Anjiyo nedir, nasıl yapılır, ölüm riski var mıdır?

Günümüzde birçok hastalığın tedavisi var, hastalıkların en önemli noktası erken teşhisdir. Doktorlar erken teşhişin hayat kurtardığını, ilk olarak doktora başvurulması gerektiğini söylüyor.

 Hasta ve hasta yakınları Anjiyo'nun ne olduğunu merak ediyor.

Anjiyo, kalbi besleyen, koroner damar adı verilen damarların görüntülenmesi olarak özetlenebilir. Halk arasında damar sertliği olarak bilinen koroner arter hastalığından şüphe duyulduğunda ya da hastalığın belirtileri ortaya çıktığında bu damarları görüntülemek için kullandığımız bir yöntemdir. En sık görülen, hastalığı işaret eden belirti göğüs ağrısıdır.

Hastalara iki farklı yaklaşımla koroner anjiyografinin yapılmasını öneriyoruz.

Hekim, hastada durumun ciddiyetini gösteren şikayetleri (Kalp krizi tehdidi gibi) tespit ederse bazı testlere gerek duymadan, doğrudan anjiyografi yapar. Akut kalp kirizi sırasında da doğrudan anjiyografi yapılmalıdır. Buradaki amaç, kalp damarlarının görüntülenmesinin ötesinde tıkalı damarı anında tespit ederek kalp krizini durdurmaya yönelik, damarın açılması (Stendleme) işleminin yapılması hayat kurtarıcıdır. Burada balon anjiyo plasti ve stendleme işlemini de anjiyografiyle birlikte yaparak kalp krizini başladıktan sonra ilk iki saat içinde durdurabiliyoruz. Bu şekilde hem ölüm riskini azaltmış hem de uzun dönemde geçirilmiş kalp krizinin etkilerinden hastayı kurtarmış oluyoruz.

Hastanın şikayetlerini dikkate alarak durumun daha az ciddi olduğu düşünüldüğünde ikinci yöntem kullanılıyor. Hasta belli bir eforla göğüs ağrısından yakınıyorsa kalp damarlarında bir problem olduğunu anlayabiliyoruz. Burada durum çok acil olmadığı için korner anjiyografi kararını efor testi, sintigrafi (Talyum testi olarak da bilinir) gibi bazı ön testlerle değerlendiriyoruz. Bunlar temel olarak anjiyografi yapılmasına gerek olmadığını doğrulatan testlerdir. Bu testlerde kalpte kanlanma yetersizliğine ait bulgular varsa bu hastalara anjiyografi öneriyoruz.

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Kırmızı halıda kıskandıran şıklık yarışı!
Kırmızı halıda kıskandıran şıklık yarışı!