ALES soru kitapçığı ve cevap anahtarı yayınlandı - Ales puan hesaplama 19 Kasım 2017

19 Kasım Pazar günü gerçekleştirilen ALES'te adaylara sorulan soruların kitapçığı ve cevap anahtarları ÖSYM'nin resmi internet sitesinden erişime açıldı.

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) sonbahar döneminin soru kitapçığı ve cevap anahtarı adaylar tarafından merakla aranıyordu. ÖSYM, merakla beklenen soruları ve cevaplarını adaylarla paylaştı. Soru ve cevaplara erişim süresi ise 10 günlük süreyle sınırlandı. ALES soru ve cevaplarını görmek isteyenler TC kimlik numaraları ve aday şifreleriyle ulaşabilecek.

ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda okuyucu yardımı alan görme engelli adaylara; şekil, grafik, tablo, resim gibi görsel verilerin yer aldığı sorular ile karmaşık ifade içeren sorular sorulmadı. 

ALES SORU VE CEVAPLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

ALES’DE YENİ SİSTEM

Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı (LES) adıyla yapılmaya başlanan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı'nda (ALES), Yükseköğretim Kurulu köklü değişikliğe gidiyor. YÖK'ten konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapıldı. Buna göre ALES’te test sayılarında azaltmaya gidildi. Dört test/bölüm sayısı ikiye indirildi. Yeni ALES, sözel ve sayısal olmak üzere iki bölümden ve testten oluşacak. Böylelikle Sözel-I ve Sözel-II ile Sayısal-I ve Sayısal-II testleri ayrımı ortadan kaldırıldı.

Yeni ALES'te belirlenen testlerin içeriğine ilişkin de yeni düzenlemeler yapıldı. ALES Sözel Testi; sözcükte, cümlede ve parçada anlam; cümle ve metni tamamlama; kesin yargıya ulaşma, düşünce akışını bozan ifadeyi bulma ve parçada anlam bütünlüğü sağlama gibi başlıklar altında yer alan soru alanlarından oluşacak. Burada adaylardan temel dilbilgisi becerilerinin yanı sıra daha çok sözel akıl yürütme becerilerini ölçmek amaçlanıyor. ALES Sayısal Testi; temel matematiksel işlemler, matematiksel ilişkilerden yararlanma; tekli, ikili ve üçlü problemler ve geometri gibi başlıklar altında yer alan soru alanlarını içerecek. Burada adayların sıralama, çözümleme, analiz etme, yorumlama ve mantıksal akıl yürütme gibi daha çok ileri düşünme becerilerinin ölçülmesi amaçlanıyor.