Tetanoz aşısı nedir, neden yapılır? - Tetanoz aşısının yan etkileri nelerdir?

Clostridium tetani bilenen adıyla tetanoz aşısı zararlı bakterilerin vücuda girmesiyle ölüme dahi yol açabilecek ciddi bir hastalıklık. Peki tetanoz aşısı nedir, yan etkileri var mıdır?

Hastalıklara karşı tedavide ilaç tedavisinin yanında kullanılan en etkili yöntemlerden biri de aşı tedavisidir. Vücuda giren zararlı bakterilere karşı tedavi amaçlı uygulanan tetanoz aşısı hakkında merak edilenler.

Tetanoz Nedir?

Tetanoz için, basil türünden bakterilerin, hayvan ya da insan vücudunda bulunan, açık yaralardan bünyeye girmesiyle oluşan hastalıktır demek en doğru tanım olacaktır. Halk arasında kazıklı humma diye de bilinir. Çok ateşli ve tehlikeli bir hastalıktır. Vücutta hissedilen en belirgin özelliği kasların çok ağrılı bir biçimde kasılmasıdır. Nöbet geçirme ve vücudun kas katı kesilmesi de belirtiler arasındadır.

Halk arasında bilinen tek nedeni paslı çividir. Ancak tetanoz bir çok yerden bulaşabilmektedir. Örneğin, mutfakta yemek hazırlarken bıçak darbesi ile kesilen parmaktaki yara tetanoz bulaştırabilmektedir. Önemsenmeyip bu şekilde geçiştirilen yaralar bazı insanların hayatına mal olmuştur.

Tetanoz Aşısı ve Faydalarıyla İlgili Bütün Detaylar!

Tetanoz aşısı, ilk kez Descombey tarafından 1924 yılında üretilmiştir ve güvenilirliği günümüze kadar çoktan kanıtlanmıştır. Ülkemizde tetanoz aşısı 1989 yılından itibaren çocukluk çağı aşı şemasında yer almaktadır. Aşı yalnızca çocukluk çağında kullanılmaz. İlk olarak yeni doğan bebeklerde tetanozun önlenebilmesi için gebelikte 2 doz aşı uygulanır. Hamileliğin 20. haftasından sonra tetanoz aşısı yapılır. Sağlık bakanlığı aşının kesin sonuç verebilmesi için uzun vadede 5 doz uygulanmasını kabul etmiştir. Bebek dünyaya geldikten sonra sırayla 2., 3. ve 4. aylarında 3 doz tetanoz aşısı uygulanır. 16. ve 24. ayında 4. doz uygulanır. İlköğretim 1. sınıfta da aşının 5. dozu tamamlanır. Bu şekilde hastalığa karşı uzun sürede koruma sağlanır. Yaralanma durumunda kişinin yarası değerlendirilerek aşı uygulanır. Yani yara kirli ve aşının üzerinden 5 yıl geçmişse; yara temiz ve aşının üzerinden 10 yıl geçmişse tekrar aşılama yapılmalıdır.

Hastalığa karşı yüzde yüz koruma sağlanabilmesi için her 10 yılda bir aşının yenilenmesi gerekmektedir. Tetanoz aşısının en büyük faydası ölümcül olan bu hastalığa karşı uzun yıllar koruma sağlamasıdır. Yazının detayında bu faydaları uzun uzun ele aldık. Peki ama tetanoz aşısının yan etkileri var mı yok mu diye merak edenler için bu konuyu da ele alalım:

Tetanoz Aşısının Yan Etkileri

En sık görülen yan etkisi aşı yapılan bölgenin kızarması, şişmesi, ağrıması. Nadiren de olsa aşının uygulandığı kolun tamamen şişmesi de görülmektedir. Kimi insanlarda bir kaç saat içinde geçerken kimilerinde 2-3 gün şişlik etkisini gösterebilmektedir.
Halsizlik
İştahsızlık
Hafif ateş
Ateşlenmeye bağlı kasılma nöbetleri de gözlemlenebilir. Bu durum ateş düşürücü ilaçlarla önlenebilmektedir.