Başbakan ordudaki büyük reformun detaylarını anlattı

Başbakan Binali Yıldırım, Türk silahlı kuvvetlerinin yapısında yapılacak değişimlere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Yıldırım, son günlerde tartışılan askerlik süresiyle ilgili de konuştu.

Başbakan Binali darbe girişimi sonrası kamu kuruluşlarında ve orduda devam eden operasyonlara değindi. Yıldırım, Başbakanlık Resmi Konutu’nda, beraberinde Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Başbakanlık Müsteşarı Fuat Aktay ile basın kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle Pazar günü kahvaltıda bir araya geldi. Kahvaltıda medya temsilcilerinin gündem ile ilgili sorularını yanıtlayan Başbakan Binali Yıldırım, "Geçmiş dönem darbelerinde anahtarlar teslim ediliyordu, ceket giyiliyordu, şapka takılıp tıpış tıpış gidiliyordu. Ama bizim Ak Parti iktidarındaki darbe girişimleri hep püskürtülmüştür” dedi.

TSK'DA150 YILDIR YAPILMAK İSTENEN REFORM TAMAMLANACAK

Yürürlüğe giren 669 Sayı Kanun Hükmünde Kararname ile ilgili değerlendirmede bulunan Yıldırım, bu kararnameyi Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) 150 yıldır yapmaya çalıştığı değişim, dönüşüm ve reformun tamamlandığı bir süreç olarak görülebileceğini söyledi. Başbakan Yıldırım, “Malum dünya değişti, tehdit öncelikleri değişti, tehdit türleri değişti, tehdide karşı savunma teknikleri değişti” diyerek caydırıcılıkla ilgili ihtiyaçların ortaya çıktığını belirterek şunları söyledi:

“Şimdi siber saldırılar, mesela normal konvansiyonel saldırıların, tankın, topun, bombanın oluşturduğu saldırılardan daha yakın tehdit haline geldi. Buna göre tabi silahlı kuvvetlerin kendini yenilemesi lazım. Yenilemesi için ne yapması gerekiyor, mutlaka asli işine yoğunlaşması gerekiyor. Mevcut yapıda, silahlı kuvvetler, harbe hazırlık, caydırıcılık, güvenlik gibi konuların yanı sıra başka bir sürü ilgisiz ilgili mevzularla da meşgul olmak zorunda kalıyor. Şimdi enerjisini azaltan bu yapıları silahlı kuvvetlerden ayırdık, koşturan bir bakanımız vardı ona bu işleri zimmetledik. İşin özeti bu."

GENELKURMAY YÜKTEN KURTULUYOR

Askeri şuranın yapısının değiştiğini vurgulayan Yıldırım, “Aslında ikinci kararnamede, küçük bir değişiklik vardı. Önceki değişiklik şuydu; Askeri Şura’nın başkanı başbakandır. Önce de öyleydi ama Askeri Şura’yı toplama işi Genelkurmaydaydı. Önceki kararnamede, ‘başbakan, yani başkan yılda bir kezden az olmamak üzere Askeri Şura’yı toplar’ şeklinde değiştirmiştik. Şimdi ne yaptık. Yapıyı değiştirdik. Yapıda önce kim vardı? Başbakan başkan, Milli Savunma Bakanı üye, diğer üyeler Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları, orgeneraller, oramiraller. 15 kişi. Şimdi tabii jandarmayı İçişlerine bağladığımızdan şuradan jandarma komutanı çıktı. Onun yanı sıra Başbakan, Genelkurmay Başkanı, başbakan yardımcıları, adalet bakanı, dışişleri bakanı, içişleri bakanı ve milli savunma bakanı ile kuvvet komutanlarından oluşuyor. Zannediyorum 14’ü buluyor. 14’ün 4 tanesi askeri kişilik. Jandarmanın yerine sahibi geldi. 4’e 11 oluyor. Sekretarya Genelkurmay 2. Başkanıydı. Şimdi sekreterimiz, Milli Savunma Bakanımız. Başkanının sekreteri, Milli Savunma Bakanı. Genelkurmay işi gücü yok da bizim sekreterliğimizi mi yapacak.? Büyük bir yükten kurtarıyoruz.”

ASKERİ LİSELER KAPANACAK

Başbakan Binali Yıldırım, “askeri okullar ve bunlara bağlı orta öğretim düzeyindeki okulların ne olacağı” yönündeki bir soruyu ise şöyle cevaplandırdı: “ikinci konu, askeri okullar. Bu darbe bizi bir yere daha götürdü. Bu FETÖ terör örgütünün en büyük kaynağı, askeri okullar. Maalesef yıllardır burayı ele geçirmişler ve buradan tahkim etmişler güçlerini. Yaptığımız iş şöyle, orta lise seviyesindeki bütün okullar kapanıyor.

