Çakarlı araçların geçiş üstünlükleri iptal edildi - Çakarlı araç nedir?

Alınan son dakika kararına göre bugünden itibaren polis araçları haricinde bütün çakarlı araçların geçiş üstünlükleri iptal edildi. Çakarlı araç nedir, nasıl olur?

 Çakarlı araçların geçiş üstünlükleri sona erdi.

İçişleri Bakanlığı, polis araçları hariç bütün çakarlı araçların geçiş üstünlüklerini iptal etti. Düzenlemeye göre hiçbir çakarlı araç görev kağıdı olmadan bu üstünlüğü kullanamayacak.

İçişleri Bakanlığı, polis araçları hariç bütün çakarlı araçlara ilişkin önemli bir düzenlemeye imza attı. Bu kapsamda çakarlı araçların geçiş üstünlükleri iptal edildi.

Öte yandan gelişmeye göre konvoy haricinde hariç çakar yakmak da yasaklanıyor. Düzenlemeye göre hiçbir çakarlı araç görev kağıdı olmadan bu üstünlüğü kullanamayacak.

'Çakar' adı verilen sistemde otomobillerin ön kısmına yerleştirilen mavi-kırmızı ışık yer alıyor.
İçişleri Bakanlığı gönderdiği genelgelerle, bu tür araçlarla ilgili cezai işlem uygulanması talimatını yinelese de çakarlı araç sayısında artış yaşanıyordu.

Belli şartlarda kullanılabilen çakar adı verilen sistem için emniyet müdürlüklerinden özel izin alınması gerekiyordu.

Çakar lambayı usülsüz taktırdığı ve kullandığı tespit edilen sivil araçların sahiplerine, 192 TL para cezası kesilip araçlarının da belli bir süre trafikten men edilmesi gerekiyordu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz ay belediye başkanlarıyla yaptığı toplantıda çakarlı araçlar için dikkati çeken açıklamalarda bulunmuştu.

.Erdoğan, sadece belediye başkanlarının değil, belediye meclis üyelerinin araçlarına çakar taktırdığını kaydedip, "Buna son verilmesi gerek. Herkes çakarlı araçla gezmemeli, her yere böyle gidilmez" uyarısı yaptı.

ÇAKARLI ARAÇ NEDİR?

Çakar lamba; günümüzde ne yazık ki kullanımı yaygınlaşan ve bazen ciddi şekilde sorunlara sebebiyet veren bir araç aksesuarıdır ancak kullanımı herkes için uygun değildir. Çakar lamba kullanımının trafikte tehlikeli olmaya başlamasıyla 2010 yılında çakar lamba yani “tepe lambası” ile alakalı bir genelge İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlandı ve kullanımı yasaklandı.

Çakar lambayı kimler kullanabilir? Çakar lambaları kimler takabilir?

Çakar lamba yayınlanan genelgeye göre yalnızca;

Cankurtaran,
Acil hasta araçları,
Hükümlü, suçlu ya da sanığı takip eden, emniyeti ve asayişi sağlamak ya da korumak amacıyla olay yerine tekabül eden emniyete ait zabıta araçları,
Polis araçlarının ise geçiş üstünlüğüne sahip olmak için kullanabileceği belirtildi.
Çakar lamba kullanmanın cezası nedir, ne kadardır?

Çakar lamba kullanmanın bir takım cezaları bulunmaktadır çünkü trafik içinde ciddi riskler teşkil etmektedir.

Aracın ön panjurunun iç kısmında kırmızı ve mavi yanıp sönen çakar lambaların ya da sirenlerin yasa dışı olduğunun altını çizen genelgede söz konusu olan cihazın ambulans, itfaiye, polis ya da resmi koruma araçlarınca kullanımına uygun olduğu söylenmektedir.
Uyarıları dikkate almayan sürücülere karşı para cezası uygulanacaktır.
Bakanlık konuyu ciddiye almaktadır ve bütün illerdeki emniyet müdürlüklerine yazı göndermiştir
Çakar lamba taktırıldığı tespit edilebilen sivil araç sahiplerinin 192 TL para cezasına maruz kalacakları kesinleştirilmiştir.
Çakar lamba kullandığı tespit edilen araç trafikten de bir süreliğine de olsa men edilecektir.
Kanun dışı çakar lamba taktığı ortaya çıkan yerlere de gereken ceza kesilecektir.

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  İMBD'ye göre dünyanın en çok izlenen yabancı dizileri
İMBD'ye göre dünyanın en çok izlenen yabancı dizileri