Eleq yarışması 20 Nisan 2019 ipucu sorunun cevabı ne? Eleq ipucu sorusu

Canlı mobil bilgi yarışması Eleq'in ipucu sorusunun cevabı nedir? Ahmet Celal karakteri hangi kitapta geçiyor.

Eleq ipucu sorusu

Herkese mutlu hafta sonları eleqseverler, umarız iyisinizdir. Bu akşamın #eleqipucu konusu edebiyat. Ahmet Celâl karakterinin köydeki yaşantısı ve köylülere dair izlenimlerinin anlatıldığı kitap hangisidir, biliyor musunuz?  Bir ipucu daha; bu eser Yakup Kadri Karaosmanoğlu’na ait bir roman.

Cevap: YABAN

Romanın ana karakteri olan Ahmet Celal, Yaban’da üzerinde gerçek anlamda durulan, iç dünyası gerçek anlamda okuyucuya gösterilen tek karakter olarak tanımlanabilir. Ahmet Celal’in romandaki temel rolü, Türk aydını ve Türk köylüsü arasındaki derin uçurumu göstermektir.

Yakup Kadri, romanının mekanını köy olarak belirler. Buranın halkı köylülerin bakış açısını gösterirken, Ahmet Celal de okumuş, iyi eğitim almış, ancak bir şekilde ait olmadığı bu yere “düşmüş” bir subay olarak aydınları temsil eder.

Ahmet Celal’in karakterindeki pek çok nokta, romandaki kurguyu destekleyecek şekilde yaratılmıştır. Genç subay köyde çok yalnız olduğu ve sıkıldığı için defterine yazı yazmaya başlar. Kurtuluş Savaşı’nı bütün kalbiyle desteklemektedir, ancak I. Dünya Savaşı’nda kolunu kaybettiği için Ankara’ya destek değil, bir yük olacağını düşünür ve savaşa katılmaz. Bütün bunlar, Kurtuluş Savaşı’nı tamamen destekleyen, bu savaşın bütün değerlerini taşıyan, ancak savaşa katılmamak için geçerli bir sebebi olan bir karakter yaratır. Bu da, Yaban gibi bir romanın yazılabilmesi için gereklidir.

Bu açıdan, Ahmet Celal’in kolunun kesik olması aslında her şeyden önce edebi bir “gereklilik” haline gelir.

Roman boyunca köylülere yaklaşımını hep “Biz” ve “Onlar” şeklinde bir ikilem üzerinden yaşayan Ahmet Celal’in karakterinin pek çok boyutunu doğrudan Yakup Kadri’nin yaklaşımından aldığı söylenebilir. Ahmet Celal’in köylüler hakkında gözlemlediği ve yanlış bulduğu şeylerin pek çoğunu, Yakup Kadri kendisi kişisel olarak gözlemlemiştir.

Yaban’ın güncel baskıları, Yakup Kadri’nin bu bölgede bulunduğu sırada yaşadıklarından da kısaca bahsettiği bir giriş yazısıyla başlar. Tıpkı Ahmet Celal’in yaşadığı köy gibi, “Porsuk Çayı kıyılarında” geçirdiği üç – dört aylık “kabusu” yıllarca unutamadığını belirten Yakup Kadri, bunun orada geçirdiği günlerden on – on bir yıl sonra Yaban romanında kendisini gösterdiğini ifade eder.

Kısacası Ahmet Celal, edebi açıdan aydın – halk bölünmesini bir köyün içinden değerlendirebilmek için yaratılmış bir karakter olarak tanımlanabilir. Bu karakterin gözlem, çıkarım ve buhranlarının pek çoğu da, doğrudan romanın yazarının, Yakup Kadri’nin kişisel deneyimlerinden gelir.

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  90. Oscar adayları açıklanıyor
90. Oscar adayları açıklanıyor