Bunlar neler, Kuleli Askeri Lisesi, Işıklar, Maltepe İzmir, Deniz lisesi. Astsubay Bando Hazırlık Okulu, yani bütün lise seviyesindeki orta öğretim seviyesindeki okullar kapatılıyor. Buradaki öğrenciler de muadil liselere dağıtılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı yani onları sivil liselere girerken aydıkları puan dikkate alınarak oralara dağıtılacak.

TAZMİNATLAR AFFEDİLİYOR

Bunlar okullara girerken bir şey imzalıyorlar, onları almayacağız. Onları almadığımız gibi bugüne kadar atılanların da tazminatlarını affediyoruz. Bu bir toplumsal problemdi. İmzalamış bir şekilde devam edememiş veya atılmış, bunların bu yapının tazminatını ödediyse yapacak bir şey yok ödemeyenlere kolaylık getiriyoruz.

“MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ KURULDU"

Bir Milli Savunma Üniversitesi kurduk. Bunun bünyesinde, Kara Harp Okulu, Deniz Harp Okulu, Hava Harp Okulu olacak, ayrıca astsubay meslek yüksek okulları olacak ve yine ayrıca lisans üstü eğitim amacıyla enstitüler olacak. O enstitülerde kurmaylığa gitmek isteyen varsa o enstitülere gidecek. Bu herkese açık. Sınırlama yok. Yani Harp Akademileri de kapatılıyor. Ayrıca kurmayların da akademileri olmayacak.

TSK’nın hizmetine ihtiyaç duyacağı öğrenciyi normal üniversitede askeri öğrenci olarak okutmaya devam edebilecek. Dışarıdan kaynak temininde sorun yok.

Milli Savuma Üniversitesi kuruldu, Milli Savunma Bakanlığına bağlı rektör, savunma bakanının önerdiği adaylar arasından, Başbakan üç tanesi seçecek, Sayın Cumhurbaşkanımız da bir tanesini atayacak. Asker sivil hepsi olabilir profesör de olabilir general da olabilir. Atama şeklinde biraz YÖK’ün sistemine benzettik.”

“ASKERİ TABİPLİK YOK"

Başbakan Yıldırım, “Silahlı kuvvetlerin bünyesinde bütün hastaneler, Gülhane Askeri Tıp Akademisi, Sağlık Bakanlığına devredildi” dedi.

GATA Eğitim Hastanesi, Askeri hastanesi, silahlı kuvvetler sağlık hizmet birimleri, Sağlık Bakanlığına devrediliyor ancak GATA’ya bağlı yüksek öğretim birimleri Sağlık Bilimleri Üniversitesine devrediliyor. Devredilen sağlık kuruluşlarındaki askeri personel er ve erbaşlar ile şehit yakınları ve gazilerin sağlık hizmeti sunumunda öncelik tanınacak.

Askeri tabiplik falan yok. Bütün her şey Sağlık Bakanlığıyla yapılacak sözleşmeyle bütün sağlık hizmetleri alınacak. (FETÖ terör örgütünü kastederek). Zaten öğretim üyesi kadrosu bunların eline geçmiş. İstemedikleri insanı hemen GATA’dan eliyorlardı. Bunlar özel kalemine bile sahip olamamış. Genelkurmayın özel kalemi, ‘ihtilal oldu’ diyor, kelepçe takıyor. Ne hale gelmiş memleket ya."

TSK’NIN ELİNDEKİ FABRİKA VE SANAYİ KURULUŞLARI

TSK’nın elinde tersaneler var, fabrikalar var, sanayi kuruluşları var. Bunları Milli Savunma Bakanlığı’na devrediyoruz. Mesela İstanbul Tersanesi, Gölcük Tersanesi, İzmir Karşıyaka Tersanesi. Genelkurmay sadece asli işiyle uğraşacak.

ASKERİ YARGI DEĞİŞİYOR

Başbakan Yıldırım, askeri yargıda şimdilik yapılan değişiklik ile askeri hakimlerin disiplin özlük işlemlerinin, Milli Savunma Bakanlığına geçtiğini söyledi. Yıldırım, şöyle devam etti:

“Artık oradaki disiplin işleri milli savunma bakanlığı yetkisine geçiyor. İkinci aşama diğer partilerle görüşülecek, askeri Yüksek İdari Mahkemesi ve Askeri Yargıtay’ın kaldırılması konusu var. O yapılıncaya kadar disiplin, özlük işleri Milli Savunma Bakanlığına geçmiş oluyor. Askeriye disiplin işleri konusunda yargılama olacak. Mesela Askeri Yüksek İdari Mahkemesinde görevli kurmay üyelerin yerine sınıf subaylarının da görevlendirilmesi mümkün hale geldi. Bu YAŞ’ın iki tane önemli çıktısı var; biri rutin ağustos şurası olmaktan çıktı, 3 gün yerine 2 saate düştü, bir de devir teslimler ağustos sonu beklenmeden hemen gerçekleşti.”

