Avrupalılar en çok radyo haberlerine güveniyor

Avrupa genelinde sahte haber ve dezenformasyonun yayılımı hakkında yapılan araştırmaya göre, geleneksel medya dijital platformlara göre daha güvenilir çıktı.

Medyadaki haberlerin doğruluğu yıllardır tartışma konusu. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşması, yalan haberin üretim ve yayılım hızını arttırdı. 

Euroborameter’ın anketi kapsamında Şubat başında, 26 binden fazla AB vatandaşına sahte haber hakkındaki kanaatleri ve haber kaynaklarına olan güvenleri soruldu. İlk sonuçlar, katılımcıların %83’ünün sahte haberleri demokrasiye karşı bir tehlike olarak algıladığını gösteriyor.

Sahte haber Avrupa’da da yaygın

Araştırmanın dikkat çeken bulguları şu şekilde sıralanabilir:

-Katılımcılar geleneksel medyayı en güvenilir haber kaynağı olarak görüyor: Radyo %70, televizyon %66, gazete ve haber dergileri %63 oranlarında güvenilir bulundu.

-Katılımcıların %37’si hemen her gün sahte haberler ile karşılaşıyor ve bu kişilerin %71’i sahte haberleri tanımlamakta güçlük çekmiyor.

-%85’lik bir kesim sahte haberleri ülkelerinde problem olarak görüyor ve %83 de genel olarak demokrasi adına bir problem olduğunu düşünüyor.

-Sahte haberlerin yayılmasını engellemekte gazetecilerin (%45), resmi yetkililerin (%39) ve basın-yayın yöneticilerinin (%36) ana sorumluluğu üstlenmesi gerektiği düşünülüyor. (Kaynak: Journo)

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Kitap Kurtlarına Müjde: 2017'nin En Çok Satan 15 Kitabı Açıklandı
Kitap Kurtlarına Müjde: 2017'nin En Çok Satan 15 Kitabı Açıklandı