöneticileri uyarmaya, bu konuda alınması gereken tedbir ve önerilerini kamuoyu ile paylaşmaya devam edecektir. Hazırlanan raporlardan ondördüncüsü açıklamamız ekinde kamuoyu ile de paylaşılmaktadır. Bu kapsamda “fay üzerine oturan kentlerimiz” dizisi kapsamında hazırlanacak raporlar önümüzdeki süreçte kamuoyu ile paylaşılmaya devam edilecektir.
Basına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Saygılarımızla,
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu
Yorum Yaz
Yorumunuz alındı!
Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.