Anadolu Başkent Teknoloji Geliştirme Bölgesi Kuruluyor

Türkiye’ de ilk kez dört büyük organize sanayi bölgesinin de kurucu ortalığında ve bir sanayi ve üniversitenin işbirliğinde Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TGB) kuruluyor.

Anadolu Organize Sanayi Bölgesi (Anadolu OSB) ile Başkent Üniversitesi işbirliğinde ve Çerkezköy OSB, Dudullu OSB, İzmir Atatürk OSB, Gebze OSB’ nin de Kurucu Heyetinde yer aldığı Türkiye’nin uygulamada en kapsamlı TGB’ si faaliyete geçmeye hazırlanıyor.

Anadolu Başkent TGB başvurusu İzmir’ in Kurtuluşunun yıl dönümünde Teknoloji Geliştirme Bölgeleri kayıt sistemi üzerinden aktif hale getirilerek, bilgi ve belge girişleri sağlandı.

MEHMET HABERAL: TÜRKİYE İÇİN YAPACAĞIZ

TGB Kurucu Heyet Toplantısında konuşma yapan Prof. Dr. Mehmet Haberal, “Bu ülkenin makamlarında oturanlar, bu ülke olduğu için o makamlarda oturduklarını hatırlattı ve şöyle devam etti:

Hepimizin birinci görevi ülkeye sahip çıkmaktır. Atatürk, bir tek eksiğimiz var, oda çalışmak demiştir. Önemli olan ülkeye hizmettir. Ülkemiz artık bilim ihraç ediyor. Herkes bilsin ki, Türkiye büyük bir devlettir ve doğu ile batı arasında bir köprüdür. Hepimizin görevi ülkeyi yükseltmektir.

Prof. Dr. Ali Haberal ise, “Anadolu OSB ve Başkent Üniversitesi işbirliğinde hedefimiz yeni bir TGB kurmak ve bunun üzerinden yeni teknolojiler ortaya çıkarmaktır” dedi.

TUNCAY: SANAYİCİLERİMİZ KÜRESEL REKABET ORTAMINDA YERİNİ ALACAK

Anadolu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, “Türkiye’ de kurulan TGB’ ler de çok sayıda üniversite var ama birden fazla sanayi bölgesinin” olmadığına dikkat çekti ve devam etti:

Biz bunun tam tersini yapıyoruz. Bu da üniversitenin sanayiye bakışını gösteriyor hem de buradan çıkan sonuç Türkiye’ ye örnek olacağını inanıyoruz. Başkent Üniversitesi ile kendi imkanlarımız çerçevesinde uzun yıllardır işbirlikleri yapıyoruz. Bugüne kadar problemsiz bugünlere geldik. TGB ile özellikle yeni mezunların yaptığı icatların üretimde yer alabilmesi, ticarileşebilmesi ve ihraç edilebilmesi için TGB’leri bir ihtiyaç görüyoruz. Bu yolla sanayicilerimiz yüksek katma değerli ürünler ile küresel rekabette yerini alabilecek. Biz mevcut olanlarından farklı olarak, OSB’ leri daha fazla tuttuk. İyi bir başlangıç ama yapacak daha çok işimiz var. Bugüne kadar her zaman konuşmanın ötesine geçtik. Türkiye’ de bir ilk olacak”

YILDIRIM: YÜKSEK KATMA DEĞERLİ ÜRETİM OLMAYINCA KURU İHRACAT YAPILIYOR

Gebze OSB Yönetim Kurulu Başkanı Vahit Yıldırım:

Yıllardan beri nitelikli üretimin ülkemizde yapılamamasının nedeninin üniversite sanayi işbirliğinin yeterli olmamasından kaynaklandığını hepimiz biliyoruz. Olmadığı sürece ülke ne kadar ihracat yaparsa yapsın, yüksek katma değerli ürünler olmadıkça kuru ihracat yapılıyor. Bu nedenle projeyi önemsiyor ve destekliyoruz

ONAY: BU TGB ÜLKENİN GELİŞİMİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Dudullu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Onay:

Artık ağır sanayiden önce teknoloji hakim olmaya başladı. Bizim ihracatta ki kilogram fiyatlarımızın düşüklüğü ar-ge çalışmalarının olmamasından kaynaklanıyor. Dolayısıyla bu TGB ülkenin gelişimi için çok önemli. Başkent Üniversitesi ve Anadolu OSB’ nin projesi sanayiye çok destek olacak.

UĞURTAŞ: ÜLKE İÇİN ÇOK DOĞRU BİR YATIRIM

İzmir Atatürk Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş:

Sanayicinin üniversitelere ihtiyacı var. Sanayici üniversiteden bilgi almak istiyor ama bazı çekinceleri oluyor. Üniversite bilgi paylaşmak istiyor ama yol bulamıyor. Bu nedenle üniversite sanayi işbirliğini kurallarına oturtmamız gerekir ki, her iki tarafta işbirliği ve güven içerisinde olsunlar. Yeni projelerin geliştirilmesi ve sanayi kuruluşlarıyla büyütülmesi çok önemli. Bize bu öneri geldiği zaman Atatürk OSB olarak seve seve oluşumun içerisinde olmayı kabul ettik. Ülke için çok doğru bir yatırım. Dileriz örnek olur.

SÖZDİNLER: ÜNİVERSİTELER İLE SANAYİNİN EL ELE YÜRÜDÜĞÜ BİR SİSTEM DİLİYORUZ

Eyüp Sözdinler: Biz de hep TGB’ lerde yazılım daha ağırlıklı işler yapılıyor. Halbuki sanayicilerin istediği teknolojinin ileriye taşınması. Ülkemize bu katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. Ve biz üniversite sanayi işbirliğine çok önem veriyoruz. Tüm üniversiteler ile sanayinin el ele yürüdüğü bir sistem diliyoruz.

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Resim olduğuna inanmakta güçlük çekeceğiniz sanat eserleri...
Resim olduğuna inanmakta güçlük çekeceğiniz sanat eserleri...