İK'nın başucu kitabı “Assesment Center”ın 2. baskısı yayımlandı…

DR. ÖZLEN ÇETİN EGE’nin; insan kaynakları alanında geleceğe ışık tutan eseri “Assessment Center–Değerlendirme ve Gelişim Merkezi”nin 2. baskısı yayımlandı…

İnsan kaynakları dünyasında önemli bir referans noktası haline gelen bu kitap, sadece İK profesyonellerinin değil; aynı zamanda insan kaynakları ve yönetim süreçlerinde rol alan tüm yöneticilerin ilgisini çekmesiyle tanındı. Dr. Çetin Ege kitabında, İK alanındaki geniş uygulama ve danışmanlık tecrübelerini akademik birikimiyle birleştirerek, bu alandaki önemli bir boşluğu dolduruyor.

Ülkemizin önemli İK danışmanı ve akademisyenlerinden ve aynı zamanda koçluk mesleğinin global üst kuruluşu ICF üyesi bir yönetici koçu (ACPC) olan DR. ÖZLEN ÇETİN EGE’nin; insan kaynakları alanında geleceğe ışık tutan eseri “Assessment Center–Değerlendirme ve Gelişim Merkezi”nin 2. baskısı yayımlandı.

Tüm İK dünyasının dikkatini çeken kitap

İnsan kaynakları dünyasında önemli bir referans noktası haline gelen bu kitap, sadece İK profesyonellerinin değil; aynı zamanda insan kaynakları ve yönetim süreçlerinde rol alan tüm yöneticilerin ilgisini çekmesiyle tanındı. Dr. Çetin Ege kitabında, İK alanındaki geniş uygulama ve danışmanlık tecrübelerini akademik birikimiyle birleştirerek, bu alandaki önemli bir boşluğu dolduruyor.

Kişilik yapılarımız ve “Assessment Center”

Günümüzde, İK’nın önemli aşamaları olan işe alım, terfi, atama ve yeteneklerin keşfedilmesi alanlarında kullanılan Değerlendirme ve Gelişim Merkezi (Assessment Center) uygulamalarına ilişkin çok önemli değerlendirme ve projeksiyonlar sunan bu kitap; özellikle, kişilik envanterleri ya da kişilik yapılarımız ile değerlendirme merkezi uygulama sonuçları arasındaki ilişkinin irdelenmesine dikkat çekiyor ve değerlendirme ve gelişim merkezi uygulama süreçlerinin öncesi, uygulama sırası ve uygulama sonrası aşamalarını ayrıntılı bir şekilde ele alıyor.

Önemli İK yöneticileriyle yapılan anket, sonuçları ve değerlendirmeler

Kitapta ayrıca, ulusal ve Türkiye’de faaliyet gösteren uluslararası firmaların İK yöneticileri ile gerçekleştirilen anket sonuçları ve bu yöneticilerin görüşleri değerlendirilmektedir.  Bu anket sonuçları, görüş ve değerlendirmelerde ülkemizdeki İK uygulamalarının ruhu ortaya çıkmaktadır.

Assessment Center ve terfi/atama süreçleri

“Değerlendirme (Assessment Center) ve Gelişim Merkezi (Development Center) Nedir?”, “Değerlendirme Merkezinde kullanılan yöntem ve araçlar nelerdir?”, “Nasıl değerlendirici olunur?” gibi önemli soruların detaylı bir biçimde anlatıldığı kitapta, aynı zamanda uygulamalara girecek aday/ katılımcılara gelişim kılavuzu ve öneriler sunuluyor. Ayrıca kitapta dikkat çeken noktalardan birisi de, Değerlendirme Merkezi uygulamalarının en fazla terfi/atama süreçlerine hizmet ettiği değerlendirmesidir. Ve özellikle KOBİ’lere yönelik özel değerlendirmeler de, eserin önemli kısımlarını oluşturuyor.

Dr. Özlen Çetin Ege kitabın son bölümünde bizlere bir Gelişim Kılavuzu sunarak, yönetsel yetkinliklerin gelişimi için bilgi, beceri ve tutumları içeren alt davranışların neler olduğunun yanıtını arıyor. Yetkinliğin yeterliliğe dönüşmesi için bilgiyi artıracak doğru kaynaklara ulaşmak, bu bilginin beceriye dönüşmesi için içselleştirmek ve sonra davranışa yansıtılması gerektiğinin altını çiziyor. Bu Gelişim Kılavuzu kapsamında da okurlara öneriler sunarak insan kaynakları sektörü ihtiyaçlarına cevap veriyor.

İK yetkinlikleri

“Assesment Center”ın Gelişim Kılavuzu bölümünde ise şu yetkinlikler çıkarılıyor: “İletişim Becerileri”,  “Liderlik ve Ekip Yönetimi”, “Analitik Stratejik Düşünme”, “Problem Çözme ve Karar Alma”, “Planlama, Organize Etme ve Sonuç Odaklılık”, “Değişim Yönetimi ve Öğrenmeye Açıklık”, “Müşteri Odaklılık ve İş Sezgisi-Ticari Zeka”

Önemli İK konuları

Dr. Özlen Çetin Ege’nin üzerinde durduğu konular şöyle özetlenebilir: “Doğru işe doğru kişi mi, karaktere uygun meslek mi?”, “Geleceğin meslekleri ve geleceğin yetkinlikleri”, “Yönetici ama özellikle CEO seçiminin incelikleri”, “Kurum içi gizli yeteneklerin keşfi”, “Türkiye’de aile şirketleri, liderlik ve yönetim”, “Kuşak çatışmalarının aile şirketleri ve KOBİ’lere etkisi ve çözümleri”, “Kurumsal değil mesleki adanmışlık ve yeni nesil”, “Yeni nesil ve liderlik; yeni nesil liderlik: Geleceğin liderlik yetkinlikleri”, “Türkiye’deki iş gücü piyasasını İK açısından neler bekliyor?”, “Türkiye’de istihdam: İş’te uyumsuzluk”, “Sessiz İstifa ve Japonya’da yeni trend İstifa Ajansları”, “50 üstü insan kaynaklarının işe çağırılması”, “Günümüzdeki davranış paterni: İki taraflı manipülasyon ve narsistlik eğilimi”, “Patronlar ve liderlerin arasındaki bilinç ve zihniyet farkı”