Çorlulular'ın heyecanlı asker bekleyişi

Darbe girişimi sonrası İstanbul'da kent içinde kalan askeri birliklerin Çorlu'ya aktarılacağının açıklanmasıyla birlikte ilçede hareketliliğe neden olacağı umuduyla heyecanlı bir bekleyiş başladı.

İşte Çorlulular'ı heyacana sevk eden o bilgi ile ilgili detaylar:

Hasdal ve Maltepe’deki askeri birliklerin şehir dışına taşınması konusunda Başbakan Binali Yıldırım’ın adres gösterdiği Çorlu’da halkın yeni kışlalara bakışı olumlu. İlçe sakinleri, taşınacak askeri birliklerin şehrin ekonomisine katkı sağlayacağını belirtirken, Kaymakam Levent Kılıç, “Çorlu zaten sanayi, üniversite ve asker varlığı olan bir ilçe. 5. Kolordu merkezi ilçemizde. Trakya’daki askeri varlık buradan komuta ediliyor” diyor. Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar ise, kışlaların yerlerine duygusal travmalarla değil, ortak bilimsel bir akılla karar vermek gerektiği görüşünde.

 

Darbe girişiminin gerçekleştirildiği 15 Temmuz akşamı İstanbul’da tankların sokağa çıktığı Hasdal ve Maltepe kışlaları Trakya’ya taşınacak. Başbakan Binali Yıldırım, önceki gün bu birliklerin şehir içinden çıkarılacağını belirterek kışlaların yeni adreslerinden biri olarak da Çorlu’yu işaret etmişti.

Sanayi ve asker kenti

Başbakan’ın bu açıklamaları sanayi ve asker şehri olarak bilinen Çorlu’da hemen yankı bulmuş. Yeni birliklerin ilçeye yerleşmesine bakış genel anlamda olumlu. Bazı Çorluluların endişesi nüfus artışı sonrası yaşanacak değişim. İlçelerinin zaten 5. Kolordu’ya ev sahipliğini yaptığını belirten bazı Çorlulular ise, bu bakımdan askeri birliklerin gelmesiyle artacak nüfusu ilçenin kaldırmayacağını düşünüyor.

Çorlu’da yerel basının da ilk gündem maddesi, birliklerin ilçeye taşınacak olması. Kentte gelişmeleri yakından takip eden vatandaşlar, kışlaların şehir merkezlerinde olmaması gerektiğini düşünüyor. Doğma büyüme Çorlulu olan Ramazan Us’a göre, İstanbul’daki askeri birliklerin Çorlu’ya taşınması ilçeyi daha da kalkındıracak. Çorlu’da halihazırda askeri birliklerin bulunduğunu belirten Us, “Burası uzun yıllar önce kalabalık bir asker şehriydi. Birlikler zamanla taşındı. Yeniden buraya gelecek olması ekonomik olarak ilçeye katkı sağlar” dedi.

‘Keşmekeş’

Askerin şehrin göbeğinde olmaması gerektiğini düşünen Recep Boyalıcı da, Çorlu’nun daha da gelişeceği kanısında. Boyalıcı’ya göre darbe girişimi gecesi birlikler şehir dışında olsaydı bu kadar can kaybı yaşanmazdı. Çorlu’nun iyi bir adres olduğunu söyleyen Boyalıcı, “Sanayi ve öğrenci şehri Çorlu, askeri birliklerin sayısının artmasıyla daha da kalkınacak” dedi. Kalabalık askeri birliklerin ilçelerine taşınmasına itiraz eden Çorlulular da var.

O isimlerden biri de Ali Ceylan. Çorlu’nun yeni konut sıkıntısı yaşadığını belirten Ceylan, “Çorlu Anadolu’nun her yerinden göç alan bir yer. Birlikler sınırlara daha yakın bölgelere kaydırılmalı. Kalabalık asker nüfusu aileleri de işin içine katılınca Çorlu’yu keşmekeş hale getirebilir” diye konuştu.

Çorlu esnafı ise askerin kente kesinlikle ekonomik hareketlilik katacağını düşünüyor. Çorlu’da market sahibi Mesut Duran, birliklerin taşınmasının ardından özellikle askerin çarşı izinlerinde kent esnafına ciddi katkı sağlayabileceğini düşünüyor ancak kirlilik kaygısı da taşıyor. “Eğer taşınacak birlikler için yeni kışlalar inşa edilecekse bu kötü sonuçlar doğurur. Sanayi tesisleri burada ana geçim kaynağı tarım alanlarını zaten yok etti. Bu alanlar daha azalırsa bu Çorlu için kötü olur” diyen Duran da, birliklerin sınıra daha yakın alanlara taşınması gerektiğini düşünenlerden.

