Son Dakika... Başbakan Binali Yıldırım'dan Devlet Bahçeli'ye "savaş ilanı" yanıtı

Başbakan Binali Yıldırım, MHP lideri Bahçeli'nin "Irak'ın kuzeyindeki bağımsızlık referandumu savaş sebebi sayılmalı" sözlerine "Savaş devletler arasında olur. Bu savaş nedeni olmaz" diye yanıt verdi.

Başbakan Binali Yıldırım, Vietnam ziyaretinin dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin Kuzey Irak'taki referandum kararına ilişkin değerlendirmesinde, "Savaş sebebi sayılmalıdır" çıkışına Yıldırım,"Savaş kiminle kimin arasında olur? Savaş devletle devlet arasında olur. Biz bunları devlet olarak tanımıyoruz. Bir devlet bize kafa tutar, egemenlik haklarımıza karşı hareket içinde olursa bizim için savaş sebebidir. Ama burada Irak’ın parçası olan bir bölgesel yönetim var. Bu savaş nedeni olmaz" dedi.

Yıldırım şöyle konuştu:

"Bizim bu kararla ilgili duruşumuz çok açık ve net. Başından beri bunun yanlış bir adım olacağını söyledik. Bugün de aynı şeyi söylüyoruz. Bölgede zaten yeterince sorun var. Bunları çözmeden yeni bir sorun alanı oluşturmaktan başka bir işe yaramaz. Behemehal bu karar iptal edilmeli. Irak merkezi yönetimi istemiyor, İran, Türkiye istemiyor. ABD istemiyoruz diyor. Avrupa ülkeleri “zamansız” diyor. Bunları dikkate aldığımızda bu konuda Kuzey Irak yönetiminin ısrar etmesinin bir anlamı yok. Üstelik bölgedeki gurupların kendi aralarında da tam görüş birliği yok. Farklılıklar var. Neresinden bakarsanız bakın referandum kararı yanlıştır. Kerkük’te Türkmenler, Araplar var. Burayı da bu işe dahil etmesi durumunda işler daha karmaşık hale gelecek. Nasıl geçmişte Kerkük’te oldu bitti yapıldıysa bundan sonrası da benzer bir sıkıntıyı yaşatabilir. Dolayısıyla ne bölgeye ne kendilerine hiçbir fayda getirmeyecek bu yanlış yoldan dönmeleri gerekir."

ABD'NİN AÇIKLAMALARIYLA YETİNECEK DEĞİLİZ

Binali Yıldırım, YPG konusunda ABD'den yapılan açıklamaları inandırıcı bulup bulmadığına dair soruya şu yanıtı verdi:

"ABD bizim YPG ile PYD ile işbirliğimiz bir seçim değil mecburiyet diyor. DEAŞ’ı temizlemek için işbirliği yapacağız ondan sonra devam etmeyeceğiz diyorlar. Öyle mi olacak bilmiyoruz. Her fırsatta söylüyoruz. Sadece söylenenlerle yetinecek değiliz. Her türlü tedbiri aldık, alıyoruz."

İRAN'LA ORTAK OPERASYON OLUR MU?

Başbakan Yıldırım'a İran ile PKK'ya yönelik ortak operasyon iddiaları soruldu. İran'la varılan mutabakatın ortak operasyondan ziyade PKK terörüne karşı işbirliği ve birlikte mücadele olduğunu söyledi.

RUSYA İLE S-400 ANLAŞMASI

Başbakan, Rusya ile S-400 hava savunma füzesi alımı için anlaşmaya vardıklarını, nihai kararı Savunma Sanayii İcra Komitesi!nin vereceğini de söyledi.

KILIÇDAROĞLU'NUN ATLETLİ FOTOĞRAFI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun atlet giymesine ilişkin tartışmaları değerlendiren Yıldırım, "Atlet işinde de atletik olduğunu gördük. Adaleti de iyice ucuzlattık, adaletle atletin ne ilgisi var" dedi. Kılıçdaroğlu'nun 'tutuklanacağını söylemesi hakkında konuşan Yıldırım çin "İstihareye mi yatmış, neye istinaden söylüyor. Gündemde kalmak için çıkarıyor" diye konuştu.

KORAY AYDIN İKNA EDİLMİŞ

Yeni parti çalışmalarına ilişkin soruya "Nesini değerlendireceğim?" diyen Yıldırım, Koray Aydın'ın Meral Akşener'in partisinde yer alması için "Demek ki ikna edilmiş" yorumunu yaptı.

ALMANYA İLE ADİL ÖKSÜZ KRİZİ

Yıldırım, 15 Temmuz darbe girişiminin kritik ismi Adil Öksüz Almanya'da olup olmadığına dair soruya şu yanıtı verdi: "Şu anda çeşitli rivayetler var. Teyit edilmiş bilgi yok. Biz Almanya’ya darbe girişimine karışmış böyle birisi var. İstihbari bilgiler var. Bunu ciddiye alın tespitiniz halinde bize iade edin diyoruz."

RACON AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Benim adıma kimse racon kesmesin" açıklaması için de "İyi demiş" ifadesini kullandı.

TEK TİP KIYAFET

Başbakan Yıldırım tek tip kıyafet konusunda çalışmaların devam ettiğini belirtti.

ZEKAİ AKSAKALLI AÇIKLAMASI

Korgeneral Zekai Aksakallı'nın 2'nci Kolordu Komutanlığı'na atanması nedeniyle istifanın eşiğine geldiği iddiaları da sorulan Başbakan, "İstifa da olur, emeklilik de olur, atama ile verilen görevden hoşlanmayanlar da olur. Silahlı Kuvvetler'de her görev önemli ve onurludur. Zekai Aksakallı önceki görevlerinde olduğu gibi yeni görevini de en iyi şekilde yapacaktır'' dedi.

''YAPISAL BAZI DÜZENLEMELER VE İDARİ TEDBİRLER ALACAĞIZ''

Başbakan Binali Yıldırım, önümüzdeki aylarda birinci önceliğin ekonomi olacağına dikkat çekti, ''Yapısal bazı düzenlemeler ve idari tedbirler alacağız. Ekonominin üreten, istihdam oluşturan ve milli geliri artıran boyutuna odaklanacağız" diye konuştu.

MİLLİ TAKIMLARA TÜRKLERİ KATMAK GEREKİYOR

Yıldırım, spordaki gelişmeler hakkında şunları söyledi: "Atletizm ve güreşte başarılarımız var ama yeterli değil. Daha fazla gencimizin başarılı olması için gayret göstermemiz lazım. Birçok branşta Türk sporcuların çok azaldığını başka ülkelerden transfer edilen sporcularla netice alınmaya çalışıldığını görüyoruz. Evet ben de böyle düşünüyorum. Milli takımlara mutlaka Türkleri katmak gerekiyor. Kendi kaynağımızı ikinci plana atıyoruz. Maç seyretmeye oturuyoruz, hanım 3 dakika sonra “Değiştir kanalı, bunlar arasında hiçbir Türk ismi yok, başkasının maçından bize ne” diyor. Böyle taşıma suyuyla değirmen dönmez. Kendi çocuklarımızı yetiştireceğiz. Dünya yıldızı yapacağız. Dünya kadar para veriyoruz bunlara.... Bunun adı “Desinler ki ağanın fesi var!”

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  İzmir'deki patlamadan ilk görüntüler
İzmir'deki patlamadan ilk görüntüler