“KUVVET KOMUTANLARI MSB’YE BAĞLANIYOR"

Yıldırım, “Komuta kademesinde değişiklik oluyor, kuvvet komutanları Milli Savunma Bakanına bağlanıyor, bakanın kendisine bağlanıyor” dedi.

Yıldırım, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Bu bağlanma işinde önemli not, kuvvet komutanlıkları diğer kanunlarla Genelkurmay Başkanlığına verilen görev ve yetkiler saklı kalmak şartıyla, diyelim ki askerlikle ilgili Genelkurmayın kanunları var harekat, harbe hazırlık gibi bu tip görevlerde yine genelkurmay ile birlikte hareket edecekler ama kuvvet komutanlarının atanması vesaire konularında müşterek kararname uygulanacak.”

BAKANLAR ASKERE EMİR VEREBİLECEK

“Başbakanın bakanın doğrudan emir verme konusuyla ilgili bir düzenleme var mı?” soruna Başbakan Yıldırım, “Burada da böyle bir düzenleme var. ‘Cumhurbaşkanı, Başbakan gerekli gördüklerinde kuvvet komutanlıkları ile bağlılarından doğrudan bilgi alabilir, bunlara doğrudan emir verebilir, verilen emir herhangi makamdan onay alınmaksızın derhal yerine getirilir. ’Bu demokratikleşmede son noktadır. Demokratikleşme demek doğru olmaz ama yani burada irade ve idare sınırlarının çizilmesi demektir. Yani madde neyi ifade ettiğini kendisi söylüyor.

“HAKSIZ YERE ASKERLİKTEN ATILANLARA GERİ DÖNME FIRSATI

Yıldırım, “Haksız yere atılanlara da geri dönme imkanı veriyoruz. Burada bir açılım daha yapıyoruz. Sağlık raporlarıyla sınıf, statü değişikliğiyle mağdur edilen personele yeniden dönüş hakkı getiriyoruzö dedi.

GENELKURMAY BAŞKANI'NIN SEÇİMİ

Yıldırım, ‘Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları arasında seçilir’ maddesini, ‘Genelkurmay başkanı, generaller, orgeneral ve oramiraller arasından seçilir’ şekline getirildiğini de açıkladı.

ORDUDAN ATILAN GENERALLERİN YERİ DOLACAK MI?

“Ordudan atılanlarla general sayısı yüzde 50’ye düştü. Onların yeri doldurulacak mı?” sorusuna Başbakan Yıldırım, “Çok adam çok iş değildir, çok adam az iş demektir” yanıtını verdi.

Yıldırım şöyle devam etti:

“Silahlı kuvvetler, gelişen teknoloji gelişen teknik türleri zaten uzun zamandan beri yeniden yapılanması hazırlıklarını yapıyordu. Bununla beraber, bu yaşadığımız kötü süreçten hayırlı iş doğdu. Bunları hızlandırılacaklar. Profesyonelleşmeye daha fazla kafa yoracaklar asli işlerine daha fazla kafa yoracaklar. Sadece konvansiyonel savunma harp teknikleri değil, caydırıcılığı esas alan modern teknolojiyi bilişimi esas alan bir savunma konseptine geçmiş olacaklar. Burada da askere alma, silah altına alma işi devam edecek. Orada bir aidiyet oluşması lazım ama bunu sadece askerlik iklimine alışmak onun ötesinde bir rolü olmaması lazım. Onu da ayrıca değerlendireceğiz. Şu anda onun kararını vermiş değiliz. Muhtemelen süreler daha kısalacak sayı azalacak vesaire. Jandarma, belirli takvim içerisinde silah altına alınmış, vatan hizmetini yapan hiçbir askeri terörle mücadelede çalıştırmayacak. Kadro ihtiyacı azalıyor.”

ASKERLİK SÜRESİNİN KISALMASI

Başbakan Binali Yıldırım, “Askerlik süresi kısalıyor mu?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Şu anda söz konusu değil. Uzman orduya geçince olabilir.

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Dizilerin Fanlarından dizi oyuncularına büyük ayıp!
Dizilerin Fanlarından dizi oyuncularına büyük ayıp!