Türkiye Bilişim Vakfı, 2023 yılında gezegenin sağlıklı geleceği için çalışacak
Türkiye Bilişim Vakfı (TBV)'nin 2023 yılı hedefinde gezegenin sağlıklı geleceğine yönelik çalışmalar yapmak ve veriye dayalı projeler geliştirmek yer alıyor.
- TEKNOLOJİ / 03.01.2023 Saat: 16:14
Türkiye'nin bilgi toplumuna dönüşebilmesi için gerekli altyapının oluşturulmasına katkıda bulunmak, bilimsel araştırma ve geliştirme etkinlikleri gerçekleştirmek ve özellikle yeni teknolojilerin sosyal ve ekonomik yaşam üzerine etkilerini inceleyip nitelikli ve saygın paydaşlarla birlikte projeler üretmek ve uygulamalarını sağlamak amacıyla çalışmalar yürüten Türkiye Bilişim Vakfı, 2022 yılında pek çok önemli projeyi hayata geçirdi.
“Geleceğe ve çözüm üretmeye odaklı kurumlarla işbirlikleri yapacağız”
TBV Başkanı Faruk Eczacıbaşı, “TBV olarak hedefimiz, dünyamızın sağlıklı bir geleceğe sahip olmasına yönelik çalışmalar yapmak ve bu hikayede ülkemizin de imzasının olmasını sağlamak. 2022 yılı veri toplamanın ve veriye göre değerlendirmenin önemine dayanarak, bilimin ışığı altında projeler geliştirmek üzere adımlar attığımız bir yıl oldu. Bu kapsamda başladığımız ‘Beyin Göçü mü Beyin Gücü mü' projemizin lansmanını 2023 yılında gerçekleştireceğiz. 2023 yılında TBV olarak özellikle teknoloji ve sürdürülebilirlik konularına odaklanan, geleceğe ve çözüm üretmeye odaklı kurumlarla işbirlikleri yapmaya devam edeceğiz” dedi.
Eğitim projelerinde yapay zeka önceliklendirildi
Türkiye Bilişim Vakfı ile SAS Türkiye tarafından “Türkiye Dijital Zekasıyla Kalkınacak” sloganıyla hayata geçirilen “Dijital Teknoloji Geliştiriciler” projesi kapsamında Türkiye genelinde 20 üniversiteyle birlikte eğitici eğitimi programları gerçekleştirildi.
Samsung, UNDP ve İTÜ işbirliğiyle başlatılan “Samsung İnovasyon Geliştiriciler Projesi” ise 4 bin 365 başvuru aldı, seçilen 24 kişi İstanbul Teknik Üniversitesi'nde verilen eğitimlerini tamamladı.
Türkiye Bilişim Vakfı platformlarından Başlangıç Noktası'nın, Danimarka Mülteci Konseyi ve Kodluyoruz işbirliğiyle, katılımcıların kendi teknoloji tabanlı girişimlerini kurmaları, yeni iş modellerinin desteklenmesi ve yenilikçi çözüm önerileriyle dijital istihdama erişimin artırılması amacıyla yeni nesil bir teknoloji tabanlı girişimcilik programı olan Teknoloji Girişimciliği Programı'ndan ise 125 kişi mezun oldu. Program kapsamında 12 başarılı projeye hayata geçirilmesi için maddi destek sağlandı.
Founder One 150 milyon TL'ye ulaştı
TBV, Türkiye Girişimcilik Vakfı ve Maxis Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi AŞ (İş Bankası) işbirliğiyle 2022 yılında kurulan yeni nesil etki yatırım fonu “Founder One” için öngörülen 300 milyon TL'lik fon büyüklüğünün 150 milyon TL'lik kısmı toplandı.
Dijital Türkiye Platformu, AB ile işbirliğini artırmak için çalışıyor
Türkiye'de bilgi, iletişim ve elektronik alanlarında standartların oluşturulması ve sorunlara yönelik çözüm önerilerinin geliştirilmesi amacıyla TBV, TÜBİSAD ve TESİD işbirliğiyle oluşturulan ve TBV'nin koordinasyon ve Digital Europe temsiliyetini üstlendiği platform, 2022 yılında önemli projeleri başlattı. AB ile işbirliklerini artıracak çalışma için hazırlıklara başlayan platform, Türkiye'nin dijital alandaki yeteneklerinin AB'nin kurum ve kuruluşlarına tanıtılması ve AB fonlarından faydalanılarak işbirliklerinin artırılmasını hedefliyor. Platform ayrıca Future Unicorn Award 2023 ödülleri için de aday başvurularını toplamaya başladı.
Blockchain Türkiye Platformu yedi çalışma grubu kurdu
Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) liderliğinde, Türkiye'de sürdürülebilir blockchain ekosistemi oluşturarak, bu teknoloji ile yeni dönem iş yapış biçimlerinin önündeki zorlukların giderilmesine yönelik bir paylaşım platformu oluşturmak amacıyla kurulan Blockchain Türkiye Platformu, 2022 yılında yedi farklı çalışma grubuyla, 48 ayrı grup toplantısı, dört ortak etkinlik ve altı farklı başlıkta yeni rapor yayınladı.