Çankırı iftar ve sahur vakti ne zaman kaçta diyanet
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte müslüman alemi sahura kalkıp yemek yedikten sonra oruç için niyetlerini etti ve iftar vaktini beklemeye başladı. Çankırı imsak vakitleri ve iftar saatleri Diyanet İşleri Başkanlığı resmi internet adresinde yayınlandı. Çankırı'da 2018 yılında 17 saati aşkın süreyle oruç tutulması bekleniyor. Ramazan ayının en uzun günlere denk gelmesinden dolayı oruç tutma vakitleri de bir okadar uzadı. Türkiye'de iftarı en erken iftarı yapan iller doğuda olurken en geç yapanlar ise batı illeri oluyor. Dünya'nın farklı ülkelerinde yaşayan müslümanlar arasında İskandinav ülkelerinde bulunanlar 22 saati bulan oruç tutma süresiyle en uzun zamanı kapsayan ülkeler oluyor.
Çankırı iç anadolu bölgesinde olan bir ilimiz olduğu için ortalama bir sürede oruç tutuluyor. Peki Çankırı iftar ve sahur vakitleri, Çankırı 2018 imsakiyesi saatleri nedir?
Ramazan ayının bir diğer önemli konusu ise sağlıklı bir beslenme nasıl yapılması gerektiği oluyor. Sağlık Bakanlığı, Ramazan ayında sağlıklı beslenebilme adına sahur ve iftar sofrası hazırladı. İftarda çorba, et, zeytinyağlı yemekler, sütlü tatlı ve meyve, sahurda ise süt, yumurta, kahvaltı tabağı yeşillik ve kuruyemiş tüketilmesinin sağlık açısından iyi olacağını duyurdu...
İftar menüleri : İftara güzel sıcak bir çorba ile başlayalım. Ana sıcaklara geçildiğinde et, kuru baklagil tercih edin. Yemek tabağında haftada bir iki defa kuru baklagil, sebzeli et yemeği tüketin. Ramazanda balık yemem diye düşünmeyin. Ramazan ayında da balık tüketimine özen gösterin. Zeytinyağlı yemekleri de hem hafif hem doyurucu olup hazmı kolay olduğu için soframızda bulundurmaya çalışalım.
İftar - Sahur arası su için : Diyetisyen Çelikay, sağlıklı birinin günde en az 1,5-2 litre su tüketmesi gerektiğine dikkati çekerek,"iftardan sahura kadar canımız istese de istemese de 2-2,5 litre su tüketelim. Gazlı içecekler değil, ayran, maden suyu, az şekerli yapılan kompostolar da su ihtiyacımızı karşılaİftardan sahura kadar çay içerseniz su kaybınız daha fazla olacaktır."
İftardan sonra süt tatlısı yiyin : 17 saat aç kalacağımız için açlık kan şekerimiz de çok fazla düşüyor. Onun için de her gün tatlı tüketmek yerine haftada 2-3 defa tüketmek ve özellikle sütlü tatlıları tercih etmek doğru olacaktır.
Oruç zeytin mi hurma ile mi açılmalı : Bu bir tercihtir. Zeytin ile hurma ile açabilirsiniz. Zeytinin 5 tanesi bir tatlı kaşığı zeytinyağı içerdiği için gayet faydalıdır. Hurma da ramazana özgü bir tattır, gelenekseldir. Posa miktarı çok yüksektir.
Orucumuzu bir iki tane hurma ile de açabiliriz.
Sahurda ne yemeli : Kan şekerimizin kısa sürede düşmesi, halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk gibi sıkıntılar ortaya çıkacak. Onun için mutlaka sahura kalkalım. Yumurta anne sütünden sonra en güzel protein içeren yiyecektir. Bir gün haşlama, bir gün menemen az tuzlu, az yağlı, bir gün de omlet olarak tercih edebilirsiniz. Salatalık, domates, yeşillik ve kuruyemişler de tercih edilebilir. Sahurda hamur işi ve karbonhidrat içerikli ürünlerden uzak durunk, bu tarz yiyecekler tok tutmadığı gibi çok susamanıza sebep olur.
Tok tutan yiyecekler : Proteinli yiyecekler daha uzun süre tok tutuyor. Börek yerine tam buğday ekmeğiyle güzel bir kahvaltı. Yatmadan yoğurt tüketin. Probiyotiktir, rahatlatır, uyutur. Ramazanda oruç tutarken süt de güzel bir içecek. Bitki çayları da tüketilebilir. Ihlamur, adaçayı, rezene, kuşburnu tercih edilebilir. Kuruyemiş, meyve de olmazsa olmazdır. Kahvaltı yerine yemek tercih edenler de sebzeli bir et yemeğiyle sahur yapabilir. Bulgur pilavı tok tutar. Sahurda da hatta mercimekli bulgur pilavı ve yanında ayranla çok rahat oruç tutulabilir.
İFTAR İÇİN LEZİZ ÇANKIRI YÖRESEL YEMEK TARİFLERİ
Çankırı Hoşmerim
Malzemeler
2 su bardağı un
300 gr. Tereyağı
1 çay kaşığı tuz
1/2 kg. bal
Çankırı Hoşmerim Nasıl Yapılır?
Yağ eritildikten sonra unu ilave edilir. Karıştırılarak meyane haline getirilir, tuzlu bir fincan su ilave edilerek karıştırılır, kızarınca tavaya bastırılır. Kısık ateşte bırakılır, karıştırılıp tekrar bastırılır. Gevrek bir hal alıncaya kadar bu işlem devam eder. Sonra servis tabağına alınıp üzerine bal dökülür ılık olarak servise sunulur.
Çankırı Zeytinyağlı Pırasa Dolması
Malzemeleri
1 kg. pırasa ( kalın olanlar tercih edilir )
1 su bardağı pirinç
250 gr. kıyma
1 baş soğan
1 kaşık salça
Tereyağı, zeytinyağı
Maydanoz, karabiber, pul biber
1 limon
Çankırı Zeytinyağlı Pırasa Dolması Nasıl Yapılır?
Kalın pırasalar 8 cm. boyunda kesilir sıcak suda 10 dakika kadar haşlanarak kesilip katları ayrılır. Soğan ufak doğranır 1 kaşık tereyağı ile kavrulur, pirinç, kıyma, maydanoz, karabiber, tuz, pul biber ve salça ilave edilip karıştırılır. Katları ayrılan pırasaların aralarına hazırlanan malzemeden konarak sarılır. Tencereye dizilen dolmaların üzerine 1 kaşık zeytinyağı ve sulandırılmış salça dökülüp yarım limon sıkılır suyunu çekinceye kadar pişirilir. Servis tabağına alınarak üzerine limon suyu ilave edilip servise sunulur. İsteğe göre sıcak veya soğuk yenebilir.
Yorum Yaz
Yorumunuz alındı!
Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.