‘Ticaret artar’

Kent merkezinde meyve satan Murat Karakurt da askerin işlerini açacağını düşünüyor. Çorlu’da geçinmenin kolay olduğunu söyleyen Karakurt, “Nüfus arttıkça ticaret de artar. Biz esnaflar için iyi olur” diye konuştu.

Çorlu’da bazı askeri birlikler ise birkaç yıl önce bu bölgeden taşınarak Doğu ve Güneydoğu’ya nakledildi. Başta 5. Kolordu büyesindeki 105. Topçu Alayı olmak üzere pek çok birim artık ilçede bulunmuyor. Taşınan askeri birlikler ise kaderine terk edilmiş durumda. Oldukça geniş bir arazide küçük küçük binalardan oluşan bu nizamiyede artık tek bir nöbetçi dahi bulunmuyor.

‘Bilimsel akılla karar verilmeli’

Güvenlik uzmanı eski özel harpçi Abdullah Ağar, askeri birliklerin konumlarının jeo-stratejik ve jeo-operatif gerekliliklere göre belirlendiğini anlatarak, “Bu bölgeler belirlenirken dönemin mücadele unsurlarına göre belirlendi. 15 Temmuz’da bir cinayet işlendi. Bu cinayette bir bıçak var, bir sokak var ve bir katil var. Suçlu katil mi, bıçak mı, sokak mı? Buna karar vermeliyiz.
Darbe kesinlikle ağır bir travmaya neden oldu. Ancak bizim yapmamız gereken duygusal travmalarla karar almak değil, ortak bilimsel bir akılla kararlar almak. Sınırlarında savaş olan bir ülkeyiz. Darbeyi planlayan akıl bundan sonra da durmayacak. Bu yüzden çok dikkatli olmamız gerekecek” diye konuştu.

Kaymakam: 55 ilden daha büyük bir ilçe

Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, Çorlu’nun Çerkezköy ve Lüleburgaz’la birlikte Trakya’da bir sanayi üçgeni oluşturduğunu belirterek, “Çorlu 55 ilden daha büyük bir ilçe. Kesinlikle şehir ölçeğinde bir yerleşim yeri. Başbakan Binali Yıldırım’ın sözünü ettiği konuya dair henüz bir gelişme yaşanmadı. Tarafıma ve diğer ilçe yöneticilerine iletilmiş bir şey söz konusu değil. Ancak gereken çalışmalar yapılacaktır. Çorlu zaten sanayi, üniversite ve asker varlığı olan bir ilçe. 5. Kolordu merkezi ilçemizde. Trakya’daki askeri varlık buradan komuta ediliyor” dedi. Çorlu’nun her yıl 10-15 bin dolayında göç aldığını belirten Kaymakam Kılıç, “Askeri birlikler buraya taşındıktan sonra nüfus yoğunluğu daha da artacaktır” diye konuştu. Belediye başkanı Ünal Baysan da henüz bir şey söylemek için erken olduğunu kaydetti.

‘Askerler gelince, ev kiraları da yükselir’

Merkezi Çorlu’da bulunan Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı İlhan Kurt’a göre, İstanbul’dan taşınacak birlikler, topçu alayı gibi daha önce boşaltılmış nizamiyelere nakledilebilir.

Kurt, Çorlu’da 855 fabrikanın olduğunu belirterek, “Buraya taşınacak kalabalık birliklerin yerleştirilmesinde alt yapı çalışmaları dikkatlice yapılmalı. Çorlu’da konut sıkıntısı var. Bugün dairesini kiraya çıkartan birkaç saat içinde müşteri bulabilir. Birliklerin taşınması sonrası kira fiyatları artabilir. Şu an mevkisine göre 600-2000 TL arasında değişen kiralar daha da artacaktır. Çorlu’da metrekare birim fiyatı ise 800-2000 TL arasında değişiyor. Ancak imar alanı noktasında Çorlu zengin bir alan değil” dedi. Kurt, taşınacak birliklerin Çorlu’da Hıdırağa mevkiinde bulunan ve geçtiğimiz yıllarda terk edilenlerin yerine gelebileceğini söyledi.

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  67. Uluslararası Frankfurt Otomobil Fuarı kapılarını açtı...
67. Uluslararası Frankfurt Otomobil Fuarı kapılarını açtı...