İstanbul'da sıcaklık 50 derecenin üzerine çıkacak

Meteoroloji'nin haftalardır yaptığı sıcak hava uyarısı bugün tam anlamıyla kendini hissettirecek. İstanbul'da bugün 50 derecenin üzerine çıkması beklenen sıcaklıklara karşı uzmanlardan uyarı geldi.

İstanbul son dönemin en sıcak gününü yaşamaya hazırlanıyor. Termometrelerin rekor üstüne rekor kıracağı bugün için meteotoloji uzmanları İstanbul'da sıcaklıkların 50 derecenin üzerine çıkacağını belirri.

Meteoroloji'nin tahminine göre bugün saat 12.00 ile 15.00 arasında İstanbul'da hissedilen sıcaklık 53 dereceye kadar çıkacak.

Kuzey Afrika’dan gelen sıcak hava dalgası önce İtalya’yı ardından da Türkiye’yi etkisi altına aldı. Özellikle İstanbul’da sıcaklıkların mevsim normallerinin 5 derece üstüne çıktığı gözlemlenirken hissedilen sıcaklıklarda yer yer 50 derecenin üstüne çıktı. Sıcak hava dalgasından en fazla İstanbul ve çevresinin etkilendiğini ifade eden Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuarı Başkanı Adil Tek, “Bunu direkt Afrika’dan gelen sıcak

Sıcak hava dalgasına bağlamak doğru değil. Çünkü Basra üzerinden gelen hava akışları da var. Irak üzerinden sokulan bu hava, Karadeniz üzerinden Marmara’ya geliyor. Akdeniz Ege ve iç kesimlerde, Trakya ve Edirne civarında sıcaklıklar 40 derecenin üstünde. Ayın 14’üne kadar bu etki sürüyor. 14’ünden sonra Marmara’dan geçiş var ama geçtiğimiz günlerde yaşanan yağışlar kadar kuvvetli olmasını beklemiyoruz. Şu an çok etkin olmadığını görüyoruz. Batı Karadeniz’de yağışlar etkili olacak. Bu dalga Marmara’da sıcaklıkları 3, 4 derece kadar düşürecek. Sıcaklıklar İstanbul’da 27 dereceleri görecek. Güneydoğu’da sıcaklıklar 45 derece, Ankara’da ise 41 derece ve üstüne çıkabilir” dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu da sıcak hava dalgasının ardından teorik olarak yağışların gelebileceğini söyledi. Bu mevsimde fırtınaların yaşanmasının normal olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kadıoğlu, “Bu aylarda yerler sıcak oluyor, yukarı seviyeye soğuk hava girmesi çoğu zaman gök gürültülü fırtına yapabilir ama son yaşadığımız gibi şiddetli olacak demek zor. O çok ekstrem bir olaydı. Bu sıcaklıklar Afrika üzerinden gelen yüksek basınç merkezi. İtalya üzerinden Türkiye’ye hatta Moskova’ya kadar sokuldu” diye konuştu.

BUGÜN ÖĞLEN DİKKAT

İstanbul’da bir süredir mevsim normallerinin üzerinde olan hava sıcaklığı, yeni haftada da 34-35 derecelerde seyredecek. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, İstanbul’da parçalı bulutlu havanın güneşli hale gelmesi ve rüzgarın hızının artmasıyla sıcaklıkların 35 dereceye ulaşması bekleniyor. MGM’nin resmi sitesinde yayınlanan verilere göre bugün saat 12.00 ile 15.00 arasında İstanbul’un bazı ilçelerinde hissedilen sıcaklık 53 dereceyi bulacak. 

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Bilgisayar efektlerinin gücü...
Bilgisayar efektlerinin gücü...