Bu yılki Yeşil Beceriler Ödülü'nün kazananları

Türkiye’den “Her zaman Yeni - Always New” başlıklı proje, 2024 Yeşil Beceriler İkincilik Ödülü’nü (Green Skills Award) kazandı.

Sürdürülebilir tarımı ve kenevirin ekolojik faydalarını teşvik amacıyla Kenevir Okulu girişimini başlatan Andris Višnevskis'in öyküsü, bu yılki Yeşil Beceriler Ödülü'nün kazananı oldu. Türkiye ve Madagaskar sırasıyla ikinci ve üçüncülük koltuğunu kazandı. 

Kız meslek lisesinde sürdürülebilir modanın teşvikine yönelik bir proje (İkincilik Ödülü)
Türk moda ve tasarım öğretmeni Nilüfer Günay, Türkiye'nin kuzeyinde yer alan Zonguldak'ta tamamı kız öğrencilerden oluşan bir meslek lisesinde 'Her Zaman Yeni' (Always New) adlı projenin başında… Bu girişim, eski giysilerin yeniden değerlendirilmesi ve çevre dostu moda uygulamalarının teşviki yoluyla moda endüstrisinin çevre üzerinde yarattığı etkilere odaklanıyor. Günay'ın projesi yalnızca tekstil atıklarını azaltmakla kalmıyor; aynı zamanda, toplumu sürdürülebilir tüketim konusunda da eğitiyor. Seminerler ve atölye çalışmaları aracılığıyla pek çok kadına moda alanında yaptıkları seçimlerde çevre bilinciyle hareket etmesi için yol gösteren proje, bu uygulama ve seçimlerin yarattığı daha geniş etkiyi vurguluyor. Günay projeyi “atık olarak çöp sahalarına gidecek giysilerin yeniden değerlendirilerek, hızlı modanın çevre üzerinde yarattığı ayak izini azaltmakla ilgili bir proje” olarak tanımlıyor ve şunları ifade ediyor: “Ancak bu proje aynı zamanda, çevre dostu seçimler yapmaları için diğer bireylere ilham vermek üzere bilgi paylaşmakla da ilgili bir proje..."
 
ETF Yeşil Beceriler Ödülü
ETF (Avrupa Eğitim Fonu) Yeşil Beceriler Ödülü, ilk olarak 2021 yılında düzenlenen küresel bir girişimdir. Dünyanın dört bir yanında bireyler ve kurumlar sayesinde gerçekleştirilen inovasyonlar hakkında fikir paylaşımı ve ilham kaynaklığı yapan bu girişim, döngüsel ve karbon-nötr ekonomiler ve toplumlar yaratmak doğrultusunda gerçek bir değişim yaratmak üzere her nerede yaşıyor olursa olsun insanlara ilham verecek bir iyi uygulama kaynağı haline gelmiştir.
 
Geçen dönemin kazananları: 

2023: (1) Lübnan: Zero Waste project; (2) Fas ve İspanya: Bouregreg Med-O-Med Gardening School by FUNCI; (3) Kenya: E-waste management. 2022 (1) Hırvatistan (Ermenistan ve Türkiye ile birlikte):The Green Changemakers; (2) Nijerya: Operation Skill Them Up; (3) Kenya: Don Bosco Tech Africa. 2021 (1) Filistin: Ghada Krayem, Gaza Training Centre; (2) Türkiye: Selcuk Arslan, Ataturk Vocational and Technical High School; (3) Hindistan: PSS Central Institute of Vocational Education

Ülkelere göre geçen dönem finalistleri:

Arnavutluk: City of my Dreams; Arnavutluk: Shipmentt; Ermenistan: TUMO Labs; Azerbaycan: Inkoel; Belarus: Volma; Belçika (Fransa ile): Label Emmaüs; Hırvatistan (Ermenistan ve Türkiye ile birlikte): The Green Changemakers; Gürcistan: Agriculture education in school; Gürcistan: Sustainable Development Academy K4S; Gürcistan: Construct2; Hindistan: PSS Central Institute of Vocational Education;Endonezya: Carbon Addons; İrlanda: Fifty Shades Greener; İtalya: Atelier Riforma; Ürdün: Creating Green Land; Kenya: Don Bosco Tech Africa; Kenya: E-waste management; Lübnan: Zero Waste project; Moldova: Training the Green Trainers; Fas ve İspanya: Bouregreg Med-O-Med Gardening School by FUNCI; Hollanda: Blue Hotspot Dordrecht; Hollanda (Çekya, Danimarka, Finlandiya, Romanya ve İspanya ile): European Platform Urban Greening; Nijerya: Operation Skill Them Up; Filistin: Ghada Krayem, Gaza Training Centre; Sırbistan: The Green Art Incubator; Türkiye: Selcuk Arslan, Ataturk Vocational and Technical High School; Ukrayna: Emau; Ukrayna: Professional Qualifications in Energy Efficiency Project; Ukrayna: Taras Shevchenko National University; ABD ve Liberya, Sierra Leone, Uganda, Zimbabwe: WeCareSolar.

Önbilgi
Avrupa Eğitim Vakfı (ETF), AB'ye komşu ülkeleri eğitim, öğretim ve işgücü piyasası sistemlerinde reform yapmaları için destekleyen AB ajansıdır. Ajans AB Yeşil Mutabakatı ve Avrupa Beceriler Yılı hedefleri doğrultusunda, beceri geliştirme yoluyla sürdürülebilir, karbon-nötr ve döngüsel ekonomilere ve toplumlara doğru ilerlemeyi aktif olarak desteklemektedir.
 

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Ömer Halisdemir'in tatbikat fotoğrafları ortaya çıktı
Ömer Halisdemir'in tatbikat fotoğrafları ortaya çıktı