En masrafsız, ucuz iftar sofrası 50 TL'ye 20 dakikada 6 kişi için sofra nasıl hazırlanır?

İftar sofrası için en basit, en pratik ve aynı zamanda ucuz hazırlanabilecek yemekler ve en kısa sürede sofra kurmanın yolları.

Şehriyeli Domates Çorbası

800 ml ev yapımı domates püresi
1 soğan
2 diş sarımsak
2 avuç tel şehriye
Yarım paket,100 ml, domates püresi
1 tutam toz şeker
1 çorba kaşığı sirke
2 çorba kaşığı zeytinyağı
8 dal maydanoz

· Tencereye 2 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyip ısıtın. Üzerine robottan çektiğiniz 1 soğanı ekleyin ve kavurun.
· 2 diş sarımsağı ince ince doğrayıp tencereye ekleyin ve kavurmaya devam edin.
· Üzerine 800ml ev yapımı domates püresi ve yarım paket kadar da hazır pürelerden ekleyin. Hazır püre rengini daha güzel yapıyor.
· Eğer kendi püreniz yoksa tamamını bu hazır pürelerden de yapabilirsiniz ancak 800 ml değil de 400-500 ml kadar yeterli olacaktır.
· Çorbaya da 2 avuç tel şehriye ekleyin.
· 1 çorba kaşığı sirke, 1 tutam toz şeker, ağız tadınıza göre tuz, karabiber ekleyin.
· Üzerine yarım litre kadar sıcak su ekleyin ve kaynayana kadar yüksek ardından kısık ateşte pişirmeye devam edin.
· Şehriyeler yumuşayıp çorba kıvamını bulunca 8 dal maydanozu ince ince kıyıp çorbaya ekleyince çorbanız hazır.

Pastırmalı Kuru Fasulye

600 gr haşlanmış kuru fasulye
1 soğan
4 dilim çemenli pastırma
Yarım paket,100 ml, domates püresi
1,5 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı biber salçası
Yarım çay kaşığı toz çemen
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı pul biber
Servis ederken,
Yoğurt
Turşu

· 1 çorba kaşığı tereyağı ve 2 çorba kaşığı zeytinyağını tencerede ısıtın.
· Üzerine robottan çektiğiniz 1 soğanı ekleyin ve kavurun.
· 1 tatlı kaşığı biber salçası ve yarım paket domates püresini ekleyin.
· 4 dilim çemenli pastırmayı ince ince kıyıp tencereye ekleyin ve kavurun.
· Üzerine haşlanmış 600 gr kuru fasulyeyi ekleyin.
· Üzerini geçene kadar su ekleyin.
· Birer çay kaşığı tuz, karabiber ve yarım çay kaşığı toz çemen ekleyin.
· Son olarak 1 tatlı kaşığı tereyağı ekleyip kapağını kapatın.
· Yaklaşık 7-8 dakika kaynayınca kuru fasulyeniz hazırdır.
· Yerken yanına mutlaka pilav, turşu ve yoğurt koyun ki ziyafetiniz şenlensin.

Tel Şehriyeli Pilav

3 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı tereyağı
2 su bardağı pirinç
2 büyük avuç tel şehriye
1 tatlı kaşığı tuz

· 2 su bardağı pirinci ılık suyla birkaç tur yıkayın ve mümkünse suda biraz bekletin.
· 3 çorba kaşığı zeytinyağı ve 2 çorba kaşığı tereyağını tencereye ekleyip ısıtın.
· Yağ ısınınca 2 büyük avuç tel şehriyeyi ekleyin ve kavurun.
· Şehriye kavrulunca pirinçleri süzüp tencereye ekleyin.
· Pirinçleri de yüksek ateşte kavurun. Pirinç de kavrulunca 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin.
· Üzerine 3,5 su bardağı su da ekleyip altını kısın ve kapağını kapatın.
· Bu haliyle tüm suyunu çekince pilav hazır olacaktır.
· Vaktiniz varsa 7-8 dakika kadar üzerine temiz bir bez örtüp demlendirin.

Güllaç

12 yaprak güllaç
3 litre süt
750 gr toz şeker
7 çorba kaşığı toz fındık
7 çay kaşığı toz fıstık

· Geniş bir tencereye 3 litre süt koyup içine 750 gr toz şeker ekleyin. Benim gibi vakit kaybetmek istemiyorsanız, sütün yarısını fazla ısıtıp üzerine kalanını ekleyip doğru sıcaklığa getirebilirsiniz.
· Sıcaklığı parmağınızı sokunca yakmayacak ama sıcak hissettirecek.
· Geniş bir tepsiye şekerli sütün yarısını dökün ve güllaç yapraklarını birer birer parlak tarafları üste bakacak şekilde koyun ve ıslatın.
· Sütü azaldıkça tencereden ekleyin.
· 12 yaprak güllacı bu şekilde ıslattıktan sonra üzerine 7 çorba kaşığı toz fındığı öbek öbek koyun.
· Dilerseniz üzerine 7 çay kaşığı toz fıstık da serpebilirsiniz.