Dünya Mülteci Günü etkinliği
Dünya Mülteci Günü münasebetiyle AB Türkiye Delegasyonu, 18 Haziran’da Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte “Benim Neslim: Yuva, Eğitim ve Gelecek” başlıklı bir video-haritalama gösterisi düzenliyor. Bu ışık ve ses gösterisinde Suriyeli ve Türk çocukların dijital hale getirilmiş sanatsal çalışmaları bir animasyon filmle Galata Kulesi’ne projeksiyonla yansıtılacak.
Tören, Delegasyon Başkan Yardımcısı Sn Eleftheria Pertzinidou ve Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Sn Yusuf Büyük’ün katılımlarıyla gerçekleştirildi. Delegasyon Başkan Yardımcısı yaptığı konuşmada şunları söyledi; “Dünya Mülteci Günü dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca mülteciyi hatırlamamız ve yaşadıkları dramı anlamamız için her yıl bize bir fırsat sunuyor. Bu yıl İstanbul’da hep birlikte bir umut mesajı verelim ve Türkiye’de sıcak bir şekilde karşılanan ve hayatlarını yeniden kurma imkânı bulan mültecileri hatırlayalım.”
Video-haritalama gösterisiyle, Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Programı kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı, KfW, SPARK ve Concern tarafından hayata geçirilen çeşitli projeler vasıtasıyla AB tarafından desteklenen Suriyeli ve Türk çocukların sanatsal çalışmaları izleyicilerle buluşacak.
Bu ses ve ışık gösterisi 18 ve 19 Haziran tarihlerinde 21:00’den 01:00’e kadar düzenli aralıklarla Galata Kulesi’ne yansıtılacak.
Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Programı (FRİT) nedir?
Özellikle Suriye'deki çatışma nedeniyle benzerine rastlanmamış sayıda insanın Türkiye'ye gelmesi sonucunda, Türkiye dünyanın en büyük mülteci nüfusu olan 4 milyonu aşkın mülteciye ev sahipliği yapmaktadır. Buna 3,6 milyon kayıtlı Suriyeli mülteci ile ağırlıklı olarak Afganistan, Irak, İran ve Somali'den gelen yaklaşık 400 bin kayıtlı mülteci dâhildir. Türkiye, ev sahibi toplumları da önemli ölçüde etkileyen mültecileri ve göçmenleri kabul etme, destekleme ve barındırma noktasında takdire şayan çabalarda bulunmaya devam etmektedir.
Avrupa Birliği (AB) 2011’den bu yana mülteci krizi karşısında Türkiye’ye destek olmaktadır. 2016'da Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Programı’nın (FRIT) hayata geçirilmesiyle birlikte sağlanan yardımlar önemli ölçüde arttırılmıştır. Türkiye’deki mültecilere ve onlara ev sahipliği yapan toplumlara destek amacıyla FRIT kapsamında eğitim, sağlık, altyapı, göç yönetimi, sosyo-ekonomik kalkınma, koruma ve temel ihtiyaçlar gibi kilit öncelikli alanlarda yardım sağlanarak 6 milyar Avro taahhüt edilmiştir.
AB, ihtiyaç duyulan projeleri hayata geçirmek için T.C. Bakanlıkları, AB Üye Devletlerinin Kalkınma Bankaları, Uluslararası Finans Kuruluşları, BM kurumları, STK'lar ve Uluslararası STK'lar ile birlikte çalışmaktadır. AB tarafından finanse edilen projeler 2025 yılına kadar devam edecektir.
Yorum Yaz
Yorumunuz alındı!
Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.