Kemal Kılıçdaroğlu Saray'a neden gittiğini açıkladı

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,katıldığı bir televizyon programında Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na neden gittiği ve partilerin darbeye karşı ortak tavrıyla ilgili açıklama yaptı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, CNN Türk'ten Hande Fırat'ın sorularını yanıtladı. İşte Kılıçdaroğlu'unn konuşmasından satır başları:

"CADI AVI ENDİŞESİNİ DİLE GETİRDİM"

Beştepe'deki liderler zirvesinde 'Cadı avı' endişesini dile getirdim. Hükümet doğal olarak darbe girişimine karşı hukuku çalıştıyor, önlem alıyor. İktidar yetkileri dağıtırken belli unsurlara dikkat etmeli. Savcılar kamuoyu gözünde soru işaretleri yaratmamalı. Darbeciler hukuk içerisinde yargılanmazsa devletin darbecilerden farkı kalmaz.

"UZLAŞMAYI BEKLİYORUZ"

Siyasi partiler olarak kendilerimiz oturup özeleştiri yapmalıyız. Özeleştiri yaparsak birbirimizi daha iyi anlarız. Türkiye öyle bir atmosfere sürüklenmişti ki, iktidarın söyledikleri doğru, muhalefetin her söylediği yanlış algısı oluşmuştu.Birbirimizi dinlemeliyiz. Demokrasinin uzlaşma kültürü olduğunu unutmuştuk. Demokrasilerde insanlar bir masanın etrafında oturur görüşünü beyan eder ve uzlaşır. Biz bu süreçte uzlaşmayı bekliyoruz. Bu konuşmayı sadece sözlerimizle değil yüreğimizle de yapmalıyız.

SINAV SORULARININ ÇALINMASI

Sınav sorularının çalındığı söyleniyor. Ben bununla ilgili milletvekili arkadaşlarımı da görevlendirmiştim bu konuyu araştırmaları için. Sınav sorularının çalınmasıyla ilgilil dosyaların büyük kısmı kapatıldı. Sınav soruları çalınıyor belli bir gruba dağıtılıyor. Bunlar doğru değil.

BEŞTEPE'YE NEDEN GİTTİ?

Demek ki bir özeleştiri ihtiyacımız var ve bunu yapmalıyız. Dün Hayati Yazıcı'nın konuşması da önemliydi. Demek ki uzlaşma kültürünün demokrasinin vazgeçilmezi olduğunu fark ettik. Önemli olan bu sıcak atmosferin ötesine geçtiğimizde de devam etmesi.

Darbe sonrası yaşananlar malum. Ertesi gün Ankara'ya döndüm. Parlamentoda bir toplantı vardı. Konuşma yaptık. Ertesi gün sayın Cumhurbaşkanı aradı. Darbeye karşı olan tavrımız dolayısıyla teşekkür etti. Darbeye karşı çıkmak siyasi partilerin görevidir. Daha sonra Cumhurbaşkanlığı'nın özel kalemi arayarak Saray'a davet etti. Biz de arkadaşlarımızla konuştuk. Olağanüstü bir durum olduğu için Saray'a gittik. Dört siyasi parti liderinin de orada olmasını isterdim. Sonuçta şöyle bir tablo var. Yapılan görüşmeler, hükümetin verdiği bilgiler, bizim görüşlerimizin alınması gibi ortak bir memnuniyetle toplantı yapıldı.

HDP'YE MESAJ GÖNDERDİ

HDP liderinin de orada olmasına yarar görüyorum. 5 Milyon oy alan bir siyasi partinin ağırlıklı olarak Kürt kardeşlerimizin verdiği oylar. Parlamentonun yayınladığı darbe karşıtı bildiriye onlar da imza attılar. Dolayısıyla darbeye karşı olanlar, demokrasiyi savunanlar aslında Türkiye'nin tüm siyasi partileri. Türkiye'de grubu olsun olmasın bütün siyasi partiler darbeye karşı ortak tavır koydular. Bu bizim demokrasi tarihinde bir ilkimizdir. Kimseye haksızlık edilmemesi gerekiyor.