COVID-19 Döneminin Ekonomik, Finansal, Sektörel Etkileri Kitaplaştı
Küresel pandemi sonrasında oluşan uzaktan eğitim ve çalışma, sessiz istifa gibi yeni kavramlar, küresel enflasyon dalgası ve arz şokları, yapay zekâ alanındaki gelişmeler, ekonomi ve finans başlıklarında gündemi meşgul ederek geniş bir yer tutmaya devam ediyor. Finansal piyasalarda kur ve reel piyasalarda ticaret savaşları sürerken COVID-19 ile birlikte ekonomilerde bir anda kapanmalar başladı. Hazinelerin bütçe açıklarının ekonomileri ayakta tutmak için rekorlar kırdığı dönemde, kripto paralara ve borsalara büyük bir ilgi oluştu. Bu süreçte birçok sektör sıkıntı yaşarken, üretimler aksadı, iş yapış şekilleri değişti. Evler ofis oldu, esenlik ve sağlık, sürdürülebilirlik kurumlarda öncelik oldu.
Kendi kendine yeterli ülke olmanın önemi anlaşılırken, aşılanmalar sonrasında ekonomiler hızla açılmaya başladı. Bu süreçte aksayan üretimler, arz ve enerji şokları ile birleşip küresel enflasyona neden olurken, merkez bankalarının ülke hazineleri ile birlikte para arzını hızla arttırmaları ve Keynes’in Likidite Tuzağı’na yol açmaları süreci daha sıkıntılı bir hale soktu. Pandemi döneminde zorlanan sektörler ve şirketler bu sefer de yüksek faiz oranları ile üretim ve yatırımlarda sorunlar yaşamaya devam ederken, yeni başlayan sıcak savaşlar ile küresel ticaretteki aksaklıklarla dünya farklı bir evreye daha girmiş oldu.
2020 ve 2022 arasında, COVID-19 pandemisi döneminde farklı sektörlerde yaşanan sıkıntılar kitaplaştırıldı. Pandemiden en çok etkilenen enerji, havacılık, turizm, bankacılık, sigortacılık, sermaye piyasaları, e-ticaret, perakende, FinTek ve lojistik sektörleri bir kitapta toplandı. Türkiye ve dünyada yaşananları, alınan önlemleri, tüm bunların sektörlere ve piyasalara yansımalarını bir araya getiren bu yeni kitapta, uzmanlar kendi tecrübelerinden hareketle ortaya tarihi bir arşiv kaydı çıkardı.
Ülkemizde COVID-19 dönemindeki sektörel, finansal ve ekonomik gelişmeleri en kapsamlı ve güncel bilgilerle hem akademik hem de profesyonel bir bakış açısı ile aktaran sınırlı sayıda kitap bulunuyor. T.C. İstanbul Arel Üniversitesi’nin Sürekli Eğitim Merkezi’nde çalışan öğretim elemanlarının pandemi döneminde karar vererek, konusunda uzman diğer yazarların katılımı ile yazdığı “COVID-19 Döneminde Ekonomik, Finansal ve Sektörel Gelişmeler” adındaki bölüm yazarlı kitap, Scala Yayıncılık çatısı altında bu ay raflarda yerini aldı.
7 bölümden oluşan kitapta enerji sektörünü Pelin Yinaç Çavuş, havacılık sektörünü Burcu Yıldız, turizm sektörünü Aslı Mert Karagöz, bankacılık sektörünü Arzu Arzova, sigortacılık sektörünü Bilge Karadağ, sermaye piyasalarını Berra Doğaner, e-ticaret/perakende/FinTek/lojistik sektörlerini Cüneyt Dirican kaleme aldı. Aradan geçen bu kısacık zamandan sonra bugün birçoğumuzun hatırlamadığı veya hatırlamak istemediği sürecin kurumsal ve ulusal hafızada kalması adına hazırlanan eser, gelecek kuşaklara bir tecrübe aktarımı özelliği taşıyor.
Editörlüğünü Doç. Dr. Cüneyt Dirican’ın üstlendiği, Scala Akademi’nin deneyimli ekibiyle sürece destek verdiği, profesyoneller için bir başvuru kitabı, akademisyenler için ise araştırmalarında ve çalışmalarında kaynak niteliği taşıyan 256 sayfalık bu titiz çalışmaya kitabevlerinden ve online kitapçılardan ulaşabiliyor.
Yorum Yaz
Yorumunuz alındı!
Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.