IŞİD, Telafer savaşında çocukları kullanıyor

Irak ordusu tarafından kuşatılan Telafer'de operayon 4. gününe girerken bomba yüklü araçlarla saldıran terör örgütü IŞİD'in küçük çocukları kanlı eylemlerde kullandığı ortaya çıktı.

Telafer'i sokak sokak kurtarmaya devam eden Irak ordusuna karşı terör örgütü IŞİD, insanlık onuruna yakışmayan eylemlerine devam ediyor. Meydan ya da cephe muharebesinden kaçan IŞİD'li teröristler kentin her alanını çatışma bölgesine çevirirken, küçük çocukların canlı bomba eylemlerinde kullanıldığı ortaya çıktı.

Dördüncü gününe giren Telafer operasyonunda terör örgütü IŞİD adım adım yenilgiye sürükleniyor. Çok sayıda köyü geri alan ve dün Telafer'in merkezine giriş yapan Irak Ordu birlikleri, Kifah ve Tenek semtlerini teröristlerden kurtardı.

Askerlerin girdiği El Cezire mahallesinde ise şiddetli çatışmalar var. Çatışmalarda onlarca IŞİD teröristi öldürüldü.

Katil sürüsü IŞİD'liler, ordu birliklerine karşı bomba yüklü araçları patlatarak direnmeye çalışıyor. Terör örgütünün ilçenin doğu yakasından paylaştığı bir görüntüde, patlayıcı yüklü araçta bir çocuk olduğu görülüyor.

Örgütün bina ve askeri üslerin savaş uçakları tarafından vurulmaması için Türkmen kentindeki flamalarını indirdiği bildiriliyor.

Birleşmiş Milletler (BM), yaklaşık 30 bin sivilin terör örgütünün elinde mahsur kaldığını açıkladı. Sivillerin tıpkı Musul'da olduğu gibi canlı kalkan olarak kullanılmasından ve kaçmaya çalışanların IŞİD'liler tarafından vurulmasından korkuluyor.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ise, Telafer'den son dört günde kaçan 3 bin 200 sivilin Musul'un güneyindeki iki kampa yerleştirildiğini duyurdu.

Gelecek günlerde binlerce sivilin daha güvenli bölgelere kaçması bekleniyor.

SİVİLLERİN KAÇIŞI SÜRÜYOR

Irak'ta en büyük ikinci kent Musul'un katil sürüsü IŞİD'den geçen ay kurtarılmasıyla, sıra Telafer'e gelmişti. Haziran 2014'ten bu yana terör örgütünün eline geçen Telafer'de, yaklaşık 2 bin IŞİD militanının bulunduğu tahmin ediliyor. Yerel kaynaklar, ilçede savaşan teröristler arasında çok sayıda yabancı militanın bulunduğunu ve ailelerinin de Telafer'de olduğunu aktarıyor.

Telafer operasyonunda, batı ve güney cephelerinde İran destekli Şii milisler Haşdi Şabi de yer alıyor. Türkiye, sicili hayli kötü olan Haşdi Şabi'nin Türkmen kenti Telafer'e girmesine şiddetle karşı çıkıyor. Iraklı yetkililer, daha önce yaptıkları açıklamalarda Haşdi Şabi'nin kent içine girmeyeceğini birçok kez duyurmuştu ancak şu anki durum belirsiz. Şii örgütün çok sayıda Sünni Iraklıyı yargısız infaz ettiği Birleşmiş Milletler raporlarına girmişti.

IŞİD'İN ELİNDEKİ EN ÖNEMLİ NOKTA

Telafer'in aylardır dış dünyayla bağlantısı kesilmiş halde. Daha önce Musul'la Suriye'yi birbirine bağlayan Telafer, bugün örgütün Irak'ın kuzeyinde kontrolünde tuttuğu tek toprak parçası.

Musul'un yaklaşık 60 kilometre batısında yer alan Telafer'e operasyon için haftalardır hazırlık yapılıyordu. ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyon da savaşta yer alıyor.

2010 sayımına göre savaştan önce 281 insanın yaşadığı Telafer'de nüfusun çoğunluğu Türkmen. İlçede ayrıca Araplar ve Kürtler de yaşıyor.

Türkiye, Telafer konusunda hayli hassas. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin güvenliğini tehdit edecek bir tablonun ortaya çıkması halinde Ankara'nın harekete geçeceğini söylemişti.

SON 6 AYDA BİTME NOKTASINA GELDİ

Haziran 2014'te Musul'daki El Nuri Camii'nde halifelik ilan eden kanlı terör örgütü IŞİD, son üç yıl içinde Irak ve Suriye'de 70 bin kilometrekarelik bölgeyi kaybetti. Yitirilen alan Irak'ta yüzde 78, Suriye'de yüzde 58'i buldu.

İşgal ettiği en büyük kent Musul'dan 9 Haziran'da temizlenen terör örgütü, son altı ayda ağır darbe yedi. Ocak 2017'den bu yana IŞİD'in temizlendiği alan 20 bin kilometrekareden fazla.

Kanlı örgüt, geçen yıl da Irak Felluce ve Libya Sirte gibi çok önemli kalelerini yitirmişti. Örgütün Ortadoğu'nun batısındaki en büyük merkezi El Bab ise, Türkiye'nin sınır ötesi Fırat Kalkanı Harekâtı'yla 23 Şubat tarihinde geri alındı.

Katil sürüsü, halihazırda fiili başkent ilan ettiği Rakka'da kuşatma altında tutuluyor. 

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Kıvanç Tatlıtuğ ile Başak Dizer ayrılığın eşiğinde
Kıvanç Tatlıtuğ ile Başak Dizer ayrılığın eşiğinde