AB 'alternatif uyuşmazlık çözümü' projesini destekliyor

Proje, Türk yargısının önemli ölçüdeki iş yükünün azaltılması için alternatif uyuşmazlık çözümü yöntemlerinin etkin bir şekilde uygulanmasını desteklemeyi amaçlıyor.

Avrupa Birliği tarafından mali olarak desteklenen ve Türkiye'de alternatif uyuşmazlık çözümünü teşvik eden projenin açılışı, 10 Haziran'da Ankara'da gerçekleştiriliyor. Proje, Türk yargısının önemli ölçüdeki iş yükünün azaltılması için alternatif uyuşmazlık çözümü yöntemlerinin etkin bir şekilde uygulanmasını desteklemeyi amaçlıyor. Etkinliğe Adalet Bakanı Sn. Abdülhamit Gül; Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Faruk Kaymakcı; Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Sn. Eleftheria Pertzinidou ve Avrupa Konseyi İnsan Hakları Direktörü Sn. Christophe Poirel katılacak.
 
Yargıda kararların zamanında alınması, adalete gereken şekilde erişimin yanı sıra adaletin tecellisi için de gereklidir. Uyuşmazlıkların çözümü için gereken maliyet ve süre, ancak uygun Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Mekanizmalarının hayata geçirilmesiyle azaltılabilir. Alternatif uyuşmazlık çözümü, uyuşmazlıkların mahkeme dışı yollarla çözüme kavuşturulması anlamına gelir. Bunlar, anlaşamayan taraflarca geleneksel davalara alternatif olarak kullanılabilecek tanımlanmış süreçlerdir. Genellikle daha az maliyetli ve daha hızlıdırlar.

Projeyle uzlaştırmacıların ve uzlaştırma bürolarında çalışan personelin kapasitesi güçlendirecek, eğitim materyalleri, rehberler, kitapçıklar ve broşürler hazırlanacaktır. Arabuluculuk ve tahkim konusundaysa yasal çerçeveye, Avrupa’daki en iyi uygulamalara ve kurumsal çerçeveye ilişkin proje kapsamında detaylı bir ihtiyaç değerlendirme çalışması yapılacaktır.  Bunların yanı sıra özel arabuluculuk merkezlerinde vaka yönetimi, izleme ve değerlendirme sistemi de kurulacaktır. Arabulucular için birleşik bir akreditasyon ve değerlendirme sistemi geliştirilecek, farkındalık arttırma faaliyetleri de proje çalışmaları arasında yer alacaktır. Son olarak Adalet Bakanlığı’nın stratejik planlama, politika geliştirme ve koordinasyon alanlarındaki rolü geliştirilecektir.

Proje, 3.6 milyon Avro tutarındaki AB katkısıyla Avrupa Konseyi tarafından yürütülecek. 

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Çin'de çekilen akıllara zarar fotoğraf kareleri....
Çin'de çekilen akıllara zarar fotoğraf kareleri....