Gamze Taşdan'ın “Hoş Vakit” Başlıklı Sergisi, 25 Temmuz'a Kadar Uzatıldı
Gamze Taşdan’ın “Hoş Vakit” başlıklı sergisi, 25 Temmuz 2026 tarihine kadar uzatıldı. Sergi, Pazar ve Pazartesi hariç her gün, 10:00 – 17:30 saatleri arasında Mongeri Binası’nda ziyaret edilebilir.
- KÜLTÜR-SANAT / 01.07.2026 Saat: 15:22
Gamze Taşdan’ın erken Cumhuriyet döneminde (1923–1950) değişen şehir kültürünü, modernleşmenin etkilerini ve kadınların dönüşen toplumsal rollerini merkezine alan “Hoş Vakit” başlıklı sergisi, 25 Temmuz 2026 tarihine kadar uzatıldı.
Sanatçının 1920’li ve 1930’lu yıllarda modern yaşamın inşasını eğlence kültürü üzerinden ele aldığı yeni üretimlerine yer veren sergi, kadınların kamusal eğlence hayatında görünür olmalarını kendine has üslubu ile ortaya koyuyor. Taşdan, Batılılaşan şehir hayatını, dönemin eğlence mekânları, dans gösterileri, mesire yerleri ve ada kültürü üzerinden izleyiciyle buluşturuyor. Kadınların ilk kez bu kadar yoğun şekilde kamusal yaşamın bir parçası haline gelişini aktaran sergi, Osmanlı'dan Cumhuriyet'e geçişteki sosyolojik dönüşümlere de ışık tutuyor.
Taşdan, eserlerinde yalnızca bir dönemin tarihsel gerçekliğini aktarmıyor; bu dönemin beraberinde getirdiği dönüşümlerin yarattığı yeni anlamları da sorguluyor. Modernleşen Türkiye’nin simgesi haline gelen Cumhuriyet kızlarına ait imgeler, Taşdan’ın kendine has duyarlı, renkli ve neşeli üslubuyla yeniden hayat buluyor. Tiyatro sahnelerinden biçki dikiş kurslarına, Köy Enstitüleri'nden, karma dans salonlarına uzanan bir çeşitlilik içinde sunulan eserler, genç kızların bireysel özlemleri ile toplumsal modernleşme ideolojisi arasındaki kimlik arayışını düşündürücü bir aynadan yansıtıyor.
Sergi, Pazar ve Pazartesi hariç her gün, 10:00 – 17:30 saatleri arasında Mongeri Binası’nda ziyaret edilebilir.