Özbekistan'ın balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği endüstrisini mercek altına alıyor
- GÜNDEM / 28.05.2021 Saat: 08:16
İngilizce, Rusça ve Türkçe olarak gerçekleştirilen çevrimiçi seminer, sektörün farklı paydaşlarına Özbekistan'ın balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği potansiyeli hakkında bilgi edinme ve FISHCap projesine yönelik bölgesel bakış açılarını paylaşma fırsatı verdi.
FISHCap çevrimiçi ülke seminerleri dizisi, 26 Mayıs 2021'de gerçekleştirilen Özbekistan'da balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği endüstrisinin durumu hakkındaki etkinlikle devam etti. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından finanse edilen FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklığı Programının (FTPP II) bir parçası olan FISHCap projesi (Orta Asya, Azerbaycan ve Türkiye'de Sürdürülebilir Balıkçılık ve Su Ürünleri Yönetimine Yönelik Kapasite Geliştirme (Evre 1–su ürünleri ve gıda güvenilirliği)), çevrimiçi ülke seminerleri aracılığıyla özel ve kamu sektörü arasındaki işbirliğini teşvik etmeyi amaçlıyor.
Bu temelde, Özbekistan ile ilgili çevrimiçi seminer ülkedeki balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliğinin mevcut durumu ele alınarak özel sektörün katılımı için yollar araştırıldı. Seminer ayrıca, sürdürülebilir su ürünleri yetiştiriciliği ve balıkçılık için bölgesel diyaloğu inşa etmek ve desteklemek için endüstrinin vizyonu hakkında deneyim, başarı öyküleri ve fikir alışverişini kolaylaştırarak, sektörün dört bir yanından katılımcılara Özbekistan'ın potansiyeli hakkında bilgi edinme ve FISHCap projesi hakkında bölgesel bakış açılarını paylaşma fırsatı verdi. Seminer İngilizce, Rusça ve Türkçe olarak gerçekleştirildi.
Açılış konuşmaları FAO Türkiye Temsilcisi Yardımcısı Ayşegül Selışık’ın konuşmasıyla başladı. Selışık, FISHCap seminer dizisinin alt bölgede etkin, kapsayıcı ve katılımcı balıkçılık / su ürünleri yönetimini teşvik etmek ve özellikle kadınlar ve gençler arasında istihdamın artırılmasını sağlamak için tasarlandığını açıkladı. Selışık'tan sonra söz alan Özbekistan FAO Temsilci Yardımcısı Sherzod Umarov, Özbekistan’ın Orta Asya'daki birçok ülke gibi denize kıyısı olmadığını ancak tatlı su yetiştiriciliği için özellikle uygun nehirler ve göllere sahip olduğunu söyledi. Umarov, bu seminerin, katılımcıların Özbekistan'daki balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği sektörünü analiz etmelerine yardımcı olacağını ve ülkedeki sektörler arası işbirliğini ve devletin katılımını kolaylaştıracağını vurguladı.
Açılış konuşmaları, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Turgay Türkyılmaz'ın sunumuyla devam etti. Türkyılmaz, FISHCap projesinin balıkçılık sektörünün ve bölgesel ticaretin gelişmesini teşvik ettiğine ve yararlanıcı ülkeler arasındaki ikili ilişkilerin güçlendirilmesine katkı yaptığına işaret ederek, Türkiye'nin balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği sektöründeki deneyimlerini alt bölgedeki ülkelerle paylaşmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. Özbekistan Hükümeti'nin ülkede balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği sektörünü geliştirme çabalarına dikkat çeken Özbekistan Balıkçılık Derneği Başkan Yardımcısı Shukhrat Rakhmatov, su ürünleri sektörü için yasal bir çerçeve hazırlandığını da kaydetti. Rakhmatov, Türkiye’nin balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği sektöründeki deneyimlerini Özbekistan ile paylaşma niyetini de memnuniyetle karşıladığnı belirtti. Son olarak, Balıkçılık ve Su Ürünleri Kıdemli Uzmanı Haydar Fersoy, FISHCap projesinin temel amacının yararlanıcı ülkeler arasında balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği sektöründeki en iyi uygulamaları yaygınlaştırmak olduğunu katılımcılara hatırlattı.
Seminer, Haydar Fersoy'un moderatörlüğünü yaptığı, geniş bir konu yelpazesini kapsayan üç oturumdan oluştu. İlk oturum, sektördeki kadın ve gençlerin durumu, yönetişim çerçeveleri ve stratejik öncelikler gibi temalar hakkında fikir alışverişinde bulunmak için bir platform sağladı. İkinci oturum, katılımcıların pazar yapısı, sektördeki iş fırsatları ve zorluklar dahil olmak üzere daha fazla teknik alanı keşfetmelerine olanak tanıyan endüstri performansına odaklandı. Son oturumda ise katılımcılar, sektörün sürdürülebilirliğini ve üretkenliğini iyileştirmenin yollarını, iş dönüşümü seçeneklerini ve sektör ortakları arasındaki işbirliğini artırmanın yollarını tartıştılar.